Useassa Brasilian osavaltiossa juhlittiin Eurooppa-viikkoa kulttuurin, liikunnan ja hyvän ruuan parissa. Eurooppa-päivälle jatkoa tuonut viikko oli täynnä monipuolista ohjelmaa, joka keräsi yhteen eurooppalaisia ja Eurooppa-mielisiä ympäri Brasiliaa.

Viikko sai juhlavan alun Brasilian EU-delegaation järjestämällä vastaanotolla, jossa muistettiin sekä Euroopan unionin saavutuksia että EU-maiden tärkeitä yhteisiä tavoitteita rauhan ja yhtenäisyyden säilyttämiseksi.

Olympiavuoden kunniaksi vastaanotolle oli järjestetty näyttely viimeisten 60 vuoden aikana kesäolympialaisia järjestäneiden EU-jäsenmaiden olympiajulisteista.

Kuva: Emma Virkkunen
Olympialaisjulisteita

Jo perinteeksi muodostunut Eurooppalaisen elokuvan juhla järjestettiin kahdettatoista kertaa. Eurooppalaiset elokuvat levittäytyivät yhteensä yhdeksään eri osavaltioon ja pääkaupungissa Brasiiliassa jonot kiemurtelivat elokuvateatterin ulkopuolelle saakka. Elokuvatarjontaa löytyi aina espanjalaisesta komediasta kansainvälisesti palkittuun ranskalaiseen draamaan.

Lauantaina pääkaupungissa pääsi maistelemaan herkkuja ympäri Eurooppaa, kun jäsenmaiden suurlähetystöt ja kulttuurikeskukset järjestivät Eurooppa-basaarin. Tapahtuma keräsi valtavasti kävijöitä ja varsinkin saksalainen ruoka teki kauppansa. Päivä huipentui Ruotsin suurlähetystön järjestämään euroviisufinaaliin, joka toi yhteen varsin kattavan joukon laulukilpailusta kiinnostuneita konkareita kuin innostuneita ensikertalaisia. Tunnelma oli kannustava ja nähtiinpä viisukatsomossa muutamat tanssiaskeleetkin.

Kuva: Emma Virkkunen
Tunnelmia Eurooppa-basaarista

Viikko saatiin kunnialla maaliin Eurooppa-juoksussa, jossa pääsi testaamaan omaa kestävyyttä joko viiden tai kymmenen kilometrin matkalla. Juoksemisen ilon lisäksi tapahtumassa nautittiin hyvästä tunnelmasta ja lämpimästä aamuauringosta.

Teksti: Emma Virkkunen