Brasilian media- ja talouskatsaus 8.12.-13.12.2010

Talouskasvu hidastui kolmannella neljänneksellä. Inflaatio on korkeimmillaan viiteen vuoteen Keskuspankki pitää ohjauskoron 10,75 %:ssä ja  lisää dollariostoja.Ulkomaankaupasta vastaavalta ministeriöltä estetty pääsy polku-myyntitutkimusten kannalta tärkeisiin tullitietoihin.
 

Talouskasvu hidastui kolmannella neljänneksellä
 

Brasilian bruttokansantuote kasvoi 0,5 % kolmannella neljänneksellä edelliseen kvartaaliin nähden. Kasvuluku on alhaisin sitten vuoden 2009 toisen kvartaalin, jolloin Brasilian talous nousi lyhyestä taantumasta. Kasvun hi-dastuminen kolmannella neljänneksellä oli odotettua. Vuoden 2009 kolmanteen neljännekseen verrattuna talous on kasvanut 6,7 %. Koko vuoden osalta ennustetaan yhä yli 7,5 %:n bkt:n kasvua.
Investoinnit kasvoivat 3,9 % ja kotitalouksien kulutus nousi 1,6 % toiseen kvartaaliin verrattuna. Teollisuustuo-tanto sen sijaan laski 1,3 % ja maataloustuotanto supistui 1,5 % edelliseen neljännekseen verrattuna. Teolli-suuden ja liike-elämän edustajat ovat pitkään varoitelleet tuonnin kasvun korvaavan kotimaista tuotantoa.

Uusia nimityksiä Dilman tulevaan hallitukseen

Brasilian tuleva presidentti Dilma Rousseff on nimittänyt joukon uusia jäseniä hallitukseensa. Ulkoministeriön valtiosihteeri Antônio Patriota on nimitetty Brasilian uudeksi ulkoministeriksi. Patriota on aikaisemmin toiminut mm. Brasilian suurlähettiläänä Washingtonissa. Patriotan kontakteilla Yhdysvaltoihin uskotaan olevan positiivi-nen vaikutus Brasilian ja Yhdysvaltojen suhteiden kehittymiselle. Ulkomaankauppa-, teollisuus- ja kehitysminis-teriksi nimitettiin Belo Horizonten kaupungin entinen pormestari Fernando Pimentel (PT). Puolustusministerinä jatkaa Nelson Jobim (PMDB). Tiede- ja teknologiaministeriksi nimitettiin Aloísio Mercadante (PT). Wagner Rossi (PMDB) jatkaa maatalousministerinä. Muita uusia nimityksiä ovat: senaattori Idela Salvatti (PT) on tuleva kalas-tusministeri, kansanedustaja Maria do Rosário (PT) nimitettiin hallituksen ihmisoikeussihteeriksi, journalisti He-lena Chagas on tuleva sosiaalisen viestinnän sihteeri, nykyinen suunnitteluministeri Paulo Bernardo (PT) ottaa vastaan viestintäministerin salkun, senaattori Garibaldi Alvesista (PMDB) tulee sosiaaliturvaministeri, senaattori Edison Lobão (PMDB) on tuleva kaivos- ja energiaministeri, kansanedustaja Pedro Novaisista (PMDB) tulee matkailuministeri, senaattori Alfredo Nascimento (PR) nimitettiin liikenneministeriksi ja entinen Rio de Janeiron kuvernööri Moreira Franco ottaa vastaan strategisten asioiden ministerin salkun.

Vuoden 2011 valtion budjettia supistetaan


Suunnitteluministeri Paulo Bernardo ilmoitti hallituksen esittävän 8 miljardin realin menojen vähennystä vuoden 2011 budjettiin. Bernardon mukaan valtion tuloja vuodelle 2011 oli aiemmin yliarvioitu noin 12 miljardin realin edestä. Hallitus ei ole toistaiseksi päättänyt mistä rahaa otetaan pois.

Presidentti Lula ei ole valmis hyväksymään valtionvarainministeri Guido Mantegan ilmoittamia valtion menojen leikkauksia, jotka koskevat myös kasvukiihdyttämisohjelma PAC:n investointiprojekteja. Lula sanoi olleensa ”täysin varma”, että PAC-ohjelmaa ei leikata tulevan hallituksen aikana. Lulan mukaan on käsittämätöntä, että Mantega tai tuleva presidentti Dilma voisivat hyväksyä PAC-projektien leikkaukset. Dilma ei ole kommentoinut asiaa. Mantega puolestaan ilmoitti, että asiasta ei ole Lulan kanssa erimielisyyksiä ja toisti, että leikkaukset eivät koske seuraavan kahden vuoden aikana valmistuvia projekteja.

Dilmalle päätösvalta hävittäjäkaupoista
 

Presidentti Lula ilmoitti lykkäävänsä päätöksenteon mittavista hävittäjäkaupoista tulevan presidentin Dilma Rousseffin vastuulle. Lula perusteli lykkäystä sillä, että päätöksellä on pitkäaikaisia vaikutuksia ja se aiheuttaa pitkäaikaista velkaa valtiolle. ”Voisin hyvin allekirjoittaa sopimuksen Ranskan kanssa, mutten aio tehdä niin”, Lula kommentoi. Brasilialla ja Ranskalla on strateginen yhteistyösopimus ja Lulan hyvien henkilökohtaisten suhteiden Nicolas Sarkozyn kanssa on uskottu painavan päätöksenteossa. Tarjouskilpailussa ovat mukana Ranskan Dassaultin Rafaele Jetin lisäksi Ruotsin Saabin Gripen NG ja Yhdysvaltojen Boeingin F/A-18 Super Hornet. 36 hävittäjän kaupan hinnaksi on arvioitu 6–8 miljardia US dollaria, mutta hintalappu voi kasvaa huomattavasti korkeammaksi, mikäli optio 100 hävittäjän kaupasta toteutuisi. Brasilian ilmavoimien on arveltu olevan halvem-man Saab Gripenin kannalla. Päätös hävittäjäkaupoista lykkääntyy nyt jo toistamiseen. Lulan edeltäjä Fernando Henrique Cardoso lykkäsi aikanaan kaupan Lulan harteille, joka astui valtaan vuonna 2003.

Brasilia 53. PISA-tuloksissa
 

Brasilia kasvatti hieman pisteitään koulutustuloksia mittaavassa PISA 2009 vertailussa, mutta sijoittui yhä vertai-lussa mukana olleiden maiden häntäpäähän. Lukutaidossa 49 % oppilaista ei yltänyt alhaisimman tason yläpuo-lelle. Matematiikassa 69 % ja luonnontieteissä 54 % oppilaista jäi alhaisimmalle tasolle. Hallitus on korostanut keskiarvopisteiden paranemista kolmen vuoden aikana, mutta lehdistö on pitänyt tulosta edelleen erittäin huo-lestuttavana.