Vad har Tekes, extreme äventyraren och danskonstnären gemensamt?

De senaste åren har Tekes, eller Utvecklingscentralen för teknik och innovationer, förstärkt sin position på de skapande branscherna såsom kultur, underhållning och innehållsproduktion. Direktör Riikka Heikinheimo från Tekes berättar varför.

”Innovationer föds alltid ur skapande. Skapande innehåll finns inom alla branscher och sådana har funnits redan länge i projekt som finansieras av Tekes(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster). Nu vill Tekes emellertid spela en aktivare roll i utvecklingen av skapande innehåll även på områden som är nyare för oss, såsom kultur och underhållning”, berättar Riikka Heikinheimo.  

Alan_Wake_semihundido Play Finland -service finansieras med Verso-programmet. Foto: Alan Wake -spel, Flickr/ semihundido,  ccby2.0.

Ett tecken på att en förändring sker inom Tekes’ verksamhet är också att över 40 % av senaste års finansiering riktades till icke-teknologisk utveckling.

”Teknologi eller den traditionella industrin är fortfarande viktiga, men vid sidan av dem lönar det sig att ta fram annat kunnande. De skapande innehållen kommer i fortsättningen att spela en betydande roll i innovationsverksamheten”, säger Heikinheimo

 ”Med hjälp av skapande innehåll byggs inte bara helt ny affärsverksamhet upp, utan man kan också på ett avgörande sätt förnya affärsverksamhet inom de mera traditionella branscherna.”

Det finns exempel på detta inom spelbranschen, som redan har upplevt en tillväxt. Heikinheimo tror att också den digitala innehållsproduktionen och verktygen för sociala medier erbjuder nya områden där finländska aktörer kan inta en position bland de främsta.

Förändringen börjar på gräsrotsnivå

 ”Det är inte Tekes' uppgift att initiera en omvälvning. Däremot ska vi identifiera möjligheterna och katalysera en förändring vars frön redan har såtts. Vi tillhandahåller resurser för ett arbete som växer fram ur aktörernas egen vilja att förnya sig och bli större, och ur deras behov. Detta är Tekes’ styrka när den är som bäst. En förändring är inte äkta om den inte startar eller fortsätter utan en långvarig finansiering från vår sida.”

Spark_Spark Ergonomics Med hjälp av Muoto-programmet utveclades Spark-arbetspunkt. Foto: Spark Ergonomics Oy.

Delfinansiering av utvecklingsarbete är den synligaste delen av Tekes’ urval av tjänster. Tekes’ uppgift är att väcka kunderna så att de inser hur viktig utvecklingsverksamheten är då det gäller att möjliggöra en tillväxt, förstärka businesskunnandet inom de skapande branscherna och stöda utvecklingen av arbetsgemenskaper. Speciellt viktigt är det att skapa nätverk och främja samarbete.  

”Programmen är viktiga verktyg för oss. I designprogrammet, som redan har avslutats, sammanfördes designexperter och företag och ett gemensamt språk skapades mellan dem. Kärnan i företagens affärsverksamhet har tillförts ett högklassigt finländskt designkunnande. Det att Tekes uppmärksammade saken främjade på ett avgörande sätt utvecklingen inom branschen.”

Men enligt aktörerna inom flera skapande branscher är Tekes dock en främmande fågel. Tekes’ finansieringskriterier är förbryllande, och parterna förstår inte alltid varandra.

”Vi talar inte alltid samma språk, men vi kämpar för samma sak”, säger Heikinheimo.

”Det är tillåtet och även nödvändigt att kritisera Tekes. Kritiken ger oss en möjlighet att identifiera olägenheterna och att reagera på dem. Vi hoppas ändå på en öppen diskussion och en möjlighet att svara på förslag till utveckling. För oss är det viktigt att kunna sitta ner vid ett gemensamt diskussionsbord med flera aktörer inom den skapande branschen.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Kasvuhakuisuus Inriktning på tillväxt är avgörande

Finansieringsmöjligheterna för de skapande branscherna är idag ett aktuellt samtalsämne och det ställs stora förhoppningar på Tekes’ allt större roll. De nya kunderna bör komma ihåg att Tekes’ finansiering alltid syftar till att affärsverksamheten ska växa. 

Borrowed Light_Jonas_Lundqvist År 2009 finansierade Tekes forskning och innovation inom företag med 343 miljoner euro. Foto: Tero Saarinens koreografi Borrowed Light, tagit av Jonas Lundqvist.

 ”Till exempel kulturverksamhet stöder sig i stor utsträckning på stipendiekulturen och det är många som har felaktiga förväntningar vad gäller Tekes' finansiering. Vår finansiering är alltid inriktad på att utveckla en ny verksamhet. Teaterproduktion är i våra ögon en normal operativ verksamhet som vi inte kan bevilja finansiering. Om däremot en ny verksamhetsmodell för ett samarbetsnätverk utvecklas inom produktionen som kan utnyttjas i senare produktioner, kan detta mycket väl beviljas delfinansiering av oss”, förklarar Heikinheimo. 

Tekes har beviljat finansiering av bland annat danskonstnären-koreografen Tero Saarinen och tv-serien Duudsons utvecklingsprojekt, som vardera siktar på internationalisering.

”Tekes är inte en oumbärlig kanal för tillväxt; det är möjligt att lyckas även utan oss. Alla behöver inte Tekes, men vi samarbetar naturligtvis gärna med dem som eftersträvar tillväxt och på det sättet drar nytta av vår finansiering och våra tjänster." 

Heikinheimo väntar sig mycket av det skapande kunnandet som finns i Finland.  

”Den senaste recessionen åstadkom inte samma reaktion av överdriven försiktighet som den föregående, utan det bubblar redan under ytan. Finländarna har otroligt mycket positiv energi och potential att bygga upp och skapa nytt. Här spelar de skapande innehållen en stor roll, och nu är den stunden inne då mycket fint kan ske. Det är nu skäl att glömma de gamla motsatsförhållandena mellan branscherna.” 

Text: Soili Helminen, Informatör 

Tekes – utvecklingscentralen för teknologi och innovationer

  •  främjar forsknings-, utvecklings- och innovationsverksamheten inom företag, universitet, högskolor och forskningsinstitut
  • erbjuder finansiering, experttjänster och möjligheter till nätverk

  • den årliga kundkretsen omfattar ca 3000 företag och 50 universitet, högskolor och forskningsinstitut

  • ca 600 miljoner euro står årligen till förfogande för projektfinansiering