Brasilian hallitus julkisti esityksensä uusien öljylöytöjen osalta

Brasilian hallituksen lakiesitykset uusien öljylöydösten osalta heikentävät merkittävästi ulkomaisten öljy-yhtiöiden ehtoja osallistumiselle. Brasilian valtio hallitsisi öljylöydöksiä valtiollisen öljy-yhtiön Petrobrasin kautta. Tarkoituksena on perustaa rahasto hallinoimaan valtion öljytuloja käytettäviksi köyhyyden vastaisiin ohjelmiin sekä koulutus-, teknologia- ja ympäristönsuojeluohjelmiin.
 

Brasilian presidentti Lula lanseerasi hallituksen esityksen Brasilian uusien syvänmeren  niin sanottuja pré sal -öljylöydöksiä koskevista säännöstöistä mahtipontisessa julkistamistilaisuudessa 31. elokuuta 2009. Hän kutsui tilaisuutta tilaisuutta Brasilian toiseksi "itsenäisyyspäiväksi". Tilaisuuteen, johon oli kutsuttu yli 3000 henkeä ja jossa oli paikalla Brasilian koko media, osallistuivat presidenttipari, Lulan suosikki seuraajaehdokkaakseen eli kansliaministeri Dilma Rouseff, kongressin molempien kamareiden puhemiehet sekä kaivos- ja energiaministeri. Muut puhuivat, mutta senaatin korruptioskandaalissa pahasti siipeensä saanut senaatin puhemies José Sarney pysyi vaiti mahdollisesti yleisön reaktiota peläten.

Brasilia on vuodesta 2007 tehnyt uusi öljylöydöksiä alueella, joka sijaitsee noin 300 kilometrin päässä rannikostaan. Tähän mennessä kolmelta eri kentältä tehtyjen löytöjen arvioidaan olevan suuruudeltaan 9,5-14 miljardia barrelia, jotka jo itsessään tuplaavat Brasilian tämänhetkiset öljyvarannot (14 miljardia barrelia). Brasilian hallitus ja valtiollinen öljy-yhtiö Petrobras ovat kuitenkin arvioineet, että uudet öljylöydökset kokonaisuudessaan (72 prosenttia alueesta on tutkimatta) voisivat olla suuruudeltaan jopa 50-100 miljardia barrelia nostaen Brasilian maailman suurimpien öljyvaltioiden joukkoon (vuoden 2008 lukujen valossa sijalle 5–7). Petrobrasin tekemistä koeporauksista 87 prosentissa on löydetty öljyä. Öljyn nostaminen uusilta kentiltä tulee kuitenkin olemaan haastavaa: löydökset sijaitsevat paksun suolakerroksen alla (mistä tulee nimitys pré sal) 5000-7000 metrin syvyydessä.

Lulan lanseeraama esitys on arvioissa leimattu hyvin kansallismieliseksi, eivätkä kansainväliset öljy-yhtiöt ole tervehtineet suunnitelmaa riemunkiljahduksin. Esityksen mukaan Brasilian hallitus tulee hallitsemaan öljylöydöksiä valtiollisen öljy-yhtiön Petrobrasin kautta. Petrobras tulee olemaan operaattori jokaisessa uudessa pré sal -öljykentässä. Petrobras voi ottaa ulkomaisia kumppaneita, mutta yhteenliittymissä Petrobrasilla on oltava aina vähintään 30 prosentin osuus. Joissakin tapauksissa se saa säilyttää täysimääräisen kontrollin uusiin kenttiin.

Petrobrasia on tarkoitus vahvistaa annilla, johon hallitus osallistuisi jopa 100 miljardilla realilla (noin 40 miljardia euroa). Se nostaisi Petrobrasin nykyistä noin 40 prosentin osuutta yhtiössä (äänioikeuden omaavien osakkeiden osalta hallituksella on 55 prosentin enemmistöosuus).

Nykyisessä vuoden 1997 järjestelmässä ulkomaiset öljy-yhtiöt saavat pitää kaiken öljyn, mutta maksavat rojalteja ja veroja osavaltioille ja liittovaltiolle. Uudessa mallissa öljy kuuluu Brasilian valtiolle, ja ulkomaiset öljy-yhtiöt osallistuvat tarjouskilpailuihin päästäkseen mukaan Petrobrasin operoimiin konsortioihin. Tarjouskilpailun voittaa tarjoaja, joka on valmis maksamaan Brasilian valtiolle suurimman prosentin öljyn tuottamista voitoista. Jo olemassa olevien konsortioiden osalta pré sal -alueella ehdot säilyvät ennallaan, mutta vielä tutkimatta olevan 72 prosentin osalta sovellettavaksi tulisivat uudet säännöt, ja alue luovutetaan Petrobrasin käsiin.

Samalla luodaan uusi valtiollinen Petro-Sal hallinnointiyhtiö. Lisäksi luodaan erityinen hallituksen rahasto öljytuloille. Presidentti Lula totesi rahaston varoja käytettävän köyhyyden vastaisiin ohjelmiin sekä koulutus-, teknologia-, ja ympäristönsuojeluohjelmiin.

Presidentin Lulan lanseeraamat säädökset sisältyivät neljään eri lakialoitteeseen, jotka lähetettiin kongressiin. Lakiesitykset määriteltiin kiireellisiksi, mikä teoriassa tarkoittaa, että kongressilla on 90 päivää aikaa äänestää esityksistä. Yleisesti arvioidaan kuitenkin epätodennäköiseksi, että kongressi saisi äänestykset läpivietyä ennen vuoden loppua. Avoimeksi ja kongressin päätettäväksi tulevaksi kiistanalaiseksi kysymyksesi jäi öljytuottojen jako osavaltioiden kesken. Öljytuottajavaltiot Rio de Janeiro, Espírito Santo ja São Paulo ovat vaatineet suurempaa osuutta tuloista. Merkittävä osa uusista löydöksistä sijaitsee São Paulon osavaltion edustalla.

Greenpeace järjesti tilaisuudessa mielenilmauksen, jossa järjestön kolme aktiivia asettui banderollien kanssa puhujakorokkeen eteen. Banderolleissa luki: "Pré sal on saastetta, ei voida puhua yhdestä puhumatta toisesta". Mielenilmaisu sai jatkua keskeytyksettä koko tilaisuuden ajan. Tutkimukset ovat osoittaneet, että pré sal -löydöksissä on havaittu 3-4 kertainen määrä hiilidioksidia. Mahdollisesti tämän seurauksena Lula päätyi viime hetkellä lisäämän ympäristöongelmien torjumisen listalle niistä asioista, johon perustettavan rahaston varoja voidaan käyttää.

Markkinat reagoivat hallituksen suunnitelmaan kielteisesti, ja Petrobrasin kurssi laski São Paulon pörssissä 4,4 prosenttia. Kurssia painoivat huoli valtion suuresta roolista ja Petrobrasin mahdollisuukista edetä omin voimin, mikäli ulkomaiset yhtiöt sivutetaan, sekä suuren ja vielä ehdoiltaan täsmentämättömän annin vaikutuksesta osakekurssiin.

Yleisesti arvioidaan, että esityksen sisältämät tiukat ehdot ulkomaisten öljy-yhtiöiden mukaantulolle selvästi rajoittavat näiden intoa lähteä hyvin kalliiseen kehitysprosessiin. Samalla asiantuntijat arvioivat, että ilman ulkomaista osallistumista Brasilian mahdollisuudet kehittää ja hyödyntää uusia kenttiä hankaloituu selvästi ja johtanee mittaviin viivästyksiin. Nyt tehtyjen arvioiden mukaan tulee kestämään yhdeksän vuotta saada kentät toimintaan. Presidentti Lulan varsin populistinen ja kansallismielinen lanseerauspuhe oli selvä poliittinen markkeeraus suhteessa oppositioon, jota hän kritisoi 1990-luvulla tehdyistä päätöksistä, joissa öljykentät avattiin yksityisille yhtiöille, ja totesi öljytuottojen tulevan uuden mallin mukaisesti koko kansakunnan hyödyksi.

Joka tapauksessa on varmaa, että väännöstä kooruptioskandaalien runtelemassa kongressissa tulee kova ja aikaa vievä. Avoimeksi jäänyt kysymys öljytulojen jakamisesta osavaltioiden kesken ei tule olemaan helppo ratkaistava. Mielenkiintoista on myös nähdä, miten ensi vuoden presidentinvaalit vaikuttavat esitysten käsittelyyn kongressissa. Muun muassa presidentinvaalien mielipidemittausten kärjessä jo pitkään roikkunut São Paulon kuvernööri José Serra on kärkkäästi arvostellut esityksiä, jotka eivät antaisi erityshuomiota niille osavaltioille, joiden alueella pré sal -kentät sijaitsevat.