Utrikesminister Stubb: Grön teknologi viktig möjlighet för Finland

Enligt utrikesminister Alexander Stubb är ren produktion och mindre utsläpp inte bara bra för miljön, utan innebär också en viktig möjlighet för Europas och Finlands ekonomi.

”EU:s beroende av kol är redan nu det minsta bland världens stora ekonomier, och ren teknologi håller på att bli en allt viktigare fördel för oss” konstaterade Stubb idag den 28 april i det anförande han höll vid Finlands Näringslivs miljöforum.

Enligt Stubb kommer världsekonomin att fortsätta sin grundliga förändring i riktning mot grönare produktion och konsumtion med mindre kolinnehåll. ”Världsekonomin har redan övergått till en epok av Clean-Tech. I USA satsar man stort och i de marknader som befinner sig i utveckling är tillväxten ännu snabbare. Om Europa vill hänga med har vi inte råd att vara likgiltiga” fortsatte han.

Stubb anser att man kan kalla EU för klimatpolitisk föregångare. ”I Europa har man haft unika incitament att bygga upp konkurrenskraftig företagsverksamhet för en sektor som oundvikligen kommer att bli betydelsefull också på andra håll.”

Stubb tror att förändringen kommer att ha en stor inverkan på företagsverksamhet och dess reglering, både på nationell och global nivå.

I sitt tal framförde utrikesminister Stubb fyra åtgärder:

1. I Europa behövs mod att leda, istället för att följa. Alla medel som finns för att bryta bandet mellan ekonomisk tillväxt och kol måste utnyttjas.

2) EU måste eftersträva en kolskatt på EU-nivå istället för de nationella kolskatterna. EU måste också överväga att verkligen uppnå sitt mål för utsläppsminskningar, som är 30 %.

3) På global nivå bör man underlätta företagsverksamhet istället för att satsa på protektionism. Risken för protektionism har ökat i och med den ekonomiska förändringen. För att vi ska kunna enas om spelreglerna bör samarbetet mellan betydande länder intensifieras och lyftas till en mera strategisk nivå.

4) Det är viktigt att bevara ett tillräckligt brett perspektiv: Clean-Tech handlar inte enbart om klimatförändring eller fossila bränslen. Nya utmaningar är på väg (exempelvis vatten) när kampen om de övriga naturresurserna hårdnar. Detta kommer att påverka allt fler sektorer av ekonomin och företagsverksamheten.





Cleantech Finland(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)