EU:s utrikesministrar lade grunden för en fortsättning av regeringskonferensen

Statsrådets informationsenhet
Utrikesministeriet

Pressmeddelande 134/2004
27.4.2004





EU:s råd för allmänna frågor och yttre förbindelser sammanträdde måndagen den 26 april i Luxemburg. Rådet beredde toppmötet mellan EU och Ryssland, som kommer att hållas den 21 maj i Moskva. Före det håller EU:s och Rysslands ständiga partnerskapsråd ett möte i Luxemburg den 27 april. Finlands representanter vid mötet var utrikesminister Erkki Tuomioja och utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki.

Ordförandelandet Irland lade fram en tidtabell och en arbetsmetod för EU-länderna för att fortsätta regeringskonferensen. De egentliga förhandlingarna inleds i maj, och de förs mellan utrikesministrarna i samband med rådet för allmänna frågor och yttre förbindelser samt på tjänstemannanivå.

Europeiska rådet i mars uppställde som sitt mål att man skulle komma överens om grundlagsfördraget före Europeiska rådet i juni. Finland anser att man bör komma överens om så många frågor som möjligt redan innan Europeiska rådet i juni, så att man når ett balanserat slutresultat.

Rådet diskuterade även Cypernfrågan med utgångspunkt i resultatet från folkomröstningen den 24 april. På grund av röstningsresultatet kommer Cypern att ansluta sig till Europeiska unionen, men unionens lagstiftning tillämpas enbart på öns grekiska del.

Inom yttre förbindelser behandlades en lägesöversikt över situationen på västra Balkan. Rådet gav sitt stöd till FN:s interimsförvaltning i Kosovo och vädjade till alla parter för en fortsatt konstruktiv dialog. Situationen i Kosovo är fortfarande spänd efter oroligheterna i mitten av mars.

Dessutom behandlade rådet förberedelserna inför överföringen av ledningen för krishanteringsinsatsen i Bosnien-Hercegovina till EU i slutet av 2004. Rådet godkände slutsatserna om Mellanöstern samt om relationerna mellan EU och Afrika. Rådet diskuterade även relationerna mellan EU och Kina.

Närmare upplysningar: understatssekreteraren för EU-ärenden Jari Luoto, statsrådets EU-sekretariat, tfn (09) 1602 2182 och biträdande avdelningschef Ritva Koukku-Ronde, utrikesministeriet, tfn (09) 1605 5390 eller 040 830 4868













EU
utrikes- och säkerhetspolitik