Finlands verksamhet i Afghanistan

Statsrådets kommunikationsenhet

Pressmeddelande  33/2007
2.2.2007

Republikens president och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott behandlade vid sitt möte fredagen den 2 februari Finlands verksamhet i Afghanistan samt en principdeklaration gällande försvarsindustriellt samarbete mellan Finland och Förenta staterna.

Finland fortsätter sitt stöd till Afghanistan med cirka 10 miljoner euro per år och deltar även i fortsättningen med cirka 100 fredsbevarare och civila sakkunniga i den av Nato ledda ISAF-insatsen. Syftet är att deltagandet i framtiden koncentreras till en så kallad PRT-grupp för återuppbyggnad och rekonstruktion. Dessutom är Finland redo att delta med tio civila sakkunniga i den EU-insats som bereds för närvarande, och som syftar till att stödja polisen och det straffrättsliga systemet i Afghanistan.

Vid mötet behandlades också den principdeklaration gällande försvarsindustriellt samarbete som Finlands och Förenta staternas försvarsministerier förhandlat fram. Principdeklarationen innehåller en strävan efter ett närmare försvarsindustriellt samarbete och skapar bättre grund och bättre ramar för fortsatta diskussioner om försvarsministeriernas samarbete. Om det visar sig att det finns samarbetsområden som intresserar båda parterna kommer man att fatta beslut om dessa separat. Principdeklarationen underlättar anskaffningar av försvarsmateriel från Förenta staterna och främjar konkurrens- och samarbetsmöjligheterna för den finska försvarsindustrin i Förenta staterna.

Deklarationen grundar sig på det statsfördrag om ömsesidiga principer i fråga om försvarsmaterielanskaffningar som ingicks mellan länderna år 1991.

Förenta staterna har ingått principdeklarationer med flera europeiska stater.

Ytterligare information: ambassadrådet Hannele Voionmaa, tfn 09 1605 5485, och ambassadrådet Rauli Suikkanen, tfn (09) 1505 5523, utrikesministeriet, samt enhetsdirektör Olli-Pekka Jalonen, tfn 09 1608 8154, och enhetsdirektör Jari Takanen, tfn 09 1608 8258, försvarsministeriet