En man som ser ut som en mördare och andra mysterier från Norden

Särdragen i den nordiska deckarlitteraturen och mysteriet med hur den blivit så framgångsrik kommer att lösas i Gent under evenemanget Nordic Crime Night den 3 juni. Av de finska deckarförfattarna deltar Matti Rönkä vars debutverk, Tappajan näköinen mies (En man som ser ut som en mördare) utkom år 2002 och nu har utkommit på holländska under namnet ”Grensgeval”.

Intresset för den nordiska deckarlitteraturen växer hela tiden ute i världen bland annat tack vare sådana best seller -författare som Henning Mankell och Stieg Larsson. Vad döljer sig bakom detta intresse? Finns det överhuvudtaget några identifierbara särdrag i den nordiska deckaren? Och varför skrivs det just i Norden så mycket deckare?

Matti_Ronka Matti Rönkä. Foto: Hanne Nykänen.

Förutom Rönkä finns den svenska författarduon Anders Roslund och Börge Hellström, Unni Lindell från Norge och Leif Davidsen från Danmark på plats för att klargöra hemligheten bakom den nordiska deckaren.

Samhällskritik i skuggan av brott

Den nordiska deckarlitteraturen sägs ofta vara samhällskritisk. I deckarna behandlas ofta aktuella sociala frågor såsom handeln med droger, inställningen till gästarbetare eller invandrarproblem. Så också i Rönkäs debutroman, vars huvudperson är den före detta Ingermanländska återflyttaren Viktor Kärppä som kommer till Finland från ett område som tillhört den förra Sovjetunionen. Återflyttarfrågan var mycket aktuell i Finland då boken skrevs: Under åren 1990-2002 hade 25 000 ingermanlänningar av finsk börd återflyttat till Finland och man höll just på att skärpa villkoren för deras inflyttning.

Rönkä har hittills skrivit fem Kärppä-deckare. Det bärande temat i dem är hur svårt Kärppä har det att anpassa sig, och hans försök att bli finne och smälta in i huvudbefolkningen. Rönkä anses ha infört ett nytt perspektiv i den finska deckarlitteraturen där finskheten och det moderna finska samhället granskas från en utomstående synvinkel.

Matti Rönkä är en av de mest framgångsrika och prisbelönta finska deckarförfattarna. Hans tredje verk Ystävät kaukana (Långt från vänner) (2005) belönades år 2007 med Glasnyckeln-priset som den bästa nordiska kriminalromanen. Samma verk mottog också år 2006 det finska priset Vuoden johtolanka (Årets ledtråd). I Tyskland placerade sig den tyska översättningen av Tappajan näköinen mies  som tredje i den internationella serien av litteraturpriset Deutscher Krimi Preis 2008 och valdes även till listan över Årets bästa kriminalromaner 2007. I kritiken prisades speciellt språket samt samhällstillvändheten och humorn i debutromanen. ”Det finns alltid ett aktuellt, socialt tema i mina böcker, även om jag inte vill predika” säger Rönkä själv.