EU får ökat ansvar i Afghanistan under Finlands ordförandeskap EU:s särskilda representant Francesc Vendrell

Europeiska unionens särskilda representant i Afghanistan Francesc Vendrell underströk vid en presskonferens på utrikesministeriet den 22 juni att EU kommer att få en starkare roll i Afghanistan. "Efter den internationella koalitionen håller Natostyrkorna på att ta över kommandot, och av dem kommer 80 procent från EU-området. EU:s ansvar för en stabilisering av säkerhetsläget i landet ökar under Finlands ordförandeskap", berättade Vendrell.

Läget i Afghanistan har tillspetsats under de senaste månaderna på grund av våldsamma sammandrabbningar mellan talibanstyrkor och koalitionen. Nato ökar antalet styrkor i södra Afghanistan så att den totala styrkan uppgår till cirka 17 000 man. EU-ländernas betydande representation i Natostyrkorna innebär enligt Vendrell ökat ansvar och inflytande för unionen. "Afghanerna välkomnar EU:s närvaro i landet eftersom de anser att EU inte har någon egen dold agenda", berättade Vendrell. Som EU:s särskilda representant har Vendrell som uppgift att rapportera om landets politiska utveckling till medlemsländerna och lägga fram förslag till åtgärdsplaner för EU.

"Det har nu gått fyra och ett halvt år sedan talibanregimen störtades. Förhållandena har blivit bättre, men mycket återstår fortfarande att göra", sade Vendrell om den aktuella situationen i Afghanistan. Som positiva saker ser Vendrell den lagligt valda presidenten som landet fick hösten 2004, parlamentet som valdes hösten 2005, kvinnornas förbättrade ställning i städer och politiska institutioner samt den oberoende och aktiva kommissionen för mänskliga rättigheter i Afghanistan.

Det finns dock förbättringar att göra särkskilt inom landets rättssystem. Sari Kouvo, Vendrells medarbetare i frågor som berör mänskliga rättigheter, ser problem framför allt i polisens verksamhet. Den låga nivån på polisutbildningen leder konstant till olagliga arresteringar medan det ses mellan fingrarna med en del brott. Även kvinnor och barn har fortfarande en mycket svag ställning på landsbygden, berättade Kouvo. Situationen försvåras ytterligare av drogproblem och problem med hur marken skall fördelas. "Det internationella samfundet stannar kvar i landet så länge det är nödvändigt", försäkrade Vendrell.

Vendrells besök var förknippat med Finlands kommande ordförandeskap. Utveckling och ett förbättrat säkerhetsläge i Afghanistan är viktiga frågor även för EU. Under sitt besök träffade Vendrell utrikesminister Erkki Tuomioja samt representanter för utrikesministeriets tjänstemannaledning, försvarsminister Seppo Kääriäinen och ordföranden för riksdagens utrikesutskott Liisa Jaakonsaari.