Kehitysyhteistyöministeri Suvi-Anne Siimes: Kehitysavun nosto otettava hallitusohjelmaan erillisenä menoeränä


"Kehitysyhteistyömäärärahojen nosto tulee sopia tulevissa hallitusneuvotteluissa omana menoeränä, joka perustuu kansainvälisiin sitoumuksiimme aivan niin kuin EU-jäsenmaksut, vaikka kyseessä onkin poliittinen, ei juridinen sitoumus", sanoo kehitysyhteistyöministeri Suvi-Anne Siimes.

Ministeri Siimes otti tänään vastaan valtioneuvos Harri Holkerin vetämän, kehitysyhteistyön tasoa ja laatua pohtineen työryhmän loppuraportin. Raportti toimitetaan hallitusneuvotteluja käyville puolueille.

"Lähes kaikki eduskuntaan paikkoja saaneet puolueet ovat ilmoittaneet kannattavansa kehitysyhteistyövarojen nostamista YK:ssa sovitulle 0,7 prosentin tasolle vuoteen 2010 mennessä. Siksi olisi luonnollista, että tämä asia voitaisiin sopia hallitusneuvotteluissa päältä pois jo ennen kuin siirrytään niihin kysymyksiin, joista puolueilla on keskenään erilaisia näkemyksiä. Olen itse osaltani valmis edistämään tällaisen ratkaisun löytämistä", sanoo Siimes.

Siimes pitää oikeana työryhmän lähtökohtaa, jonka mukaan Suomen kehitysyhteistyön tärkeimpänä tavoitteena on toiminta maapallon äärimmäisen köyhyyden poistamiseksi. Tällä tavoitteella on myös kansalaisten monissa mielipidetiedusteluissa ilmaisema tuki.

Siimeksen mukaan määrärahojen ohella on tärkeää pohtia myös sitä, miten suomalaisten osaamista ja osallisuutta kehitysyhteistyössä ja muun muassa kansainvälisissä järjestöissä voidaan lisätä. "Meillä on paljon arvokasta osaamista muun muassa julkisten peruspalvelujen ja hyvän paikallishallinnon alueilta. Oma nousumme Euroopan köyhimmistä maista teollisuusmaiden kärkijoukkoon perustui samoihin asioihin, joita kehitysyhteistyössä edelleen korostetaan: koulutus pitää ulottaa kaikkiin, peruspalveluista pitää huolehtia ja maanomistusolot pitää järjestää oikeudenmukaisesti", Siimes sanoo.

Kehitysyhteistyöministeri Siimes esittää uuden hallituksen pohdittavaksi myös sitä, että kehitysyhteistyön tason ja laadun saavuttamista asetetaan seuraamaan pidempi aikainen työryhmä. "Tämä täydentäisi monella tavalla kansalaisjärjestöjen, yritysten, tutkijoiden ja Kehitysmaasuhteiden neuvottelukunnan työtä kehityspolitiikan ja globalisaation kehityssuuntien seuraamisessa", Siimes katsoo.

Lisätietoja: Ministeri Siimeksen neuvonantaja Rauno Merisaari, p. 040 724 0517.












Kehitysyhteistyön verkkopalvelu global.finland.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Valtioneuvos Harri Holkerin loppuraportti(Linkki toiselle web-sivustolle.)