Kunniakonsulit koolla 28.4.2009 Brasiliassa

Brasilian kunniakonsulit 2009 Suomen Brasilian kunniakonsulit kokoontuivat 28.4.2009 Suomen suurlähetystöön Brasíliaan viettämään antoisaa koulutuspäivää, josta ei informaatiota ja vilkasta keskustelua puuttunut. Konsulitapaamiseen osallistuivat Rio de Janeiron ja São Paulon kunniapääkonsulit Diana de Macedo-Soares ja Jan Jarne sekä kunniakonsuleista Belemin João Augusto Rodrigues, Fortalezan Ednilton Gomes de Soárez, Manauksen Jacob Cohen, Recifen Sérgio Lôbo Jardim ja Salvadorin Wilson Galvão Andrade.

Suomen Brasilian-suurlähettiläs Ilpo Mannisen johdolla saman pöydän ääreen kokoontuneet uudet ja vanhat kunniakonsulit, Finpron Latinalaisen Amerikan aluejohtaja Matti Landin sekä suurlähetystön muu väki kävivät esitelmin ja antoisan ajatusten vaihdon kera aluksi läpi Suomen ja Brasilian tämän hetkiset poliittiset ja taloudelliset suhteet sekä suomalaisille yrityksille Brasiliassa avautuvat mahdollisuudet ja haasteet. Landin esitteli mm. ympäristöliiketoiminnan kasvattamiseen tähtäävän Cleantech Finland -brändin.

Suurlähetystön I lähetystösihteeri Ville Cantell puhui suomalaisten yritysten kansainvälistymisen tärkeydestä ja kunniakonsuleiden arvokkaasta roolista omien alueidensa vaikuttajina ja kontaktien luojina Suomen ja Brasilian välille. II lähetystösihteeri Pekka Hirvonen esitelmöi julkisuusdiplomatiasta ja median olennaisesta roolista edistää Suomen näkyvyyttä Brasiliassa sekä maiden välisestä yhteistyöstä tieteen, tutkimuksen, teknologian ja opiskelijavaihdon saralla. Toimistosihteeri Heli Havana päivitti puolestaan uusimmat viisumi- ja konsuliasioiden hoitoon liittyvät toimintatavat.

Aurinkoinen kunniakonsuleiden päivä huipentui päivälliseen suurlähettilään residenssissä, jossa ei voinut olla huomaamatta osallistujien tyytyväisyyttä päivän antiin. Pöytäseurueissa esitettiin innostuneita ideoita Suomen ja Brasilian suhteiden kehittämiseksi ja lähiaikoina ilmestyviä uusia ja päivitettyjä portugalinkielisiä julkaisuja odotettiin saapuvaksi.

Suurlähetystö ja kunniakonsulit yhdessä muodostavat kattavan kontakti- ja tukiverkon Brasiliassa. Suomen yhdentoista kunniakonsulin rooli ja panostus työhönsä omalla alueellaan on todella tärkeä; valtavan kokoisessa Brasiliassa ihmiset, ilmasto, elinkeinot ja tapa toimia vaihtelevat riippuen siitä, missä osassa maata ollaan. Elokuussa 2009 Suomen kunniakonsuleille onsuunniteltu matka Suomeen.