Yliopistovaihdossa Helsingissä

Bruno Park

HuskyajelullaKuulin kerran sanonnan: “Elämä on rikkaampaa tuntemattomammilla poluilla”. Tämän ajatuksen innoittamana valitsin vaihtokohteekseni Suomen muiden Euroopan maiden tai Yhdysvaltojen sijaan.

 

Tällä välin monet ystäväni päättivät lähteä tunnetumpiin ja tyypillisempiin turistikohteisiin. Minä taas halusin ottaa enemmän seikkailullisen asenteen ja lähteä johonkin täysin erilaiseen paikkaan kuin Brasilia. 

En tiennyt paljon mitään Suomesta, kuin että se on jäinen maa jossa on outo kieli. Etsin paljon tietoa Suomesta ja minulle selvisi, että siellä on yksi Euroopan parhaista koulujärjestelmistä. Olin menossa opiskelemaan Aalto-yliopistoon, joka tarjoaa innovatiivista kauppatieteiden opetusta, myös yrittäjyyden ja suunnittelun näkökulmasta. Tämä, sekä se että Suomi on turvallinen maa, vaikuttivat päätökseeni valita se vaihtokohteeksi.

Kylmästä selviämistä ja kauniita maisemia

LumimaisemaLähdin ilman odotuksia ja hyvällä mielellä tutustumaan suomalaiseen kulttuuriin. Saavuin Helsinkiin tammikuussa, keskellä talvea. Ja todellakin, heti ensimmäiseksi huomasin kylmyyden. Myöhemmin, kun katselin kauniita maisemia lumipeitteisistä männyistä ja jäätynyttä Itämerta, unohdin kuitenkin kylmyyden ja tajusin että elin jotain ainutlaatuista jota en koskaan kokisi Brasiliassa.

Tajusin myös lopulta että kylmyys ei ollut niin kamalaa kuin olin luullut. Kaikissa taloissa ja jopa busseissa on hyvät lämmitysjärjestelmät. Vietin ehkä 15 minuuttia päivässä ulkona, matkalla kotoa ja koululta bussille ja takaisin. Ja jos minulla oli kylmä, kuulin usein suomalaisten huvittuneesti sanovan: “Ei täällä ole liian kylmä, itse vain et ole pukeutunut tarpeeksi lämpimästi.”. Huomasin pian että useat ennakkoluuloistani olivat täysin vääriä. Uudella asenteella vietin elämäni unohtumattomimpia hetkiä Suomessa.

PoroTein siellä monia tavallisia asioita, kuten viikonlopun viettäminen kavereiden kanssa maalla, saunassa käyminen ja sen jälkeen avannossa uinti. Kokeilin myös jotain eksoottisempaa kuten lumilautailu napapiirin yli, sekä poron ja hirven lihan syöminen illalliseksi. Kävin myös ajelulla husky-koirien vetämällä reellä, näin revontulet, kävin joulupukin pajassa sekä jäästä tehdyssä baarissa. Suomessa on mahdollisuus näihin ja moniin muihin erikoisiin kokemuksiin. Olen erittäin onnellinen että sain kokea asioita joihin monella ei ole mahdollisuutta.

Kevättä, juhlia ja matkustelua

Huolimatta pitkästä talvesta, ei kaikki Suomessa liittynyt kylmyyteen. Vaikka kaljan kylmentäminen lumessa on hauskaa, oli Suomessa lämpimiäkin vuodenaikoja. Talven jälkeen koko maisema muuttui täysin. Ihmiset viettivät enemmän aikaa kodin ulkopuolella ja kaduista tuli vilkkaampia. Lopulta aurinkokin näyttäytyi ja pysyikin ylhäällä suurimman osan päivästä.

VappuKevään suurin juhla on vappu, jolloin tuhannet ihmiset lähtevät ulos piknikille, veneajelulle tai ulkoilmakonsertteihin. Myös ylioppilaskunnat järjestävät ohjelmaa, kuten kilpailuja, ja opiskelijat pukeutuvat haalareihin ja ylioppilaslakkeihin. Vapun lisäksi eri opiskelijajärjestöt järjestävät paljon juhlia, illallisia ja muita tapahtumia koko vuoden aikana.  

Voin sanoa, että Suomi on oikea paikka uteliaille ihmisille jotka etsivät erilaisia kokemuksia. Lisäksi Suomesta on helppo matkustella muihin maihin. Esimerkiksi Ruotsissa ja Virossa voi käydä viikonloppuristeilyllä, ja bussilla tai junalla pääsee jopa Venäjälle.

Olen nykyään hyvin onnellinen siitä, että valitsin Suomen vaihtokohteekseni. Sain sieltä myös paljon tuttuja ja ystäviä. Vaikka monet väittävät suomalaisia varautuneiksi, ovat he mielestäni avoimia, ulospäin suuntautuneita ja hyvin kansainvälisiä. Aina tähän päivään saakka tavatessani suomalaisia jotka asuvat tai ovat vierailulla Brasiliassa, tulen hyvin iloiseksi ja nostalgiseksi saadessani sanoa heille “Moikka!”.