Humanitaarinen apu Afganistanissa
Afganistanin humanitaarinen tilanne on jo vuosia jatkunut vaikeana. Puolet väestöstä on humanitaarisen avun tarpeessa. Syitä tähän ovat muun muassa laaja-alaisen ja pitkään kestäneen köyhyyden mukanaan tuomat ongelmat, vaikea poliittinen tilanne, turvallisuuteen liittyvät huolet, ilmastonmuutoksen kiihdyttämät luonnonkatastrofit sekä nopeasti kasvanut maahan palanneiden afgaanipakolaisten määrä.
Afganistan on yksi maailman pahimmista humanitaarisista kriiseistä. Yli puolet Afganistanin 40 miljoonan hengen väestöstä on humanitaarisen avun tarpeessa. Humanitaarinen ja poliittinen tilanne Afganistanissa on vaikea. YK:n vuoden 2024 hätäapuvetoomus on yli kolme miljardia dollaria.
Pakistanissa, Iranissa ja muissa Afganistanin naapurimaissa on miljoonia afgaanipakolaisia. Vuonna 2023 noin 2 miljoonaa afgaania palasi Afganistaniin, mukaan lukien lähes puoli miljoonaa Pakistanista karkotettua afgaania. Palaavien pakolaisten sopeuttaminen yhteiskuntaan on Afganistanille valtava haaste.
Suomi on antanut Afganistaniin humanitaarista apua koko 2000-luvun. Apua on kanavoitu muun muassa YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n, YK:n alaisen Maailman ruokaohjelma WFP:n, YK:n lastenrahaston Unicefin sekä Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kautta.
Talibanin valtaannousun myötä Suomi on suunnannut kehitysyhteistyövaroja humanitaariseen apuun. Vuonna 2023 Suomen humanitaarinen apu Afganistaniin oli 11,5 miljoonaa euroa. Rahoituksen avulla jaettiin muun muassa ruoka-apua ja puhdasta vettä, hoidettiin aliravittuja lapsia sekä tarjottiin suojelua pakolaisille.
Humanitaarinen miinatoiminta
Suomi tukee humanitaarista miinatoimintaa Afganistanissa, joka on yksi maailman miinoitetuimmista maista. Miinojen ja muiden räjähtämättömien jäänteiden raivausta tehdään etenkin Afganistanin pohjois- ja keskiosissa. Parantunut turvallisuustilanne on mahdollistanut toiminnan laajentamisen myös uusille alueille etelässä ja idässä.
Suomen apua humanitaariseen miinatoimintaan kohdennetaan brittiläisen HALO Trust- järjestön kautta. Miinatoimintaan kuuluu miinanraivauksen lisäksi miinojen riskeihin liittyvää koulutusta ja uhrien kuntoutusta.
Toiminta edistää yksilöiden varhaista toipumista ja toimeentuloa sekä yhteisöjen jälleenrakennusta. Pitkällä aikavälillä se tukee myös yhteiskunnallista kehitystä.
Suomi on tukenut humanitaarista miinatoimintaa Afganistanissa vuodesta 1991. Kokonaisbudjetti HALO Trustin toiminnan tukemiselle Afganistanissa vuosina 2021–2025 on neljä miljoonaa euroa.