Stöd till stabiliseringen av Afghanistan

Statsrådets kommunikationsenhet

Pressmeddelande 249/2007
14.9.2007


Republikens president och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott behandlade vid sitt möte fredagen den 14 september 2007 Finlands stöd till stabiliseringen av Afghanistan, ansvaret som ledande nation för krishanteringsoperationen i Kosovo och förberedelserna inför en eventuell EU-operation i Tchad och Centralafrikanska republiken.

Vid mötet diskuterades även Finlands kommande deltagande i krishanteringen i Afghanistan, utvecklingssamarbete samt humanitärt och annat bistånd. Finland har förbundit sig till ett långvarigt stöd till Afghanistan. Avsikten är att intensifiera samarbetet med Sverige och Norge både när det gäller den militära och den civila sektorn i norra Afghanistan. Finland fortsätter att delta i den Natoledda ISAF-operationen och utreder möjligheterna att turas om med Sverige i den regionala enheten för säkerhet och återuppbyggnad (PRT). Finlands avsikt är att delta i ISAF:s operativa utbildnings- och samverkansgrupper (OMLT), som har en viktig ställning när det gäller att utbilda den afghanska armén och polismakten.

Man överväger att öka det materiella biståndet som en del av utbildningsstödet till den afghanska armén. Finland utreder också möjligheterna att öka sitt deltagande i EU:s polis- och rättsstatsuppdrag. Dessutom utreds utvecklandet av utbildningen inom civil krishantering i syfte att stödja de afghanska myndigheterna. Nivån på och riktandet av utvecklingsbiståndet och det humanitära biståndet granskas utgående från en heltäckande utvärdering av utvecklingssamarbetet mellan Finland och Afghanistan och en kartläggning av behovet av sådant samarbete. Utrikesministeriet ökar det humanitära biståndet redan i år.

Republikens president och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott beslutade också att inleda förberedelse- och beredskapsåtgärder inför en planerad EU-operation i Tchad och Centralafrikanska republiken, och att eventuellt sända tre stabsofficerare som står i beredskap till operationsstaben. Den EU-operation som planerats för att skydda de flyktingläger som uppstått till följd av krisen i Darfur är en del av FN:s mångsidiga internationella närvaro i området.

Dessutom beslutade mötet att meddela att Finland har beredskap att ta ansvaret som ledande nation i en viktig stridsgrupp i den Natoledda KFOR-operationen i Kosovo. Senast Finland hade ansvaret som ledande nation var åren 2004 – 2005. Utskottet kommer att granska situationen i Kosovo mer övergripande senare i år i och med att förhandlingsprocessen gällande Kosovos status framskrider.

Ytterligare information: statssekreterare Pertti Torstila, tfn (09) 1605 5011, och biträdande avdelningschef Anu Laamanen, tfn (09) 1605 5519, utrikesministeriet samt enhetsdirektör Mari Eteläpää, försvarsministeriet, tfn (09) 1608 8135, och överdirektör Antti Pelttari, inrikesministeriet, tfn (09) 1604 2290.