Brasilia toivoo G20-ryhmälle sääntöjä

Tuotanto laski alkuvuonna reippaasti. Brasilia ajaa finanssimarkkinoiden parempaa säätelyä sekä G20-ryhmän institutionalisointia G7:n tai jopa OECD:n kaltaiseksi elimeksi. Maa neuvottelee ilmastosopimuksesta Yhdysvaltain kanssa. Poiminnat ovat Suomen Brasilian suurlähetystön talousuutiskatsauksesta 1.-8. elokuuta.

Tuotanto laski alkuvuonna

Brasilian valtiollinen tilastokeskus IBGE raportoi tuotannon ennätyksellisestä laskusta. Teollinen tuotanto laski alkuvuonna 13,4%. Se on huonoin tulos sitten vuoden 1975, jolloin tilastokeskus aloitti toimintansa. Alamäki on jyrkempi kuin esimerkiksi toisen öljykriisin aikana. Tutkituista 27:stä teollisuuden sektorista 24:ssä havaittiin tuotannon laskua. Ainoat sektorit, joissa havaittiin kasvua olivat lääketeollisuus 10,3%, logistiikka ja kuljetusvälineet 14% sekä virvoitusjuomat 5,2%.

Brasilia tukee sääntelyn lisäämistä kansainvälisillä finanssimarkkinoilla

Brasilia ehdottanee laajaa finanssimarkkinoiden sääntelyohjelmaa seuraavassa G20 -maiden kokouksessa, joka pidetään Yhdysvaltojen Pittsburghissa 24.-25. syyskuuta. Ehdotus tukee sekä Brasiliassa että Yhdysvalloissa nyt noudatettavaa linjaa.

Ehdotuksessa on kolme pääkohtaa: selkeiden rajojen asettaminen futuurimarkkinoilla spekuloiville rahoituslaitoksille, toimintojen pakollinen rekisteröi-minen kansainvälissä valvontaoganisaatiossa ja kansainvälisen clearing house:n (selvitysyhtiö) perustaminen, joka olisi vastuussa lainasuhteiden selvittämisestä futuurimarkkinoilla toimivien rahoituslaitosten välillä.

Lisäksi Brasilia aikoo esittää institutionaalisten sääntöjen luomista G20-ryhmälle. Tavoitteena olisi luoda G20 -ryhmästä G7:n ja OECD:n -kaltainen elin, jolla on selkeät säännöt uusien jäsenmaiden liittymisestä ryhmään. Brasilia pyytänee myös multilateraalisten talouslaitosten, kuten IMF:n ja Maailmanpankin reformin nopeuttamista. Tarkoituksena on lisätä nousevien talouksien valtioiden äänestysvaltaa kansainvälisissä organisaatioissa.

Brasilia ei ota kantaa Chavezin mediayhtiöitä koskeviin toimiin

Brasilian ulkoministeriö Itamaraty ei ole ottanut kantaa Venezuelassa tapahtuneeseen 34:n radiokanavan sulkemiseen eikä brasilialaisen televisiokanava TV Globoon kohdistuneeseen arvosteluun. Brasilian radio- ja televisioyhtiöiden liiton Abertin johtaja Luis Roberto on vahvistanut olevansa huolestunut Venezuelan hallinnon sananvapauteen kohdistamista rajoitteista.

Presidentti Lulan kansainvälisten asioiden neuvonantaja Marco Aurelio Garcia on kieltänyt väitteet Venezuelan hallinnon toimien rajoittavan sananvapautta.

Brasilia neuvottelee USA:n kanssa kahdenvälisestä ilmastosopimuksesta

Brasilian ympäristöministeri Carlos Minc ilmoitti 4. elokuuta, että Brasilia ja Yhdys-vallat neuvottelevat bilateraalisesta ilmastonlämpenissopimuksesta. Sopimuksen pääkohdat ovat Amazonin alueen suojelu ja rahoituksen järjestäminen vähäpäästöisten teknologioiden kehittämiselle.

Yhdysvalloilla on samanlainen ilmastosopimus myös Kiinan kanssa. Myös Ison-Britannian energia- ja ilmastonmuutosministeri Ed Miliband vieraili Brasiliassa viime viikolla. Vierailun tavoitteena oli saada Brasilia sitoutumaan uusiin hiilidioksidipäästöjen vähennyksiin, jotka on tarkoitus esitellä Kööpenhaminan joulukuisessa ilmastonmuutoskonferenssissa. Brasilia ei kuitenkaan ole valmis sitoutumaan uusiin päästörajoituksiin ja korostaa kehittyneiden valtioiden suu-rempaa vastuuta hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi.

Köyhyys ja tuloerot vähentyneet talouskriisin myötä 

Brasilian valtion taloudellisen tutkimuslaitoksen Ipea:n tekemästä tutkimuksesta käy ilmi, että globaalista talouskriisistä huolimatta köyhyys ja epätasa-arvo ovat vähentyneet Brasiliassa. Tutkimuksen mukaan köyhyys on vähentynyt kuudella suurimmalla metropolialueella 31,9%:sta 31%:in. Lisäksi palkkaerot ovat tasaantuneet. Tämä ei kuitenkaan johdu pienituloisten palkkojen kasvusta, vaan kyse on suurituloisten palkkojen laskusta johtuva tuloerojen kaventuminen.