Finland beviljade 24,2 miljoner euro till närområdesprojekt i år

Pressmeddelande 42/2005
3.2.2005


Finland har beviljat sammanlagt 24,2 miljoner euro till utvecklingsprogram i Finlands närområden som genomförs i år. Statsrådet stadfäste torsdagen den 3 februari 2005 års plan för tilldelning av anslagen för närområdessamarbete. Sammanlagt har man reserverat 31,2 miljoner euro till närområdessamarbete, varav utrikesministeriets andel är ca 24 miljoner euro och de övriga ministeriernas andel ca sju miljoner.

Finlands närområdessamarbete koncentreras till nordvästra Ryssland, särskilt Karelska republiken, Leningradområdet, Murmanskområdet och S:t Petersburg. Då de baltiska länderna har blivit EU-medlemmar har samarbetet med dem blivit normalt EU-samarbete. Samarbetsprojekt inom ramen för tidigare åtaganden kommer dock att slutföras.

Avsikten med samarbetet i det ryska närområdet är att främja den regionala stabiliteten, stöda en stabil ekonomisk och samhällelig utveckling, utveckla rättsstaten och reformera förvaltningen och lagstiftningen. Dessutom försöker man genom samarbetet minska miljö- och kärnsäkerhetsriskerna samt främja säkerheten och utveckla social- och hälsovården.

För stöd till medborgarorganisationers frivilligverksamhet i närområdena anvisades 1,2 miljoner euro.

Fördelningen av närområdesanslagen följer principerna och prioriteringarna i Finlands nya verksamhetsstrategi för närområdessamarbetet som godkändes 2004. Största delen av anslagen inriktades på sektorerna miljö, ekonomi, kärn- och strålsäkerhet, social- och hälsovård samt utveckling av det civila samhället.

man försöker rikta in närområdessamarbetet på större projektpaket, för att resultaten av projekten skall få en större spridning i Ryssland. För projekt som omfattar flera områden i nordvästra Ryssland har man anvisat ca 3,8 miljoner euro. För projekt som inriktas på Ryssland i allmänhet har man anvisat ca 5,5 miljoner euro. För projekt som endast omfattar ett område i nordvästra Ryssland har anslagen tilldelats enligt följande: Murmanskområdet 1,2 miljoner euro, Karelska republiken 0,9 miljoner euro, S:t Petersburg ca tre miljoner euro och Leningradområdet omkring en miljon.

Antalet projekt fördelas relativt jämnt mellan områdena så att man genomför mellan 33 och 37 projekt inom vart och ett av de fyra områdena. De stora miljöprojekten innebär att S:t Petersburgs andel räknat i euro är större.

Onsdagen den 2 februari höll den mellanstatliga närområdessamarbetsgruppen Ryssland-Finland ett möte i Moskva, där man godkände samarbetets verksamhetsprogram fram till 2006. I programmet definieras målsättningarna och tyngdpunktsområdena för samarbetsprojekten i S:t Petersburg, Leningradområdet, Karelska republiken och Murmanskområdet. Både statssekreteraren vid Finlands utrikesministerium Arto Mansala och Rysslands biträdande utrikesminister V.A. Tjizjov bedömde i sina egna uttalanden att samarbetet utvecklats i positiv riktning. Närområdessamarbetets verksamhetsmetoder och finansieringsmekanismer utvecklas med beaktande av de ändringar som skett både i Ryssland och annanstans i verksamhetsmiljön.

Närmare upplysningar: enhetschef Laura Kakko, tfn 1605 5625, och överinspektör Minni Hyrkkänen, tfn (09) 1605 5610, enheten för närområdessamarbete, utrikesministeriet.