Tove Jansson fascinerar i Seriecentret i Bryssel

Tove Jansson är världsbekant främst för sina mumintroll. Den 2 mars öppnas i Seriecentret i Bryssel en utställning där hon presenteras som en skicklig tecknare och illustratör, vars konst fortfarande fascinerar läsare i hela världen.

Seriecentret har tillsammans med Tammerfors konstmuseums Mumindalen och kurator Paul Gravett sammanställt utställningen, som består av unika originalverk och visar mycket material från Mumindalen som inte har setts hittills. 

Les Moomins. ©Moomin Characters™  ©Moomin Characters™

Mumintrollens erövring av världen inleddes i London

Tove Jansson föddes den 9 augusti 1914 i Helsingfors i en finlandssvensk konstnärsfamilj. Pappa Viktor Jansson var bildhuggare och mamma Signe Hammarsten tecknare. Jansson studerade måleri och teckning i Helsingfors, Stockholm och Paris. Under sitt liv skapade hon en oräknelig mängd illustrationer och målningar, men mumintrollen betraktas som hennes främsta livsverk. Hon kallade sig alltid konstnär, och först under senare år tillade hon en smula tveksamt ”och författare”.

Tove Jansson inledde sin karriär som illustratör med att teckna karikatyrer i den politiskt ironiserande tidningen Garm. Mumintrollet uppträder för första gången för allmänheten i en anti-Hitler-serie som Jansson gjorde för Garm. Den publicerades i slutet av 1930-talet. Den första muminserien Mumintrollet och världens ände publicerades i tidskriften Ny Tid åren 1947-1948: I början av 1950-talet beställde den stora engelska tidningen The London Evening Standard av Jansson en ”satirisk serie för vuxna", vilken sedan blev början till mumintrollens erövring av världen. Speciellt de tidigare Mumin-serierna är också sprittande anarkistiska.

Moomin_tail. ©Moomin Characters™ ©Moomin Characters™

Muminböcker berättar om vänskap, ensamhet och frihet

Den första muminboken, Mumintrollet och den stora syndafloden, som utkom år 1945, skrev Jansson redan under andra världskriget. Jansson har skrivit och illustrerat sammanlagt sexton muminböcker, av vilka tre är bilderböcker. Muminböckerna utkom mellan åren 1945 och 1977, och de har översatts till över 30 språk. Handlingen i böckerna beskrivs av både bild och text. Alla händelser i böckerna äger rum i den idylliska Mumindalen där de personliga figurerna möter katastrofer och överraskande vändningar. De filosofiska och kloka verken begrundar betydelsen av vänskap, ensamhet och frihet.

Den bohemiska uppväxtmiljön i Helsingfors och Pellinge skärgård som Jansson levde i går igen i muminböckerna. Flera av invånarna i Mumindalen har getts karaktärsdrag från Tove Janssons egen familje- och bekantskapskrets. Mumintrollets mamma har fått sina lugna egenskaper av Janssons egen mamma, och Tuulikki Pietilä, Janssons livskamrat, har gett inspirationen till Too-Ticki. I boken Trollvinter (1958) inviger Too-Ticki Mumintrollet i vinterlandskapets skrämmande hemligheter på samma sätt som Pietilä hjälpte Tove Jansson i hennes arbete.   

Tack vare muminböckerna blev Tove Jansson en de mest berömda finländska författarna och illustratörerna. Bland annat tilldelades hon H.C. Andersen-priset år 1966, Svenska akademins pris år 1972 samt finska statens litteraturpris åren 1963, 1971 och 1982. Jansson promoverades till hedersdoktor vid Åbo Akademi år 1978 och hon tilldelades professorstiteln år 1995. Tove Jansson avled den 27 juni 2001.

Ytterligare information
Belgian Comic Strip Center(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)
Oy Moomin Characters Ltd(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)
Tammerfors konstmuseums Mumindal(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)
Muminvärlden i Nådendal(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)