Ministeri Suvi-Anne Siimes Rovaniemellä: Sodan kynnystä ei tule alentaa

Kehitysyhteistyöministeri Suvi-Anne Siimeksen mielestä uusien, Yhdysvaltain esittämien Irak-todisteidenkaan jälkeen ei ole syytä sotahysteriaan, vaan YK:n asetarkastajien on annettava tehdä työnsä kunnolla ja rauhassa loppuun.

"Todisteiden tulee auttaa itse tavoitteen eli Irakin mahdollisten joukkotuhoaseiden tuhoamisessa, ei sodankäynnin aloittamisessa", Siimes sanoi perjantaina Rovaniemellä.

Siimeksen mukaan Irakin operaatiolle, kuten minkä tahansa sodan aloittamiselle, tulee olla riittävän selkeät todisteet kansainvälisten sopimusten tai YK:n turvallisuusneuvoston päätösten pohjalta. "Sodan aloittamisen kynnys on pidettävä riittävän korkeana, jotta aseiden käyttö on vasta viimeinen keino suojata ihmisoikeuksia tai estää laajempaa väkivaltaa".

"Keskeinen vastuu asetarkastajien työn edellytysten parantamisessa ja uuden sodan estämisessä on nyt Irakin johdolla", Siimes painottaa.

"Ajatus ns. ennakoivan sodankäynnin aloittamisesta on selkeästi kansainvälisen oikeuden periaatteiden vastainen, se avaa eteemme hyvin vastenmielisiä tulevaisuuden näkymiä", sanoi Siimes. "Sen tuloksena on sodan kynnyksen vähittäinen, mutta kohtalokas aleneminen, joka heijastuu ennen pitkää myös muiden valtioiden välisiin suhteisiin. Sota on niin vakava asia, että sitä ei tule aloittaa vain varmuuden vuoksi, pelkkien perusteltujenkaan epäilysten vallitessa. Pitää myös muistaa, että sodan uhrit ovat pääosin siviilejä: naisia ja lapsia. Pakolaisten määrä saattaa hyvinkin nousta miljoonaan, jopa ylikin", Siimes toteaa.

Sodan, jos minkä, kohdalla tulee Siimeksen mukaan noudattaa "varovaisuusperiaatetta". Sotaa ei tule aloittaa, jos sen oikeutuksesta ei olla täysin varmoja ja jos sen takana ei ole laajaa kansainvälistä yksimielisyyttä.

"Suomen tulee nykyisessä tilanteessa ajaa selkeästi ja johdonmukaisesti monenkeskisen yhteistyön asiaa ja edellyttää kaikelle toiminnalle edelleen YK:n turvallisuusneuvoston valtuutusta. On tärkeää, että kansainväliset pelisäännöt koskevat yhtä lailla suurvaltoja kuin pieniäkin maita", totesi
Siimes.

YK:n asetarkastajille on annettava nyt rauha tehdä työnsä loppuun. Vain niin turvallisuusneuvoston päätöksenteko voi perustua todelliseen ja kunnolla tutkittuun tietoon."

Kehitysyhteistyöministeri Siimes puhui perjantaina Lapin yliopistolla
järjestetyssä tilaisuudessa.

Lisätietoja: ministerin neuvonantaja Rauno Merisaari, puh. 040 724 0517, ja tiedottaja Marja-Leena Suvanto, puh. (09) 1605 6379, sähköposti: [email protected]



















Kehitysyhteistyön verkkopalvelu(Linkki toiselle web-sivustolle.)

YK