Finlands jubileumsår inleds på nyårsafton

År 2017 fyller det självständiga Finland hundra år och ett stort antal evenemang arrangeras under hela jubileumsåret, både i Finland och utomlands. Firandet inleds på nyårsafton den 31 december 2016 med en stor invigningsfest kring Tölöviken i Helsingfors, där en heldags folkfest kulminerar i kvällens party och fyrverkeri vid tolvslaget.

Temat för Finlands 100-årsjubileum är Tillsammans – och tanken är att alla finländare och Finlandsvänner tillsammans bygger ett levande programinnehåll för hela år 2017. I jubileumsårets officiella program finns redan över 2000 olika tillställningar och projekt.

Jubileumsåret inleds på årets sista dag 2016. Huvudevenemanget är Finland 100-invigningsfesten i landets huvudstad Helsingfors och alla är bjudna till den historiska stunden när Finland inleder sitt stora år tillsammans. Det bjuds på program för festdeltagare i alla åldrar. På kvällen stängs Helsingfors huvudgata Mannerheimvägen av för trafik och en stor gatufest tar över. Dagen kulminerar i ett stort fyrverkeri över Tölöviken vid tolvslaget.

Yle sänder live under hela dagen och programmet går att se i hela värden via Yles webb-tv Arenan. En stor del av programmen kan även ses senare i sammanfattad form senare på Arenan.

Här är ett plock ur Finland 100-invigningsprogrammet i Helsingfors:

  • I Isparken på järnvägstorget kan hela familjen åka skridskor kl. 12-15. Lektioner i skridskoåkning varje halvtimme. Skridskor finns att låna vid behov. (Gratis) hel.fi/idrott
  • I Finlandiahuset bjuder Alvar Aalto-stiftelsen på guidade design- och arkitekturrundturer kl. 14 och 15.30 (Gratis evenemang).
  • När mörkret intagit Hesperiaparken tänds ljuskonstnären Kari Kalos ljusinstallationer kl. 16. Strosa omkring i den upplysta parken och njuta av musik och den finska naturens lugn. (Gratis evenemang)
  • Nyårsparty på Medborgartorget med början kl. 21. På huvudscenen uppträder en rad populära artister. Artisterna offentliggörs i början av december.

Händelserikt år i hela Finland

Den första tredjedelen av jubileumsåret har Finlands historia i fokus och det utlovas också stora sportevenemang. Under sommar-Finland firas hundraåringen mycket utomhus i somrigt väder. Strax före hösten, närmare bestämt under det tredje veckoslutet i augusti, stundar ett riktigt super-veckoslut av evenemang, när nedräkning Hundra dagar till hundra börjar. Årets höjdpunkt är självständighetsveckan 30.11–6.12.2017, då hundraåringen firas varje dag på olika sätt runt om i Finland.

Läs mera om invigningsfestens program:

Finland 100 år(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)