Sukupuolten tasa-arvo, Suomen koulutusjärjestelmä ja monet konfliktit YK:n ihmisoikeusneuvoston kesän istunnon asialistalla

YK:n ihmisoikeusneuvosto kokoontuu 56. istuntoonsa 18. kesäkuuta–12. heinäkuuta Genevessä, Sveitsissä.

Kesän istunnossa korostuvat perinteisesti Suomelle tärkeät naisten ja tyttöjen oikeudet sekä sukupuolten tasa-arvo kuin myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuvan väkivallan ja syrjinnän estäminen. Suomi osallistuu vahvalla panoksella neuvotteluihin naisiin ja tyttöihin kohdistuvan syrjinnän estämisestä sekä kuukautishygienian ja terveyden edistämisestä.

Erityisraportoija Richard Bennett antaa neuvostolle raporttinsa naisten ja tyttöjen systemaattisesta syrjinnästä ja erottelusta Afganistanissa. Ulkoministeri Elina Valtonen pitää Afganistania koskevan puheenvuoron Pohjoismaiden ja Baltian maiden puolesta.

Neuvosto käsittelee myös osallistumiseen liittyviä oikeuksia kuten sananvapautta ja oikeutta rauhanomaisiin mielenilmauksiin sekä ilmastonmuutokseen ja liiketoimintaan liittyviä kysymyksiä.

Oikeutta opetukseen käsittelevä erityisraportoija Farida Shaheed antaa neuvostolle Suomea käsittelevän raportin (englanniksi)(Linkki toiselle web-sivustolle.) ja Suomelle suunnatut suositukset. Shaheed tutustui Suomen koulutusjärjestelmään syksyllä 2023. Suomi osallistuu Shaheedin raporttia ja suosituksia koskevaan vuoropuheluun.

Neuvosto käy vuoropuheluja Afganistanin lisäksi muun muassa Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan, Palestiinalaisalueen tilanteesta sekä Burundin, Sudanin, Syyrian, Myanmarin ja Valko-Venäjän ihmisoikeustilanteista. Neuvosto saa perustamaltaan Palestiinalaisaluetta käsittelevältä tutkintakomissiolta raportin. Tutkintakomissio on kerännyt tietoja Hamasin terrori-iskusta 7. lokakuuta 2023 lähtien kaikkien osapuolten toimista Gazan konfliktissa.

YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto OHCHR antaa istunnossa katsauksen Ukrainan tilanteesta. OHCHR on tehnyt tärkeää, riippumatonta työtä rekisteröidessään siviiliuhreja Venäjän laittoman hyökkäyssodan alusta lähtien. Pohjoismaat ja Baltian maat osallistuvat näihin neuvoston vuoropuheluihin yhteispuheenvuoroilla.

Suomi järjestää yhdessä Ukrainan kanssa oheistapahtuman Venäjän hyökkäyssodan aiheuttamista ympäristötuhoista ja niiden vaikutuksista ihmisoikeuksien toteutumiseen. Belgian kanssa Suomi järjestää oheistapahtuman naisten oikeudesta riittävään asumistasoon Syyriassa.  

Ihmisoikeusneuvosto on YK:n tärkein hallitustenvälinen ihmisoikeuksia suojeleva ja edistävä elin. Suomen kolmivuotinen jäsenyys YK:n ihmisoikeusneuvostossa jatkuu vuoden 2024 loppuun saakka. Suomi toimii neuvostossa universaalien ihmisoikeuksien edistämiseksi ja suojelemiseksi. Suomen pysyvä edustaja Genevessä, suurlähettiläs Heidi Schroderus-Fox on yksi neuvoston varapuheenjohtajista(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Lue lisää:

Suomi YK:n ihmisoikeusneuvostossa(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Suomen pysyvä edustusto Genevessä

Ihmisoikeusneuvoston verkkosivut(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Lisätietoja

  • Ann-Mari Fröberg, tiiminvetäjä, ihmisoikeuspolitiikan yksikkö, puh. +358 295 350 896
  • Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected].