Työläisliike valtasi Veracelin eukalyptusplantaasin

Maattomien työläisten liike (MST) valtasi Stora Enson ja brasilialaisen Fibrian yhteisyrityksen, Veracel Celulosen eukalyptusplantaasin Eunápoliksessa Bahian osavaltiossa. Tämä oli jo kolmas kerta vuoden sisällä, kun MST valtaa kyseisen eukalyptusviljelmän. Aiemmin liike asettui pelloille huhtikuussa ja lokakuussa 2009. Brasilian mediakatsauksessa lisäksi asiaa vaihtotaseesta ja Mercosurista sekä puuvillakiistan viimeisimmät vaiheet.

Maattomien työläisten liike (MST) valtasi Veracelin eukalyptusplantaasin

MST valtasi Stora Enson ja brasilialaisen Fibrian yhteisyrityksen, Veracel Celulosen eukalyptusplantaasin Eunápoliksessa Bahian osavaltiossa. Nyt tapahtunut valtaus on osa MST:n ”punainen huhtikuu” -kampanjaa, jonka aikana se aikoo vallata 30 tilaa pelkästään Bahian osavaltiossa ja lukuisia muita ympäri Brasiliaa. Jo tähän mennessä liike on vallannut 72 maatilaa 11 eri osavaltiossa, minkä lisäksi se on järjestänyt mielenosoituksia 20 osavaltiossa sekä maan pääkaupungissa. Veracel on ilmoituksensa mukaan kärsinyt 5 miljoonan realin (n. 2,1 miljoonan euron) tappiot MST-liikkeen toimien seurauksena.

Brasilia antoi lisäaikaa puuvillakiistan ratkaisun löytämiseksi

Brasilia ilmoitti tiistaina lykkäävänsä 60 päivällä Yhdysvaltain vastaisia sanktioita maiden välisessä puuvillakiistassa. Brasilia katsoi Yhdysvaltojen 5. huhtikuuta tekemän esityksen olleen tarpeeksi hyvä, jotta neuvotteluita kannattaa vielä jatkaa. Maat ovat päässeet sopuun 147 miljoonan dollarin arvoisen rahaston perustamisesta, jolla tuetaan brasilialaisia puuvillanviljelijöitä. Maat neuvottelevat vielä Yhdysvaltojen ehdotuksesta julistaa Santa Catarinan osavaltio suu- ja sorkkataudista vapaaksi alueeksi, mikä mahdollistaisi brasilialaisen naudanlihan viennin Yhdysvaltoihin. Neuvotteluita käydään edelleen myös Yhdysvaltojen puuvillan vientitukien vähentämisestä. Brasilia on varsin toiveikas neuvotteluratkaisuun pääsyn suhteen.

Vaihtotaseen alijäämä ennätyssuuri

Brasilian vaihtotaseen alijäämä maaliskuussa oli 5,1 miljardia dollaria, kun se vuotta aiemmin oli 1,6 miljardia dollaria. Näin vuoden ensimmäisen neljänneksen alijäämäksi muodostui peräti 12,1 miljardia, mikä on enemmän kuin koskaan aiemmin. Viimeisen 12 kuukauden alijäämäksi on kertynyt 31,5 miljardia dollaria, mikä vastaa 1,79 prosenttia maan bruttokansantuotteesta. Vaihtotaseen kasvanut alijäämä ei kuitenkaan huoleta keskuspankkia tai ekonomisteja, sillä sen katsotaan olevan tilapäistä ja johtuvan ennen kaikkea talouden vahvasta kasvusta. Keskuspankin viikoittaisessa kyselyssä ekonomistit odottivat tämän vuoden alijäämäksi 50 miljardia dollaria, mikä olisi yli kaksinkertainen viime vuoden 24,3 miljardin alijäämään nähden.

José Serra kritisoi Mercosuria

Minas Geraisin osavaltion teollisuusliiton tilaisuudessa maanantaina esiintynyt, presidenttigallupeissa kärkipaikkaa pitävä PSDB-puolueen José Serra kritisoi Etelä-Amerikan tulliliittoa Mercosuria kovin sanoin. Serra sanoi Mercosurin olevan este Brasilian omille kauppasopimuksille, ja muisteli kuinka hänen ollessaan terveysministerinä (1998-2002) Brasilian ja Intian välinen kauppasopimus kariutui Mercosurin muille silloisille jäsenille, Argentiinalle, Uruguaylle ja Paraguaylle maksettaviin korvauksiin.

Serran mukaan Mercosurissa ei ole mitään järkeä, ja se on pelkkä farssi, joka onnistuu vain monimutkaistamaan asioita. Samassa tilaisuudessa Serra myös sanoi, että mikäli hän tulee valituksi presidentiksi, hän saattaa ottaa tarkasteluun kaikki yksityisten yritysten ja liittovaltion välillä solmitut hankintasopimukset. Serra teki saman São Paulon osavaltiossa tultuaan kuvernööriksi ja onnistui näin alentamaan aiemmin sovittuja hintoja.

José Serra kasvattanut jälleen etumatkaansa presidenttigallupeissa

José Serra (PSDB) on kasvattanut hienoisesti etumatkaansa Dilma Rousseffiin (PT), ilmenee kahdesta eri gallupista. Datafolhan 15.-16. huhtikuuta tekemän tutkimuksen mukaan Serra saisi 38 prosenttia äänistä ja Dilma Rousseff 28 prosenttia, mikäli presidentinvaalit järjestettäisiin nyt. Edellisessä, 25.-26. maaliskuuta tehdyssä kyselyssä Serran etumatka oli 9 prosenttiyksikköä. Toisen kierroksen simulaatiossa Serra sai 50 prosenttia äänistä ja Rousseff 40 prosenttia.

Ibope-tutkimusyhtiön 13.-18. huhtikuuta tekemässä kyselyssä Serran kannatus oli 36 prosenttia ja Rousseffin 29 prosenttia, kun kuukautta aiemmin vastaavat luvut olivat 35 prosenttia ja 30 prosenttia. Toisen kierroksen simulaatiossa Serran kannatus oli 46 prosenttia ja Rousseffin 37 prosenttia. Ibopen kyselyssä Marina Silva (PV) ja Ciro Gomes (PSB) saivat molemmat 8 prosenttia äänistä, mutta Datafolhan kyselyssä Silva (10 %) oli mennyt Gomesin (9 %) ohi, kun vielä edellisessä kyselyssä Gomesilla oli ollut kolmen prosenttiyksikön etumatka. 

Kuva: pasukaru76, flickr.com(Linkki toiselle web-sivustolle.), ccby3.0(Linkki toiselle web-sivustolle.)