”Det bästa med Frans Masereel-centret är möjligheten att arbeta koncentrerat”

Frans Masereel-centret i Flandern erbjuder konstnärsresidens för konstgrafiker. Cirka etthundra konstnärer får årligen arbeta i centret – en av dem är den finländska bildkonstnären Annika Dahlsten.

Frans Masereel 1 Frans Masereel-centrets verksamhet finansieras av den flamländska regeringen.

Frans Masereel-centrets (FMC) konstnärsresidens kan ansökas av såväl belgiska som utländska konstgrafiker. Residensets längd är ganska kort, bara tre veckor, men under den tiden kan konstnärerna dra nytta av alldeles utmärkta arbetsmöjligheter. "Det är otroligt billigt att bo här, bara 75 euro i veckan, och denna summa täcker förutom en egen stuga att bo i, också möjligheten att arbeta i alla grafikverkstäder, alla verktyg och material, inklusive tryckfärger”, berättar Annika Dahlsten. ”Endast korrekturpapperet måste vi betala för, men också det säljer centret utan att ta något emellan. Jag har finansierat mina egna arbetsperioder med stipendier eller så genom att spara pengar i spargrisen.

Annika Dahlsten bekantade sig med centrets verksamhet då hon år 1997studerade vid Konstakademin i Antwerpen som utbytesstuderande. ”Vår professor Ingrid Ledent tog oss litografistuderanden på tredje årskursen till FMC:s residens på två veckor. Jag blev genast förtjust i verksamheten, och då jag blev färdig från Åbo ritskola ansökte ja om ett residens som bildkonstnär, och jag blev antagen i februari 1999.” 

Senast Dahlsten varit i FMC-residenset var i september detta år: ”Nu har jag fått komma till residenset redan fyra gånger - jag säger ”fått komma”, då FMC har blivit allt mera känt internationellt, och det finns flera som ansöker än det finns lediga tider.”

Residensarbetet är ett bra sätt att få kontakter

Frans Masereel 2 Konstnärerna med sina familjer kan bo i små stugor.

FMC finns mitt ute på landsbygden i Kasterlee, ungefär 50 km från Antwerpen. Konstnärerna har alltså å ena sidan möjlighet att arbeta i landsbygdens lugn och ro, men å andra sidan har de alldeles utmärkta möjligheter att var i kontakt med konstnärer som kommer från grannländerna runtomkring Belgien, det vill säga Holland, Tyskland, Frankrike och England.

”För konstnärerna är det nyttigt att arbeta i residens. Speciellt om man tycker om nya impulser och känner sig som hemma i samarbetsverkstäder. Där träffar man på ett naturligt sätt andra konstnärer, men det är nog tur om dessa kontakter fortsätter efter det att residenset är över", säger Dahlsten, som har haft möjlighet att hålla några gemensamma utställningar med konstnärer som hon träffat i residenset.

FMC är ett exceptionellt residens också så till vida att även konstnärens familj, till och med små barn, är välkomna dit. ”FMC avviker från det traditionella residenset också i det att det är speciellt ägnat för konstgrafiker”, berömmer Dahlsten. ”I FMC finns det möjlighet att pröva nya bildidéer - där finns bland annat en så kallad Mailander-press, som inte mera finns i Finland.”

De finländska residenserna riktar sig till utländska konstnärer

Frans Masereel 3 I Frans Masereel-centret har konstnärerna ypperliga arbetsmöjligheter.

Dahlsten tycker att det är synd att det egentligen inte finns några residenser i Finland som motsvarar FMC, som också är riktade till finländska konstnärer. Det finns ett residens i Finland som har specialiserat sig på grafik, Grafikcentret i Jyväskylä, och det är också främst avsett för utländska konstnärer, som vill arbeta i Finland. En finländsk konstnär kan nog också, för all del, hyra sig en verkstad och ett gästrum, för en kortare arbetsperiod. ”Om det skulle finnas ett av staten underhållet grafikresidens, i stil med Frans Masereel-centret, skulle det säkert vara väldigt populärt”, tillägger Dahlsten. 

Fördelarna med FMC är förutom de utmärkta arbetsmöjligheter som det erbjuder, också utställningsverksamheten. Dahlsten anser också kursverksamheten vara speciellt viktigt, både för kontinuerligt spridande och uppdatering av information om grafik och grafikkonsten. ”Centret fungerar som en databank för grafik, som samlar in och distribuerar teknisk och forskningsinformation, samtidigt som det ger människorna en möjlighet att spontant utbyta information sinsemellan. Det är hit vi bör sträva även i Finland ”, hoppas Dahlsten.

För närvarande pågår en litografiutställning i Frans Masereel-centret, där nio finländska konstgrafiker ställer ut sina verk. Utställningen ”Reunalla - Aan de rand” är öppen ända till 30 november 2010.

Foton: Frans Masereel -centret.