Yhdysvallat havittelee kauppasopimusta Brasilian kanssa

Yhdysvallat toivoo kohtuullisuutta puuvillakiistassa ja ehdottaa kahdenvälistä kauppa- ja investointisopimusta Brasilialle. Ruotsi ja Yhdysvallat paransivat hävittäjätarjouksiaan. Brasilian puolustusmenot Etelä-Amerikan suurimmat. Lulan suosio laskussa. Petrobrás ilmoitti jälleen uuden öljyesiintymän löytymisestä. Aiheet ovat esillä Suomen Brasilian suurlähetystön talousuutiskatsauksessa 12.9.-18.9.09. 

Yhdysvallat toivoo kohtuullisuutta puuvillakiistassa ja ehdottaa kahdenvälistä kauppa- ja in-vestointisopimusta

Yhdysvaltain kauppaedustaja Ron Kirk toivoi Brasilian yritysjohtajille pitämäässään puheessa, että maan vastatoimet puuvillakiistassa olisivat harkittuja ja tarkoituksenmukaisia. Brasilian hallitus ei ole vielä ilmoittanut, mihin yhdysvaltalaisiin tuontituotteisiin sanktiotoimenpiteet tullaan kohdistamaan.

WTO oikeutti Brasilian sanktioimaan yhdysvaltalaisia tuontituotteita Yhdysvaltojen kotimaisten puuvillan tuotantotukien takia. Sanktiot voivat nousta jopa 800 miljoonaan dollariin vuodessa. Kirk tapasi vierailullaan myös Brasilian ulkoministerin Celso Amorimin. Tapaamisessa ei käsitelty puuvillakiistaa, mutta Kirk ilmoitti Yhdysvaltain haluavan neuvotella Brasilian kanssa kahdenvälisestä kauppa- ja investointisopimuksesta.

Amorim kommentoi, että Brasilian hallitus selvittäisi asiaa ja muistutti että Brasilialla on velvollisuuksia Mercosuria kohtaan. Ulkoministeri kritisoi Yhdysvaltoja hankalaksi sopimusosapuoleksi, koska Yhdysvallat käyttää kaikkien kansainvälisten sopimus-tensa pohjana samaa mallia, jota Amorimin mielestä täytyisi muuttaa Brasilian erityispiirteitä huomioivammaksi.

Petrobrás ilmoitti jälleen uuden öljyesiintymän löytymisestä

Valtion öljy-yhtiö Petrobrás ilmoitti hiljattain Santosin rannikkoalueelta Guarán kentän läheltä löytyneestä uudesta öljyesiintymästä. Petrobrás on tutkinut aluetta yhdessä BG:n ja Repsolin kanssa. Uusi öljylöytö on samalla alueella kuin Brasilian aikaisemmat merenpohjanalaiset uudet öljylähteet. Guarán öljyntuotannon kapasiteetiksi on arvioitu noin 50 000 barrelia päivässä vuoteen 2012 mennessä.

Ruotsi ja Yhdysvallat paransivat hävittäjätarjouksiaan

Kilpailu hävittäjäkaupoista kuumentui uudestaan, kun Yhdysvallat ja Ruotsi ilmoittivat uusista tarjouksista. Brasilian on tarkoitus ostaa 36 hävittäjää sekä oikeudet niiden teknologiaan.

Presidentti Lula ehti jo aiemmin ilmoittaa Ranskan Dassault-yrityksen voittaneen tarjouskilpailun, vaikka Brasilian ilmavoimat eivät vielä olekaan päättäneet tutkimuksiaan kaikista kolmesta tarjouksesta. Puolustusministeri Nelson Jobim totesi myös, että lopullista päätöstä asiasta ei ole vielä tehty, vaikka Ranskan tarjous on edelleen hallituksen suosikki.

Tämän jälkeen Yhdysvaltain suurlähetystö ilmoitti parantavansa tarjoustaan Ranskan tarjousta vastaavaksi. Tarkoituksena on laskea hävittäjien hintaa ja vakuuttaa, että kauppaan kuuluu teknologian täysimittainen siirto. Ruotsi puolestaan laski hävittäjiensä hintaa niin, että ruotsalaisen Gripenin saa nyt puolet halvemmalla kuin ranskalaisten Rafalen tai yh-dysvaltalaisen Hornetin. Tarjousten teknisen arvioinnin arvellaan valmistuvan lokakuun loppuun mennessä. Presidentti Lula on myöhemmin kommentoinut, että hän tekee lopullisen päätöksen asiasta yksin ja silloin kun hän niin parhaaksi katsoo.

Brasilian puolustusmenot Etelä-Amerikan suurimmat

Brasilian puolustusmenot ovat huomattavasti suuremmat kuin minkään muun Etelä-Amerikan valtion. Viime vuonna Brasilia käytti puolustukseen  noin 6 miljardia euroa, joka on lähes kolme kertaa suurempi summa kuin toiseksi eniten puolustukseen investoiva Kolumbia. Puolustusministeri Nelson Jobim on puolustanut Brasilian mittavia puolustusinvestointeja toteamalla, että "Brasilia ei ole mikään Venezuela, joka ostelee aseita ikään kuin se olisi ostoksilla supermarketissa".

Kommentti oli tarkoitettu vastaamaan Venezuelan presidentti Hugo Chavezin kritiikkiin Brasilian puolustusmenojen kasvusta. Jobim sanoi keskiviikkona 16.9.2009 kongressissa myös, että Brasilian investointien tarkoituksena on lisätä teollisuuden kasvua eikä asevarustelua.

Lulan suosio laskussa

Brasilian hallituksen ja presidentti Lulan suosio on laskussa. Elo-syyskuun vaihteessa tehdyssä mielipidetiedustelussa Lulan suosio putosi 76,8%:iin, kun se vielä toukokuussa oli 81,5%. Koko hallituksen kannatus puolestaan laski 69,8%:sta 65,4%:iin.

Suurimmat syyt suosion laskuun olivat presidentti Lulan avoin tuki nepotismiskandaalin ryvettämälle senaatin puhemiehelle José Sarneylle, sikainfluenssa-epidemian huonoksi koettu hoito ja epäilyt siitä, että presidentti Lulan Työväenpuolueen todennäköinen presidenttikandidaatti Dilma Rousseff olisi sekaantunut Sarneyn perheen verotutkimuksiin. Lisäksi tutkimuksessa mitattiin mahdollisten uusien presidenttikandidaattien suosiota. Mikäli senaattori Marina Silva asettuu vihreän puolueen ehdokkaaksi, on mahdollista että hän saa osan Rousseffin äänistä.