Tukea kehitysmaaliiketoiminnan eri vaiheisiin
Kehitysyhteistyön yksityisen sektorin rahoitusmuodot on suunniteltu siten, että ne kattavat yritysten liiketoiminnan eri vaiheet kehitysmaassa. Erityisesti energia- ja ympäristösektorilta tukimuotoja löytyy erikoisille yrityksille.
Liikekumppanuusohjelma FinnpartnershipLinkki toiselle web-sivustolle. on eräänlainen kehitysmaaliiketoiminnan starttiraha. Sen kautta yritys voi saada avustusta esimerkiksi paikallisen kumppanin löytämiseen, toiminnan suunnitteluun ja työntekijöiden koulutukseen. Tyypilliset avustussummat ovat joitain kymmeniä tuhansia euroja.
Developing Markets PlatformLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan) (entinen BEAM-ohjelma) auttaa suomalaisia yrityksiä ja niiden kumppaneita edistämään kestävän kehityksen mukaista liiketoimintaa sekä hyödyntämään globaalia kehitysrahoitusta. EEP Afrikka -rahastoLinkki toiselle web-sivustolle. on samankaltainen, mutta puhtaaseen energiaan ja ympäristöystävälliseen liiketoimintaan Etelä- ja Itä-Afrikassa tarkoitettu rahoitusmuoto.
Toimintansa jo vakiinnuttaneille yrityksille on tarjolla kehitysrahoitusyhtiö Finnfundin sijoitus- ja lainamuotoista rahoitustaLinkki toiselle web-sivustolle., joka voi olla muutamia tai jopa kymmeniä miljoonia euroja. Yhtiö ei rahoita vientiä, vaan paikanpäällä kehitysmaissa tapahtuvaan yritystoimintaa.
PIF eli julkisten investointien rahoitusvälineLinkki toiselle web-sivustolle. on tarkoitettu suurin piirtein saman kokoluokan hankkeisiin kuin Finnfundin tuki. Toisin kuin Finnfundin tuella, PIF-instrumenttien avulla voidaan rahoittaa investointeja kehitysmaiden julkisella sektorilla. Tuen ehtona on, että investoinneissa hyödynnetään suomalaista osaamista ja tekniikkaa.
Rahoitusinstrumenttien palettia täydentää uusi ilmastorahastoLinkki toiselle web-sivustolle., jonka Suomi ja Maailmanpankki-ryhmään kuuluva Kansainvälinen rahoitusyhtiö IFC perustivat syksyllä 2017. Se tarjoaa sijoitus- ja lainamuotoista rahoitusta ilmastonmuutosta ehkäiseviin hankkeisiin. IFC:n hankkeiden koko on tyypillisesti 60–100 miljoonaa euroa.
Yksityisen sektorin rooli kehityksessä
Lisää tietoa yksityisen sektorin roolista kehityksessä ulkoministeriön nettisivuillaLinkki toiselle web-sivustolle..
Lue lisää esitteestä "Suomi tukee kestävää yritystoimintaa kehitysmaissa".
Suomi tukee kestävää yritystoimintaa kehitysmaissaLinkki toiselle web-sivustolle. (pdf, 2 sivua, 87 kt)