Brasilia voitti puuvillakiistan WTO:ssa

Intia, Brasilia ja Etelä-Afrikka tiivistävät yhteistyötä. Brasilia sai WTO:lta luvan käyttää rankaisutulleja amerikkalaistuotteita vastaan. Julkisen sektorin palkat nousevat. Brasilia investoi vesi- ja jätehuoltoon. Muun muassa nämä aiheet Brasilian suurlähetystön talousuutiskatsauksessa.

Brasilialle WTO:lta lupa jättisanktioihin USA:n ja Brasilian välisessä puuvillakiistassa

Pitkään jatkuneessa puuvillakiistassa Maailman kauppajärjestö WTO valtuutti Brasilian sanktioimaan yhdysvaltalaisia tuotteita. WTO antoi päätöksensä 31.8.2009. Kiista johtui yhdysvaltalaisten asettamista puuvillan tuotantotuista, jotka Brasilian hallituksen ja brasilialaisten puuvillan tuottajajärjestöjen mukaan ovat WTO:n kauppasääntöjen vastaisia.

Hyväksytyt sanktiot ovat suuruudeltaan 294,7 miljoonaa Yhdysvaltojen dollaria vuodessa niin kauan, kunnes Yhdysvallat poistaa kotimaisen puuvillan tuotantotuen. Sanktiot ovat WTO:n historian toiseksi suurimmat, vaikka ne jäivätkin huomattavasti pienemmiksi kuin Brasilia toivoi. Mikäli Yhdysvaltojen kotimaisten puuvillan tuottajien tuki ylittää vuoden 2006 summan, Brasilialla on oikeus nostaa sanktioita 800 miljoonaan dollariin vuodessa.

Brasilian ulkoministeri Celso Amorim totesi tiistaina 2.9.2009, että Brasilia ei aio ryhtyä toimenpiteisiin välittömästi, vaan se pyrkii ensin sopimukseen Yhdysvaltojen kanssa neuvottelemalla.

Brasilia on maailman viidenneksi suurin puuvillan tuottaja Kiinan, Intian, Yhdysvaltojen ja Pakistanin jälkeen.

Mittava lisäinvestointi vesi- ja jätehuoltoon

Brasilian hallituksen kasvunkiihdyttämisohjelmasta (PAC) vastaava kansliaministeri Dilma Rousseff (Työväenpuolue, PT) ilmoitti keskiviikkona 2.9.2009, että hallitus aikoo lisätä investointeja vesi- ja jätehuoltoon. PAC-ohjelmaan budjetoitu 4,5 miljardin realin (n. 1,7 mrd euron) lisärahoitus kyseisen sektorin kehittämiseen on lähes kaksinkertainen verrattuna tämän vuoden 2,4 miljardiin realiin.

Toimenpidettä on pidetty vastauksena PT:stä eronneen entisen ympäristöministeri Marina Silvan kritiikkiin Lulan hallituksen ympäristöpolitiikkaa kohtaan. Silva pyrkii presidentiksi vihreiden (Partido Verde) listalta, ja hänen on ennustettu saavan ääniä etenkin naisilta, jotka olisivat muuten äänestäneet PT:n todennäköistä presidenttiehdokasta Rousseffia.

Uudet investoinnit nostavat sektorin tärkeyttä PAC-ohjelmassa, jonka rahoitus on aikaisemmin kohdistunut enemmän energiantuotannon ja logistiikan infrastruktuurin kehittämiseen.

IBSA-kokous vahvisti etelä - etelä -yhteistyötä

Intian, Brasilian ja Etelä-Afrikan ulkoministerit kokoontuivat kuudenteen IBSA-foorumin kokoukseen 31.8. - 1.9.2009 Brasiliassa. Kolmenvälinen yhteistyö on osallistujien mukaan edistänyt eteläisten valtioiden välisiä suhteita ja auttanut niitä puhumaan yhteisellä äänellä etenkin kansainvälisissä organisaatioissa.

Ministerit vahvistivat myös valtioidensa sitoutumisen IBSA:n kehittämiseksi edelleen. Tärkeimmäksi tavoitteeksi nähtiin vaikutusvallan kasvattaminen kansainvälisissä organisaatioissa ja yleisesti demokraattisemman kansainvälisen järjestyksen saavuttaminen YK-reformin myötä. IBSA:n vaikutusten todettiin myös olevan poliittista yhteistyötä laajemmat, sillä foorumin perustamisen myötä valtioiden välinen kauppa on kasvanut.

Julkisen sektorin palkat nousevat

Suunnitteluministeri Paulo Bernardo ilmoitti tiistaina 1.9.2009 Brasilian hallituksen kasvattavan palkkamenojaan ensi vuonna. Ehdotuksen mukaan palkkamenot kasvaisivat 88,4 miljardiin dollariin vuonna 2010, kun vuonna 2009 ne ovat 80,9 miljardia. Tämä nostaisi julkisen sektorin palkkamenot yli 5 %:iin bruttokansantuotteesta myös vuonna 2010. Bernardo puolusti nopeaa palkkamenojen kasvua Brasilian hallituksen mittavilla investoinneilla, joiden seurauksena virkamiesten määrää on lisätty sekä tarpeella nostaa julkisen sektorin palkat kilpailukykyisemmiksi.

Valtio lujittaa otettaan merenalaisista öljykentistä

Presidentti Luiz Inácio Lula da Silva julkisti maanantaina 1.9.2009 valtion sääntelytoimenpiteet koskien uusia Brasilian rannikolta löydettyjä öljykenttiä. Brasilian rannikolta löydettiin mittavat merenalaiset öljyvarannot vuonna 2007, ja niiden suuruuden arvioidaan olevan noin 50-100 miljardia barrelia.
Asiantuntijat ovat kritisoineet Brasiliaa liiasta kansallismielisyydestä. Sen on arvioitu vähentävän ulkomaisten yhtiöiden kiinnostusta investoida alueen tutkimiseen ja öljyn tuotantoon.

Brasilialla ei ole kapasiteettia hyödyntää uusia löytöjä yksin, ja liiallinen kansallismielisyys voisi huomattavasti hidastaa uusien öljyvarojen hyödyntämistä. Myös osavaltiot, joiden alueelta löydöt on tehty, ovat valittaneet niille osoitetuista liian pienistä osuuksista.

Myöhemmin Brasilian teollisuusministeri Miguel Jorge ilmoitti hallituksen neuvottelevan uusista kannustimista ulkomaisten yritysten houkuttelemiseksi.