Två finländska konstnärer deltar i den internationella designbiennalen i Liège

Den internationella designbiennalen i Liège ordnas nu för femte gången. Från Finland deltar i år guldsmeden Inni Pärnänen och bildkonstnären Kim Simonsson. Biennalens huvudtema är formgivning men arkitektur, bildkonst, inredning och fotografering presenteras också. Till teman hör också ekonomi, utbildning, film och musik.

Designbiennalen(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) täcker ett väldigt stort område. Det kosmopolitiska och mångsidiga programmet består av många evenemang, utställningar, diskussionstillfällen, möten, föreläsningar och konserter, som hålls bland annat i museer och gallerier runt om i staden Liège.

Temat för biennalens huvudutställning är i år naturen, och utställningen har getts namnet ”Design Nature”. Arrangörerna vill med temat hylla naturen i alla dess former. Utställningen hålls i en före detta kyrka i centrum av Liège. De internationella domarna har valt ut huvudutställningens verk av vilka en del kommer att belönas med ett pris på 4 000 euro.

Inni Pärnänen är med bland de utvalda

Pink-earrings_Parnanen Inni Pärnänen: Pink earrings, 2009.

Guldsmeden Inni Pärnänen(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster), som är en av de utvalda konstnärerna, ger finländsk färg åt utställningen. Pärnänen utexaminerades som guldsmed från Lahden Muotoiluinstituutti 1995 och blev konstmagister från Konstindustriella högskolan i Helsingfors 1998. Hennes förpackningar från år 2007, som hon planerade i samarbete med den grafiska designbyrån Hahmo Design, tilldelades Red Dot, ett internationellt känt formgivningspris. Inni Pärnänens förslag till mantel för rektorn för det nya Aaltouniversitetet, som hon designade år 2009, valdes och kommer att förverkligas. Pärnänen deltar aktivt både i inhemsk och i internationell utställningsverksamhet och verkar också som lärare och bedömare.

Alltsedan slutet av 1990-talet har hon designat sin egen smyckeskollektion: ”Det utmärkande för mina arbeten är strukturerna som utgår från en enkel geometrisk utgångspunkt där det finns ett inre rum bestående av många former. Jag har undersökt stapling, sammanfogning och elasticitet samt funktionaliteten och hållbarheten i strukturer som bildar valv mot varandra och är cellformiga.

Så här beskriver Pärnänen sitt deltagande i årets biennal: ”Biennalens tema passar smyckena som jag just har utformat. I smyckesserien Pink, som kommer att visas på utställningen, har jag undersökt veckningsegenskaperna i en tunn metallskiva och pressat en tunn silverskiva i vågliknande veck. Ytans former som bildar valv mot varandra gör det möjligt att bearbeta metallen på ett mycket fritt sätt till tredimensionella strukturer som är starka och flexibla. Smyckena har målats i ljusröda nyanser. Liknande strukturer finner man i naturen, till exempel i snäckor och i blommornas kronblad.”

Förbryllande prydnadsskulpturer i porslin

Little_phant_girl_Simonsson Kim Simonsson: Little Phantgirl, 2007.

Bildkonstnären Kim Simonsson(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) syns också på biennalen. Simonsson tog sin konstmagisterexamen vid Konstindustriella högskolan år 2000. År 2004 utsågs han till årets unga konstnär i Finland. År 2009 erhöll Simonsson Pro Arte-priset för sitt tekniska kunnande och sin originella uttrycksform. Han skapar figurativa skulpturer av keramik och utgångspunkten för hans skulpturer är gammaldags prydnadsskulpturer i porslin. Simonssons arbeten föreställer bland annat djur, människor och rymdvarelser.

Under biennalens första dag öppnar han sin egen utställning ”A Parallel Reality”, där han har för avsikt att presentera två nya arbeten. Utställningen hålls i konstindustriella museet l’Hôtel d’Ansembourg, som byggdes på 1700-talet. För Simonsson är omgivningen där hans arbeten visas viktig: ”Min bildvärld passar troligtvis utmärkt i Musée d`Ansembourg då inspirationskällan till mina verk återfinns i 1700-talets keramikfiguriner. Mina verk passar således väl in i museets historiska miljö.”

Själv säger Simonsson att han strävar efter att skapa verk som väcker diskussion och som är estetiskt behagliga: ”Jag förenar det traditionella hantverket med modern konst. I verken som nu är framme förenas japansk manga och västerländsk bildkonst.”

kultur