Unohtumaton kesä

Teksti ja kuvat: Fabiana Gomes

Fabiana na capa da revista. Maisteriopintojeni loppupuolella sain mahdollisuuden matkustaa Suomeen. Brasilian Sellu- ja paperiyhdistyksellä on vaihtosopimus suomalaisen yhdistyksen kanssa. Minut valittiin erääseen yritykseen.

Matkustin kesäkuussa 2009 Lohjalle ja työskentelin Sappi Fine Paper –yrityksessä. Ne kolme kuukautta olivat todellinen rikkaus, tutustuin suomalaiseen kulttuuriin, luontoon, ihmisiin ja koulutukseen tässä todella mahtavassa maassa.

Vaikka Suomesta tiedetään vähän, vain kylmyys, joulupukki ja Nokia, maalla on paljon muutakin tarjottavaa. Kesällä oli valoisaa ja lämmintä ja suomalaiset täyttivät puistot ja aukiot. Kesällä monilla on loma tai he lähtevät töistä aikaisemmin nauttiakseen valosta.

Nautin valtavasti kesämökeistä metsän keskellä ja järven rannalla. Luontokokemus on sanoinkuvaamaton. Suomessa on mahdotonta käydä kokematta saunaa. Saunan jälkeen suomalaiset sukeltavat järveen, kesät talvet. En kokenut avantouintia mutta saunan ja kylmän järviveden yhdistelmä oli todella ihana.

Fabiana Gomes num cruzeiro para Suécia. Foto: Fabiana Gomes. Talot ovat kauniita ja puutarhat hyvin hoidettuja. Joka puolella on puita ja järviä. Päivittäinen stressi unohtuu helposti. Helsinki on kaunis kaupunki, jossa on upea katedraali. Kannattaa käydä myös Suomenlinnassa. Turku on täynnä historiaa, museoita ja vanhoja kirkkoja. Turun lähellä on Muumimaailma, teemapuisto, jossa lapset viihtyvät.

Vietin Suomessa ihanat kuukaudet. Maa on kaunis, kulttuurisesti rikas ja päinvastoin kuin luullaan, ihmiset olivat hyvin vieraanvaraisia. Kaikki auttoivat minua aina kun tarvitsin, veivät minua retkille. Tapasin ihania ihmisiä Suomessa. Olisin halunnut jäädä pidemmäksi aikaa. Sanon aina kaikille, että kannattaa mennä Suomeen, se on erilainen ja hurmaava maa.

"I wish I was in Finland"