Suomen kansalaisuuden menettäminen 22-vuotiaana

Suomen kansalaisuuden menettäminen 22-vuotiaana

Jos olet sekä Suomen että jonkin toisen valtion kansalainen, saatat menettää Suomen kansalaisuuden automaattisesti 22-vuotiaana, jos sinulla ei ole riittävää yhteyttä Suomeen.

Jos olet sekä Suomen että jonkin toisen valtion kansalainen, saatat menettää Suomen kansalaisuuden automaattisesti 22-vuotiaana. Voit säilyttää Suomen kansalaisuuden, jos sinulla on riittävä yhteys Suomeen.

Riittävä yhteys Suomeen takaa Suomen kansalaisuutesi säilymisen. Yhteytesi Suomeen on riittävä, jos

 • olet syntynyt Suomessa ja kotikuntasi on Suomessa, kun täytät 22 vuotta tai
 • olet asunut Suomessa tai muussa Pohjoismaassa (Islanti, Norja, Ruotsi ja Tanska) yhteensä seitsemän vuotta ennen kuin täytät 22 vuotta tai
 • olet 18–21-vuotiaana
  1) hakenut Suomen passia/henkilökorttia tai saanut Suomen passin/henkilökortin tai
  2) suorittanut tai parhaillaan suoritat Suomessa varusmies- tai siviilipalvelusta tai naisten vapaaehtoista asepalvelusta tai
  3) saanut Suomen kansalaisuuden hakemuksesta tai ilmoituksesta tai
  4) ilmoittanut Suomen edustustolle ulkomailla tai Digi- ja väestötietovirastolle (DVV) Suomessa, että haluat säilyttää kansalaisuutesi. Et voi tehdä ilmoitusta kunniakonsulaatille tai Maahanmuuttovirastolle. Ilmoitus on vapaamuotoinen ja se tulee tehdä kirjallisena.

Lisätietoja:
- Maahanmuuttovirasto: kansalaisuuden säilyttäminen 22-vuotiaana 
- Maahanmuuttovirasto: kansalaisuuden menettäminen 
- Digi- ja väestötietovirasto: ilmoitus Suomen kansalaisuuden säilyttämisestä 
Kansalaisuuslaki 359/2003 

 

Tiedottaminen kansalaisuuden menettämisen uhasta

Maahanmuuttovirasto ilmoittaa kansalaisuuden menettämisen uhasta ja mahdollisuudesta säilyttää kansalaisuus sellaisille Suomen kansalaisille, joilla on ollut kotikunta Suomessa alle seitsemän vuotta ja joiden osoite löytyy väestötietojärjestelmästä. Siksi on tärkeää, että tietosi ovat ajan tasalla väestötietojärjestelmässä.

Lisätietoja: DVV: Ulkomailla asuminen

 

Jos olet jo menettänyt Suomen kansalaisuuden

Jos olet menettänyt Suomen kansalaisuuden 22-vuotiaana, koska sinulla ei ole ollut riittävää yhteyttä Suomeen, voit saada kansalaisuuden takaisin ilmoituksesta.

Lisätietoja: Maahanmuuttovirasto: Entinen Suomen kansalainen