Kuutti Lavonens preludium

Bildkonstnären och konstgrafikern Kuutti Lavonens senaste verk kan ses på utställningen Prelude som öppnas den 6 oktober 2012 i galleriet XXL ART on Waterloo 503 i Bryssel. Verken förmedlar barockens yppighet och sensualitet.

Senaste gång Lavonens verk, som beskriver mänskliga och sårbara människoansikten, sågs i samma galleri var år 2009 på utställningen Les premiers accords. Då rördes åskådarna speciellt av Lavonens känsliga och personliga teckningsaktiga spår och streck. ”Mina verk är fortfarande bilder av människan. Nu finns rättvisetematiken allt starkare med – inte som en allvarlig sak utan som en tanke att nåd är rättvisa”, säger Lavonen.

Barockens sinnlighet vinner över renässansen ”idealskönhet”

Utgångspunkten för Lavonens verk har redan en längre tid varit konsten under renässansen och barocken. Renässansen och strävan att beskriva den optimala skönheten som är utmärkande för den, intresserar honom emellertid inte längre lika mycket utan nu är barocken intressantare. ”Barocken är yppig och sensuell – där finns köttsligheten och konsten liknar på det sättet mera människan”, beskriver Lavonen.

Parisiana. Kuutti Lavonen Parisiana. Kuutti Lavonen.

Lavonen är intresserad av förhållandet mellan bildkonsten och de övriga konstarterna, speciellt musiken. ”Man kan säga att de samtidiga konstarterna stöder berättelsen. Detta beskrivs väl med den latinska frasen ’ut pictura musica’ dvs. såsom bilden så musiken, vilket också kan tänkas tvärtom”, säger Lavonen. ”Operans rötter finns i renässansen men den egentliga operan föddes under barocken i Italien. Banbrytande operakompositörer, såsom Luigi Rossi och Claudio Monteverdi är viktiga för mig.”

En intressant koppling till Bryssel är att i Sablon i Bryssel finns en musikaffär som heter Ut pictura musica som Lavonen alltid besöker då han är i staden.

Melankolin trängs undan av positivismen 

Enligt Lavonen kan man se mera positivism i hans verk än tidigare. ”Melankolin är på väg ut. De nya arbeten som kommit till i Paris bygger på förhandsspänningen, mottagligheten och förväntan”, säger Lavonen.

Den färgskala som Lavonen omhuldar är fortfarande jordfärgerna och som accent kadmiumrött: ”Den är för mig den vackraste färgen i det inre – trons, tankens och kärlekens färg. Det är trösterikt om man i livet kan tillämpa något av dessa”, funderar Lavonen.

www.kuuttilavonen.com(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Utställningen är öppen 6.10.-27.10.2012
torsdag-fredag-lördag kl 14-18
Galleria XXL ART on Waterloo 503
Chaussée de Waterloo 503, 1050 Bruxelles


kultur