Tunnelmallista joulua

Miten joulua voi viettää auringon porottaessa kirkkaalta taivaalta mangopuiden ja palmujen katveessa? Miten voi luoda suomalaisen joulun tunnelmaa ilman lunta ja pakkasta? Lapsuuden joulujen perinteet muistuvat mieleen niille Brasiliassa asuville suomalaisille, jotka ovat saaneet kokea tunnelmallisen suomalaisen joulun.

Joulukuusi. Kuva Matti Kolho. Jouluisen tunnelman voi luoda kotiinsa myös täällä tropiikissa. Pimeät illat mahdollistavat jouluvalojen ja kynttilöiden käytön tunnelman luomisessa. Jouluvalot ovat paikallisillakin jo usein lokakuussa ikkunoissa muistuttamassa lähestyvistä loppuvuoden juhlista. Havun tuoksua ei muovisesta kuusesta kotiinsa saa, mutta koristeilla saa kodin puettua juhlaan.

Brasiliassa on mahdollista osallistua skandinaavisiin joulujumalanpalveluksiin ainakin Rio de Janeirossa, Brasíliassa ja São Paulossa. Joulusaunaan ei kuitenkaan kovin moni täällä asuva suomalainen taida päästä, mutta lämpöä onneksi riittää muutenkin. Joululauluja voi kuitenkin laulaa, ulkosuomalaisia koskettaa erityisesti Sylvian joululaulu, jossa lintunen muistelee pohjoista kotimaata sypressien tuoksuessa.

Sä tähdistä kirkkain, nyt loisteesi luo sinne Suomeeni kaukaisehen

Ja sitten kun sammuu sun tuikkesi tuo, sa siunaa se maa muistojen

Sen vertaista toista en mistään ma saa, on armain ja kallein mull' ain Suomenmaa

Ja kiitosta sen laulu soi Sylvian ja soi aina lauluista sointuisimman.

Suomen suurlähetystö toivottaa kaikille tunnelmallista joulua!