Suomen kansalaisuuden menettäminen 22-vuotiaana

Jos olet sekä Suomen että jonkin toisen valtion kansalainen, saatat menettää Suomen kansalaisuuden automaattisesti 22-vuotiaana, jos sinulla ei ole riittävää yhteyttä Suomeen.

Jos olet sekä Suomen että jonkin toisen valtion kansalainen, saatat menettää Suomen kansalaisuuden automaattisesti 22-vuotiaana. Voit säilyttää Suomen kansalaisuuden, jos sinulla on riittävä yhteys Suomeen.

Riittävä yhteys Suomeen takaa Suomen kansalaisuutesi säilymisen. Yhteytesi Suomeen on riittävä, jos

  • olet syntynyt Suomessa ja kotikuntasi on Suomessa, kun täytät 22 vuotta tai
  • olet asunut Suomessa tai muussa Pohjoismaassa (Islanti, Norja, Ruotsi ja Tanska) yhteensä seitsemän vuotta ennen kuin täytät 22 vuotta tai
  • olet 18–21-vuotiaana
    1) hakenut Suomen passia/henkilökorttia tai saanut Suomen passin/henkilökortin tai
    2) suorittanut tai parhaillaan suoritat Suomessa varusmies- tai siviilipalvelusta tai naisten vapaaehtoista asepalvelusta tai
    3) saanut Suomen kansalaisuuden hakemuksesta tai ilmoituksesta tai
    4) ilmoittanut Suomen edustustolle ulkomailla tai Digi- ja väestötietovirastolle (DVV) Suomessa, että haluat säilyttää kansalaisuutesi. Et voi tehdä ilmoitusta kunniakonsulaatille tai Maahanmuuttovirastolle. 

UUSI VERKKOLOMAKE SINULLE 18-21 -VUOTIAS SUOMEN KANSALAINEN

Voit nyt ilmoittaa uudella verkkolomakkeella Digi- ja väestötietovirastolle, että haluat säilyttää Suomen kansalaisuuden täyttäessäsi 22 vuotta. Asiasta voi ilmoittaa edelleen myös paperisella lomakkeella Suomen edustustossa tai vapaamuotoisella ilmoituksella. 

Lisätietoja:
- Maahanmuuttovirasto: kansalaisuuden säilyttäminen 22-vuotiaana (Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)
- Maahanmuuttovirasto: kansalaisuuden menettäminen(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) 
- Digi- ja väestötietovirasto: ilmoitus Suomen kansalaisuuden säilyttämisestä(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) 
Kansalaisuuslaki 359/2003(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) 

Tiedottaminen kansalaisuuden menettämisen uhasta

Maahanmuuttovirasto ilmoittaa kansalaisuuden menettämisen uhasta ja mahdollisuudesta säilyttää kansalaisuus sellaisille Suomen kansalaisille, joilla on ollut kotikunta Suomessa alle seitsemän vuotta ja joiden osoite löytyy väestötietojärjestelmästä. Siksi on tärkeää, että tietosi ovat ajan tasalla väestötietojärjestelmässä.

Lisätietoja: DVV: Ulkomailla asuminen(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

 

Jos olet jo menettänyt Suomen kansalaisuuden

Jos olet menettänyt Suomen kansalaisuuden 22-vuotiaana, koska sinulla ei ole ollut riittävää yhteyttä Suomeen, voit saada kansalaisuuden takaisin ilmoituksesta.

Lisätietoja: Maahanmuuttovirasto: Entinen Suomen kansalainen(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)