Brasilian hallitus luo kriisikeskuksen metsäkadon hillitsemiseksi

Viimeisimmät satelliittikuvat kertoivat karua tarinaa metsäkadon lisääntymisestä laittomien hakkausten seurauksenaviimeisen kahden kuukauden aikana. Hillitäkseen katoa on hallitus ilmoittanut uuden kriiskeskuksen perustamisesta. Ympäristöaktivistit näkevät nykyisen kehityksen liittyvän talouden nousuun: soijalle ja naudanlihalle riittää enemmän kysyntää, ja pienviljelijät tunkeutuvat entistä syvemmälle Amazonin alueelle


Metsäkato on edennyt kiihtyvää tahtia Amazonin alueella ja sitä hillitäkseen ympäristöministeri Izabella Teixeira ilmoitti uuden kriisikeskuksen perustamisesta.

Viimeisimmät satelliittikuvat kertoivat karua tarinaa metsäkadon lisääntymisestä viimeisen kahden kuukauden aikana. Edellisenä vuonna Brasilian metsäkatolukema oli pienin yli kahteenkymmeneen vuoteen, mutta maalis-huhtikuussa satelliittikuvat
paljastivat 590 neliökilometrin laittomat metsähakkuut, yli kuusinkertainen lukema viime vuoteen verrattuna.

Teixeira sanoi luoneensa kriisikomitean tutkiakseen syyt tälle metsäkadolle ja estääkseen vastaavan tulevaisuudessa. Komitea koostuu ympäristöaktivisteista, liittovaltion poliisista ja osavaltioiden edustajista. Se tulee ohjaamaan 700 poliisin ja tarkastusviranomaisen toimintaa metsäkadon hillitsemiseksi.

Viime vuonna vain 6450 neliökilometriä metsää muuttui puuttomaksi aroksi, ja hallitus ehti jo kiitellä metsänsuojeluohjelmansa toimivuutta, mutta uusimmat lukemat vesittävät nämä kommentit.

Ympäristöaktivistit näkevät nykyisen kehityksen luonnollisena, johtuen yksinkertaisesti talouden noususta: soijalle ja naudanlihalle riittää enemmän kysyntää, ja pienviljelijät tunkeutuvat entistä syvemmälle Amazonin alueelle raivaten lisämaata elinkeinolleen. Suurin ongelma on Mato Grosson osavaltiossa.