”Relationerna mellan Finland och Belgien är problemfria”

Timo Ranta, Finlands nya ambassadör i Belgien och Luxemburg, började på sin post 1.9.2015. Han kom till Bryssel från Luxemburg, som dock fortfarande hör till hans verksamhetsområde.

Timo Ranta hann verka som Finlands ambassadör i Luxemburg ett år före representationen där stängdes i slutet av augusti som en del av finska statens inbesparingsåtgärder.  Ambassadörens uppgifter i Luxemburg tog emellertid inte slut, utan de sköts nu från Bryssel.

Timo Ranta
Timo Ranta är Finlands nya ambassadör i Belgien.

EU-ärendena är bekanta

Timo Ranta trädde i utrikesministeriets tjänst då Finlands medlemskap i EU inleddes år 1995. Sedan dess har EU-ärenden nästan utan avbrott hört till hans uppgifter.  Ranta är inte första gången i Bryssel utan har redan i ett par repriser hunnit sköta expertuppgifter vid Finlands permanenta representation vid EU. Han har även bekantat sig med EU-ärenden då han arbetade vid statsrådets EU-sekretariat samt vid sekretariatet för det Europeiska rådet.

Innan han utnämndes till ambassadör år 2014 han Ranta fungera som tjänstemannasekreterare för dåvarande Europa- och utrikeshandelsminister Alexander Stubb. Då utvidgades hans kunskaper även i olika ekonomiska ärenden.

Tätare relationer mellan Finland och Belgien, service för medborgarna och EU-ärenden står på agendan 

Närmare bilaterala relationer mellan Finland och Belgien och skötseln av dem är målet för Timo Ranta under den mandatperiod som just börjat.  

”Relationerna mellan Finland och Belgien är vad jag kan se helt problemfria. Vi tycker ju i många saker på samma sätt. Det kunde för all del finnas ännu lite mera växelverkan mellan länderna”, konstaterar han. 

Finlands ambassad i Luxemburg stängdes i slutet av augusti 2015, vilket naturligtvis påverkar verksamheten vid ambassaden i Bryssel. ”Det går inte att ännu till alla delar uppskatta betydelsen av stängningen men den ökar i alla fall antalet kunder för medborgarservicen”, antar Ranta.  

Medborgarservicen är en av ambassadens viktigaste uppgifter. Utvecklingen av antalet kunder följs nog upp, för ambassaden i Bryssel svarar sedan början av september för utbudet av de konsulära tjänsterna för finländarna som är bosatta förutom i Luxemburg även i Nederländerna. Upprättandet av en fungerande central medborgarservicepunkt i Bryssel är en av Rantas målsättningar under hans mandatperiod.

EU-ärendena är en tredje viktig sak på Timo Rantas agenda. Ambassadens uppgift är att ta reda hur Belgien förhåller sig till aktuella frågor på EU:s föredragningslista och förmedla uppgifter till Helsingfors.

Stängningen av ambassaden inverkar även på antalet resdagar som på väsentligt sätt hör till ambassadörens arbete: ”Luxemburg ligger nära mitt hjärta, och det kan under inga omständigheter anses för ett andra rangens land. Jag kommer att regelbundet besöka Luxemburg och jag har för avsikt att koncentrera mig på att där följa med speciellt EU-ärenden liksom även i Bryssel", poängterar Ranta.

Belgiens många sidor intresserar 

Ranta kom till Bryssel för första gången i arbetsärenden år 1996. Han är speciellt förtjust i de levande kvarteren i Bryssel-området, som enligt honom blivit allt flera under de senaste åren. Trafiken har också ökat: ”Lyckligtvis äger jag inte en bil för trängseln i trafiken ser tyvärr ut att bara bli värre.”

Belgiens många sidor intresserar Ranta. Områdena i Wallonien och Flandern är såväl geografiskt och kulturellt väldigt olika: ”Jag avser definitivt att under min mandattid närmare bekanta mig med landets alla delar.”