In To - infopankki ulkomaalaisille

In To Kelan ja Verohallinon yhteinen palvelupiste, In To, on palvellut jo yli 700 pääkaupunkiseudulle töihin muuttanutta ulkomaalaista. Palvelupisteen keskeisin tavoite on tarjota tukea vastikään Suomeen saapuneille ulkomaalaisille työntekijöille. Eniten asiakkaita on toistaiseksi tullut Virosta ja Venäjältä.

"Tavallinen asiakkaamme on EU-kansalainen, joka tulee Suomeen töihin. Vain harva työntekijä on selvittänyt tilapäiseen muuttoon liittyviä sosiaaliturva- ja verotusasioita etukäteen. Suurin osa tietää, että veroja pitää maksaa, mutta sosiaaliturva saattaa olla monelle käsitteenäkin vieras", kertoo asiakasneuvoja Jenni Herkiä Kelasta. Monet työnantajat huolehtivat ulkomaalaisen työntekijänsä asioista. Esimerkiksi asumiseen liittyvät yksityiskohdat saatetaan järjestää etukäteen.

Marraskuussa 2008 avatussa In To -palvelupisteessä on tähän mennessä neuvottu yli 700:aa pääkaupunkiseudulle töihin saapuvaa ulkomaalaista, opiskelijaa tai ulkomaalaista yrittäjää. Suurimmat asiakasryhmät ovat tulleet Virosta, Venäjältä, Intiasta sekä Englannista. In To -pisteessä palvellaan mm. englanniksi, viroksi, venäjäksi ja hindiksi. Usein asiakkaan kanssa laitetaan vireille sosiaaliturvaan ja verotukseen liittyvät asiat.

"Toiminta-ajatus on otettu hyvin vastaan. Asiakkaat ovat kiittäneet sitä, että he voivat hoitaa yhden käynnin aikana monta asiaa, ja vielä omalla äidinkielellään. Uskon, että olemme hälventäneet monen viranomaispelkoa", kertoo apulaisverosihteeri Anna Öhman Verohallinnosta. Myös työntekijät kertovat nauttineensa viranomaisyhteistyöstä.

InTo:n verkkosivuilla miltei 5 000 eri kävijää

Palvelupisteen www.intofinland.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) -sivuille on kerätty muistilista Suomeen muuttavalle työnhakijalle sekä tietoja sosiaaliturvasta ja verotuksesta. Marraskuun toisella viikolla avatuilla verkkosivuilla on vieraillut miltei 5000 eri kävijää. Virolaiset ja venäläiset ovat käyttäneet myös verkkosivuja eniten.

Sivuilla on palvelupisteen sähköpostiosoite. Sähköpostineuvonnasta on tullut osa In To:n päivittäistä toimintaa.

Lisätietoja:

In To(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)