Edistystä ja ongelmia Amazonilla

Suomen suurlähetystön paikallisen yhteistyön määrärahalla (PYM) on tuettu Santaremin suunnalla neljää hanketta parina viime vuotena. Nyt käynnissä olevan hankkeen tavoitteena on kestävän keräilytalouden tukeminen, sademetsän keräilytuotteiden jatkokehittely ja tuotteiden markkinointi Tapajós-Arapiuns -keräilysuojelualueella. Keräilysuojelualue on 650 000 hehtaarin kokoinen alue, jolla asuu lähes 20 000 henkeä. Hanketta toteuttaa CAAM (Centro agroextrativista da Amazonas).

Suruacán kylässä Kylän naiset selailevat Suomesta kertovaa esitettä

Keräilysuojelualueen lähimpiinkin kyliin on parin tunnin venematka. Kaukaisimmat kylät sijaitsevat päivien matkan päässä. Suurlähetystö tutustui keräilysuojelualueen Suruacán kylään ja sen asukkaisiin. Se on myös CAAM-järjestön edustajien mukaan keräilysuojelualueen kehittyneimpiä. Kylässä on mm. sähkö, vesi ja valtion koulu. Parantamisen varaa kuitenkin edelleen on ja väestön toimeentulo heikkoa. Valtio on rakentanut kylään muutamia betonielementtitaloja, mutta monet asuvat edelleen puuhökkeleissä. Kylässä ei ole lääkäriä ja myrkyllisten hyönteisten ja käärmeiden pistot yleisiä ja kohtalokkaita.

Kylässä on järjestetty aiemmin käsityö- ja puutyökurssit, mutta asukkaat eivät saaneet niistä tarpeeksi virikkeitä toimeentulonsa parantamiseen. Suuri ongelma on edelleen tuotteiden saaminen markkinoille.

Escola da Floresta ja Puxirum-keskus

Seu Mukura ja kuminkeräys Escola da Florestan kurssipäivään kuuluu tutustuminen kuminkeräämiseen

CAAM-järjestö sai vuoden 2008 aikana neuvoteltua sopimuksen Santaremin kunnan kanssa ja kunnan opetustoimi otti kurssikeskuksen tilan hoidon vastuulleen. Kunta perusti alueelle Escola da Florestan, joka järjestää ympäristökasvatuspäiviä Santaremin kaupungin valtion koululaisille. Kunta kuljettaa keskukseen päivittäin noin 50 koululaista, jotka viettävät päivän tutustuen alueeseen ja saaden opetusta ympäristökasvatukseen erikoistuneilta opettajilta. Palaute on ollut erittäin myönteistä ja CAAM toivoo yhteistyön kunnan kanssa jatkuvat tämän vuoden kunnallisvaalien tuloksesta riippumatta.

CAAMin kauppa Alter do Chaonissa CAAMin kaupassa myydään keräilysuojelualueen tuotteita

CAAMilla on myös Alter do Chãonin keskustassa vuokrattuna liiketila, jossa myydään keräilysuojelualueen asukkaiden tekemiä käsitöitä. Sen vieressä on nk. Puxirum-keskus, jossa järjestö on ilmoittanut esittävänsä viikoittain elokuvia. Keskus oli edustuston vieraillessa korjauksen alla eikä siellä siten ollut toimintaa. Kaupassa taas ei ollut kovin paljon tuotteita sen vuoksi, että sadekausi oli juuri päättynyt. Sadekaudella metsistä ei saada raaka-ainetta, joten käsitöitäkään ei ole tarjolla. Toiveena on saada Puxirum-keskus toimintaan ja kauppa kannattavaksi lähiaikoina.

Hyviä uutisia ja haasteita

Edustuston arvion mukaan Santaremin alueella suomalaisvoimin toteutetuista hankkeista on ollut hyötyä alueen asukkaille. Suomen valtion vuosina 2002-2005 tukeman Puxirumin ja Ulkoasianministeriön kansalaisjärjestöyksikön kautta tuetun Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskuksen SASKin hankkeiden yhtenä merkittävimmistä saavutuksista voidaan pitää suojelualueen laillistamista, sen asukkaiden järjestäytymistä sekä luonnonsuojeluarvojen kunnioituksen lisääntymistä. CAAMin alueella toimiva Escola da Floresta puolestaan opettaa ympäristöarvoja tuhansille Santaremin koululaisille vuosittain.

CAAMin huonekaluverstas Huonekaluvertaalla ei ole kursseja käynnissä

Kaikki hankkeet eivät valitettavasti ole onnistuneet. Erityisen vaikeaa näyttää olevan osuuskuntamallin onnistuminen. Keräilysuojelualueen tuotteiden kauppallistamiseen tähdänneet pähkinä- että kumitehdas ovat kaatuneet kumpikin omista syistään. Kansalaisjärjestöjen rahoitus on epävakaata ja alueen tarpeet suuria. Edustuston vasta alkaneen CAAM-järjestön hankkeen toteutus on osoittautunut haasteelliseksi. Asiaa selvitään järjestön kanssa.

 

Puxirum-keskus Puxirum-keskuksen olkia vaihdetaan: uuteen nousuun?

Edustusto odottaa, että CAAM saa pian Puxirum-keskuksen korjauksen valmiiksi ja pystyy aloittamaan sen toiminnan sovitulla tavalla. Heinäkuun alussa tehdyllä seurantamatkalla järjestön edustajille korostettiin, että saadut varat tulee käyttää sopimuksessa sovittuun tarkoitukseen. Hankkeen on tarkoitus järjestää käsityö-, huonekalu- ja mehiläishoitokursseja, kehittää keräilysuojelualueen tuotteiden markkinointia sekä pyörittää Puxirum-keskusta.