Utmaningarna i Afghanistan i fokus på Hanaholmen

Utmaningarna med stabiliseringsprocessen i Afghanistan låg i fokus för diskussionen på ett seminarium på Hanaholmen den 4 november, med ett nästan fullsatt auditorium. Den aktuella frågan var presidentvalet i Afghanistan. Valet blev en besvikelse på grund av det omfattande valfusket och den låga röstningsprocenten.

Natos vice biträdande generalsekreterare, Lawrence G. Rossin, ansåg att man dock ska se positivt på att valet kom att anordnas. Man ska respektera resultatet av ett val som arrangerats demokratiskt. Det internationella samfundet kommer dock att följa med president Hamid Karzais verksamhet mycket noggrant. Han förväntas påbörja en dialog med Taliban-rörelsen.

Ett brett samförstånd om vikten av Afghanistanoperationen

Talarna på seminariet var eniga om att man, trots det försämrade säkerthetsläget, måste fortsätta arbetet för att stabilisera Afghanistan. Läget i Afghanistan påverkar de närliggande grannländerna, i synnerhet det ostabila Pakistan. Följderna vore globalt katastrofala om ett land med kärnvapenkraft skulle försättas i kaostillstånd.

Christian Fisher från det danska försvarsministeriet framhävde att Danmark, genom att delta i stabiliseringsarbetet i Afghanistan, ombesörjer även sin nationella säkerhet. Det internationella samfundet har inte råd att misslyckas i Afghanistan, betonade ambassadör Carsten Damsgaard från det danska utrikesministeriet.

Säkerheten av den lokala befolkningen av högsta prioritet

Försvarsminister Jyri Häkämies definierade som centrala målsättningar en förbättrad säkerhet för den lokala befolkningen, utbildningen av afghanska polisen och armén samt arbetet mot korruption. Afghanistan kan inte stabiliseras endast med hjälp av militära åtgärder, men de civila organisationerna kan inte heller agera om man inte garanterar deras säkerhet. Det internationella samfundet ska därför intensifiera samarbetet mellan civila och militära aktörer.

Kommunikationen ska förbättras

Även om säkerhetsläget har försämrats i Afghanistan under det gångna året har man också kunnat bevittna betydande framsteg i samhället, såsom kvinnornas ökade deltagande i utbildningen och konkreta förbättringar inom hälsovården.

Försvarsminister Häkämies efterlyste en mera mångsidig nyhetsbevakning om situationen i Afghanistan. Genom att förmedla även positiva nyheter från Afghanistan kan man på ett bättre sätt även lyfta fram målsättningarna med den Natoledda ISAF-operationen samt de målsättningar som de andra internationella aktörerna har.

Christian Fischer från det danska försvarsministeriet ansåg att danskarna, tack vare den effektiva kommunikationen, fortsättningsvis har förtroende för landets deltagande i operationen i Afghanistan trots dödsoffer.

Seminariet var ett samarrangemang med danska ambassaden i Helsingfors, Finlands Atlantsällskap, utrikesministeriet, försvarsministeriet, Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland samt Kulturfonden för Finland och Danmark.