Osmo Rauhalan taidenäyttely Rio de Janeiron nykytaiteen museossa

©Osmo Rauhala Etelä-Amerikan tärkeimpiin nykytaiteen museoihin kuuluva Museu de Arte Moderna – MAM Rio de Janeirossa, Brasiliassa, esittelee Osmo Rauhalan maalauksia ja videoinstallaatioita 22.1.2009 avatussa näyttelyssä. Esillä on katsaus Rauhalan tuotantoon viimeisen kymmenen vuoden ajalta. Näyttelyyn ´Ymmärryksen synty´ kuuluu viisi videoinstallaatiota ja toistakymmentä suurta maalausta. Videoteos Metsän salaisuus täyttää yksin museon päätilan.

Näyttelyn kuraattorina on toiminut riolaissyntyinen, nykyisin Helsingissä galleristina toimiva Edson Cardoso. Näyttely on avaus MAMin ja Espoon Nykytaidemuseon EMMAN väliselle tulevalle yhteistyölle. Näyttely juhlistaa samalla suomalaisten siirtolaisten 80. vuotta Brasilian Penedossa.

Osmo Rauhala on ensimmäinen suomalainen taiteilija, joka on Alvar Aallon jälkeen päässyt pitämään yksityisnäyttelyn tähän arvostettuun museoon. Rauhalan ensiesiintyminen Brasiliassa huomioitiin maan lehdistössä jo ennen avajaisia. Valtalehti Jornal do Brasil julkaisi koko sivun mittaisen haastattelun sunnuntainumerossaan 18.1.2009.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi kaksikymmentä vuotta siitä kun Osmo Rauhala piti ensimmäisen ulkomaisen näyttelynsä. Häntä pidetään uuden kansainvälistyneen nykytaiteemme pioneerina. Hän aloitti uransa New Yorkissa 1988 ja työskentelee edelleen kaupungissa perheineen osan vuotta.

Rio de Janeiron katselmus on Rauhalan kolmaskymmenes oma näyttely maailmalla. Omia museonäyttelyitä hän on pitänyt yhteensä neljätoista, joista seitsemän ulkomailla. Taiteellisen työnsä lisäksi Rauhala viljelee kesäisin kotitilaansa Hämeessä ja kirjoittaa kolumneja useaan lehteen. Hän toimii myös erilaisissa julkishallinnon asiantuntijatehtävissä mm. Ulkoministeriön asettamassa Suomikuva -valtuuskunnassa. Meneillään on myös kirkkomaalausten teko Pyhän Olavin kirkkoon, jonka on tarkoitus avautua yleisölle tänä kesänä.

Ymmärryksen synty
Videoinstallaatioita ja maalauksia 1992-2008

22 tammikuuta - 01 maaliskuuta 2009

Museu de Arte Moderna do Rio de Janeiro
Av Infante Dom Henrique 85
Parque do Flamengo
Rio de Janeiro
Brasilia
+55 (21) 2240 4944
www.mamrio.org.br
(Linkki toiselle web-sivustolle.)