Meanwhile Elsewhere – bilder om utanförskap 

Meanwhile Elsewhere är en utställning med fem finländska konstnärer som öppnas i Mechelen den 15 juni. Krista Autio, Nina Björkman, Kai Rennes, Paavo Räbinä och Ulla Shemeikka använder olika tekniker men det som förenar dem är erfarenheterna som utlänning i Belgien.

Direktören för Mechelens kulturcentrum, Koen Leemans lärde känna konstnärerna år 2009 då videoinstallation Where is Where? av Eija-Liisa Ahtila visades under Contour Mechelen-biennalen.

”Från det ögonblicket inleddes en dialog som resulterade i denna utställning. Konstnärerna i fråga använder olika tekniker och även tematiken kan vara annorlunda men det som förenar dem är erfarenheterna av vad det är att vara utlänning och hur konsten kan verka som ett språk i en främmande miljö”, berättar Leemans.

Redan namnet på utställningen, Meanwhile Elsewhere, anspelar på ett utanförskap. ”Jag tycker inte att utställningen har något särskilt budskap förutom det att god konst kan bidra till att överskrida nationella och språkliga gränser och förändra uppfattningarna som har att göra med nationella karaktärsdrag”, säger Leemans.

Krista Autio

Krista Autio Want to be in Miami Krista Autio: Want to be in Miami.

”Jag har bott utanför Finland redan 17 år så jag har funderat en hel del på min egen identitet samt även på dagens ’hektiska’ liv. Idag är det lätt att resa och med hjälp av Internet, Facebook och Twitter kan man samtidigt vara i kontakt med alla. Men vad händer då allt stannar av? En person som står dig nära insjuknar eller dör och själv kan du inte heller längre fungera på samma sätt som tidigare. För mig är målarprocessen i sig ofta till och med en meditativ erfarenhet. Jag använder i mina målningar ord eller meningar men jag vill att åskådaren själv bestämmer ordens betydelse.”

Krista Autio(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) har haft privat- och grupputställningar i Finland, Spanien, Belgien, Frankrike och Förenta staterna.

Nina Björkman

Nina Björkman Gold Nina Björkman: Gold.

Nina Björkman är bildkonstnär men i sina arbeten har hon även utnyttjat andra tekniker såsom teckning, texter, fotografering och olika medier. Det centrala draget i hennes konstverk är flertydligheten och det narrativa: många av hennes arbeten kan jämställas med berättelser. Motiven i Nina Björkmans verk föds ur bildernas tidigare historia och genom de personliga erfarenheterna.

Hennes konstverk har ställts ut i bland annat Finland, Japan, Republiken Tjeckien och Frankrike.

Kai Rennes

Kai Rennes Andromeda Kai Rennes: Andromeda.

"Internet är Gud sade Elfrede Jelinek nyligen i en intervju. Men hur ser det ut?

Den amerikanska forskaren Amber Case har visualiserat det världsomfattande nätverket och resultatet liknar en galax. Internet och digital fotografi har gjort världen annorlunda. Sociala media och digital teknik har blivit viktiga delar av livet och identiteten, och de har kanske också gjort världen mer transparent. Digitala kameror finns överallt och bilder kan lätt överföras till internet. Vem som helst kan vara betraktare och alla kan bli dokumenterade när som helst och var som helst.”

Kai Rennes har haft separat och grupputställningar i Sverige, Finland, Norge, Danmark, Spanien, Frankrike, Belgien, Holland och Kuba.

Paavo Räbinä

Paavo Räbinä jarkko Paavo Räbinä: jarkko.teksti8.1.

Paavo Räbinä(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) beskriver i sina verk krig, våld, kampen om makten, lidande och liv i landsflykt. Ämnena är ofta framsprungna ur historien eller litteraturen. Han har bland annat behandlat inbördeskriget i Finland, pengarnas makt och recessionen samt fattigdom men också Bertolt Brechts dikter och Shakespeares skådespel. Trots sina historiska utgångspunkter är konstverken mycket aktuella.

Hans konstverk har visats i bland annat Finland, Sverige, Ryssland, Slovakien och Estland.

Ulla Shemeikka

Ulla Shemeikka Elle se Ulla Shemeikka: Elle se boutonne.

”I mina fotografier förenas den fiktiva, något surrealistiska världen med konkreta föremål i hemmet. I bilderna finns ljuset från månen, gatubelysningen och bilarna, som silas genom fönstren – samt ljus som reflekteras från väggar och föremål i hemmet. Skuggorna bildar bakgrunden till de bilder som stiger upp ur det undermedvetna.”

Ulla Shemeikkas(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) konstverk har visats i bland annat Tyskland, Spanien, Finland, Belgien och Storbritannien.

Meanwhile Elsewhere(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) - De Garage, Mechelen 15.6.-26.8.2012.

kultur