Finland beviljade Afghanistan humanitärt bistånd

Pressmeddelande 185/2007
25.9.2007

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen undertecknade i dag den 25 september beslut om beviljande av 1,3 miljoner euro i humanitärt bistånd till Afghanistan. Biståndet kanaliseras via FN:s flyktingprogram, FN:s barnfond och Världslivsmedelsprogrammet.

Väyrynen konstaterar att Finland i enlighet med regeringsprogrammet genom biståndsanslagen ska öka sin medverkan i krisförebyggande och stödjande av fredsprocesser såvitt möjligt. I militära krissituationer är förutsättningarna för utvecklingssamarbete svaga, och det finns därför skäl att noga överväga förfarandena och nivån på medverkan. Beviljande av humanitärt bistånd anser Väyrynen vara befogat även i krissituationer.

Regeringens beslut om Finlands deltagande i lösningen av krisen i Afghanistan bygger enligt Väyrynen även på denna tanke: utvecklingssamarbetet granskas och utvärderas genomgående, varefter beslut fattas om nivån på och riktandet av utvecklingsbiståndet. Det humanitära biståndet ökas omedelbart.

Väyrynen påpekar att Finland gett Afghanistan relativt sett mer utvecklingsbistånd än Sverige och Danmark och mer än EU-länderna i medeltal.

Närmare upplysningar: specialmedarbetare Ossi Martikainen, tfn 040 592 6769 (till klockan 13.30, därefter på resa)