Finland betonar vikten av att snabbt genomföra EU:s plan för Afghanistan och Pakistan 

EUPOL:s och den afghanska polisens tjänstemän i Uruzgan. Foto: EUPOL EUPOL:s och den afghanska polisens tjänstemän i Uruzgan. Foto: EUPOL

EU:s råd för yttre förbindelser antog i dag en handlingsplan för ett stärkt EU-agerande i Afghanistan och dess grannland Pakistan. Finland betonar vikten av att snabbt genomföra och effektivt följa upp planen. Då handlingsplanen antogs betonade rådet att det är fråga om en övergångsstrategi som bidrar till att överföra huvudansvaret till den afghanska regeringen medan det internationella samfundet tar på sig en stödjande roll.

”EU ska fortsättningsvis stödja ett slutförande av den afghanska valprocessen. Det viktiga är att landet får en regering med en klar syn på landets problem och hur de ska lösas, och som återfår allmänhetens förtroende. Det är viktigt att de politiska grupperna har gemensamma nationella mål för att lösa den allt svagare situationen, konstaterar avdelningschefen för utrikesministeriets avdelning för Amerika och Asien, Elina Kalkku.

För att förbättra situationen i Afghanistan och återfå allmänhetens förtroende krävs enligt Kalkku utöver militära satsningar även att en fungerande afghansk förvaltning byggs upp, inklusive en regional förvaltning, att arbetet för att åstadkomma utveckling och näringsverksamhet i hela landet effektiveras och att moderata rebeller återgår till normalt liv. Finland stöder därför handlingsplanens förslag att kanalisera EU-stödet till nationella afghanska program.

Finland fortsätter att delta i EU:s polisuppdrag i Afghanistan, EUPOL, som inleddes i juni 2007. Syftet med uppdraget är att utbilda och handleda inrikesministeriet, poliser, brottsutredare, gränsbevakare och åklagarämbetet i Afghanistan. Uppdraget stärker således de lokala myndigheternas ansvar i utvecklingen av det afghanska polisväsendet. Finland är det tredje största deltagarlandet i uppdraget med 24 experter i oktober. EUPOL har ännu inte uppnått målet om 400 experter, i oktober var antalet 271.

”Det huvudsakliga målet är att stärka EUPOL i de afghanska provinserna. För att råda bot på personalbristen behöver vi nya åtgärder: experterna som sänds från medlemsländerna måste få bättre incitament och experter med avtalslön måste rekryteras till uppdraget med EU-medel (budgeten för EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik, den så kallade GUSP-budgeten). Det är viktigt att också insatser som stöder EUPOL får projektfinansiering, och vi behöver därför nya finansieringsmekanismer för att kanalisera GUSP-medlen och medlemsländernas stöd”, konstaterar avdelningschefen för utrikesministeriets politiska avdelning, Teemu Tanner.

Grannlandet Pakistan spelar en betydande roll i stabiliseringen av Afghanistan. Det viktiga är att utarbeta en övergripande antiterrorstrategi under civil ledning, att fortsätta hålla toppmöten mellan EU och Pakistan och att stabilisera gränsområdena. I syfte att integrera gränsområdena i den pakistanska förvaltningen anser Finland det viktigt att genomföra pilotstrategin i Malakandregionen och att inrätta en gränsområdesfond inom Världsbanken.
 

 

kriisinhallinta