Suurlähetystön työntekijöitä Finland Housessa

Riossa tehtiin kesäolympialaisten historiaa pystyttämällä ensimmäistä kertaa kesäkisoihin Suomi-talo

Rion olympialaisissa tehtiin suomalaista olympiahistoriaa, kun Suomi avasi useiden muiden maiden tavoin ns. Hospitality Housen. Finland House -projekti pohjautui työ- ja elinkeinoministeriön ja Suomen Olympiakomitean väliseen yhteistyösopimukseen. Yrityksistä mukana olivat Danfoss, Wärtsilä, Evac, Hartwall Original Long Drink ja Veikkaus. Lisäksi opetus- ja kulttuuriministeriön tuen kautta kymmenkunta eri toimijaa osallistui myös talossa järjestettyihin suomalaisiin koulutusvientipäiviin. Finpron johtamat kasvuohjelmat Cleantech Finland ja Education Export Finland olivat myös mukana.

Suomi-talossa kävi avoimien ovien päivinä ja eri kutsuvierastilaisuuksissa 12.-21.8. n. 35 000 vierasta. Avoimien ovien vetonaula, eli suomalainen joulupukki, oli suuri menestys keskellä Rion "talvea". Sekä aikuiset että lapset odottivat jopa tunteja päästäkseen ottamaan kuvan aidon joulupukin kanssa. Finland Housessa toimi myös kolmipäiväinen Finnish PopUp School, johon osallistui suomalaisia ja brasilialaisia 6-12-vuotiaita lapsia.

Suomi-talo pystytettiin Casa França Brasil -nimiseen Rion kaupungin omistuksessa olevaan taloon. Suurlähetystö oli tiiviisti mukana Suomi-taloprojektin alusta saakka tekemällä kenttätyötä paikan päällä ennen talon pystytystä ja sen aikana.

Suomi-talon myötä yleinen Suomi-kuva Brasiliassa sai paljon positiivista julkisuutta ja avoimien ovien ansiosta Brasiliassa on nyt varmasti suuri joukko uusia Suomen ystäviä.

Vierailuja valmistelemassa: tasavallan presidentti Sauli Niinistö sekä ministerit Sanni Grahn-Laasonen ja Timo Soini mukana olympialaisissa

Vaikka olympialaisissa ja paralympialaisissa vierailevat arvovieraat ovat Suomen olympiakomitean vieraina, suurlähetystö on tiiviisti mukana korkean tason vieraiden vastaanottamisessa ja vierailuohjelmien koordinoinnissa.

Rion olympialaisissa vierailivat presidentti Sauli Niinistö puolisonsa rouva Jenni Haukion kanssa. Presidenttipari seurasi etenkin suomalaisurheilijoita ja isännöi nyrkkeilijä Mira Potkosen kunniaksi Finland Housessa järjestettyjä mitalikahveja.

Tasavallan Presidentti Niinistö onnittelee nyrkkeilijä Mira Potkosta

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen vieraili Riossa urheiluministerin roolissaan kannustaen suomalaisurheilijoita. Tämän lisäksi Grahn-Laasonen vieraili Suomi-talossa osana sen koulutusvientikokonaisuutta. Hän mm. piti puheen suomalaisesta koulutusjärjestelmästä brasilialaisista ja kansainvälisistä vieraista koostuvalle opetusalan yleisölle ja luovutti Suomi-talossa järjestetyn suomalaisen pop-up-koulun oppilaille heidän päättötodistuksensa. Ministeri Grahn-Laasonen myös edusti Suomea olympialaisten päätösseremoniassa Maracanã-stadionilla.

Ministeri Grahn-Laasonen ja pop-up-koululaiset

Ulkoministeri Timo Soini saapui Brasiliaan Santiago de Chilestä, jossa hän vieraili ensin suomalaisen yritysvaltuuskunnan kanssa. Brasiliassa ministeri Soini vieraili ensin pääkaupungissa Brasíliassa, jossa hän tapasi Brasilian ulkoministeriä José Serraa. Ministerit allekirjoittivat Suomen ja Brasilian välisten suhteiden prioriteettiasiakirjan, joka luo pohjan yhteistyölle jatkossa molemmille maille tärkeillä sektoreilla: koulutus, tiede- ja innovaatio, talous, cleantech ja biotalous sekä puolustusala.

Ministerit Soini ja Serra tapaamisessa Brasíliassa

Riossa ulkoministeri seurasi suomalaisurheilijoita ja avasi virallisesti Suomi-talon 12.8., jolloin  300 kutsuvierasta tutustui talon tarjontaan ministerin johdolla. Tilaisuuden vieraiden joukossa oli edustajia Kansainvälisestä Olympiakomiteasta, tulevista olympiakaupungeista, vuoden 2024 olympialaisten hakijakaupunkien hakukomiteoista sekä suomalaisyrityksistä. Tilaisuuden keskeisiä puheenaiheita olivat Olympic Agenda 2020 ja kestävän kehityksen periaatteiden noudattaminen kisajärjestelyissä.

Suurlähetystö tulee olemaan mukana myös paralympialaisissa vierailevien suomalaisten arvovieraiden vierailujen sujuvuuden varmistamisessa.