Suomella vahva rooli Syyrian kemiallisen aseen purkamisessa

Viime vuoden elokuussa Damaskoksen esikaupunkialueella Ghoutassa tehdyt kemiallisen aseen iskut johtivat aseen käytön tutkintaan YK:n tutkimusmission johdolla. Suomen Kemiallisen aseen kieltosopimuksen instituutti (Verifin) analysoi YK:n tutkimusmission Syyriassa keräämää aineistoa kemiallisen aseen käytöstä yhtenä neljästä Kemiallisten aseiden kieltojärjestön (OPCW) valitsemasta laboratoriosta. Verifinin valitseminen tehtävään osoitti instituutin olevan kansainvälisesti hyvin arvostettu.

Kuva: U.S. Navy, Desmond Parks
Cape Ray-alus toimitti Suomeen jätevettä osana Ekokemin ja OPCW:n välistä kaupallista järjestelyä.

Tapahtumat käynnistivät myös mittavan aseidenriisuntahankkeen, joka on tähdännyt Syyrian kemiallisen aseen ohjelman purkamiseen.  Suomi on ollut vahvassa roolissa muun kansainvälisen yhteisön mukana tukemassa OPCW-YK-yhteismissiota, jonka johdolla Syyrian ohjelman purkamisen toimeenpanoa on viety eteenpäin.  Kyseessä on ollut ainutlaatuinen missio, jonka eri vaiheisiin on osallistunut mittava joukko maita.

Suomalainen osasto mukana tukitoimissa

Suomi tuki OPCW:n toimia heti alusta alkaen rahoittaen mission tueksi perustettuja OPCW:n rahastoja. Suomalainen suojeluosasto osallistui Tanskan ja Norjan johtamaan merikuljetusoperaatioon, joka varmisti kemikaalien turvallisen merikuljetuksen. Suomalainen osasto koostui pääosin suojelutiedustelu- ja suojelupuhdistushenkilöstöstä.

Kun yhdysvaltalaisella Cape Ray-aluksella keskityttiin Syyriasta tuotujen vaarallisimpien kemikaalien neutralointiin, suomalainen alustarkastusosasto osallistui Välimerellä Cape Ray -alukseen suojaamiseen osana monikansallista tehtävää.

Kuva: U.S. Navy, Desmond Parks
OPCW-YK-yhteismissioon osallistuva yhdysvaltalainen Cape Ray-alus.

Materiaalin laivauksiin osallistuneet Taiko-, Ark Futura- ja Cape Ray -alukset toimittivat vuorollaan kemikaaleja ja neutraloinnin yhteydessä syntyneen jäteveden Suomeen osana suomalaisen jätteenkäsittelylaitos Ekokemin ja OPCW:n välistä kaupallista järjestelyä. Tämä yhteistyön ketju on erinomainen esimerkki koko yhteismission poikkeuksellisesta luonteesta ja Suomen aktiivisesta roolista mission eri vaiheissa. OPCW-YK-yhteismissio on saanut vuodessa paljon aikaiseksi.

Työt jatkuvat vielä kuukausia

Syyrian ohjelmaan kuuluneiden teollisuuskemikaalien sekä neutraloinnin yhteydessä syntyneen jäteveden hävittäminen tulee jatkumaan Suomessa ja muualla vielä useita kuukausia. Ekokem on mukana tässä keskeisessä tehtävässä voitettuaan OPCW:n tarjouskilpailun kaupallisissa laitoksissa tehtävästä kemikaalien hävittämisestä. Kemikaalien vastaanottaminen Suomeen on erittäin merkittävä panos, sillä Ekokemin osuus hävitettävästä materiaalista on määrällisesti kaikkein huomattavin.

Kuten Suomi on tuonut esille OPCW:ssä ja eri kansainvälisillä foorumeilla, Syyriassa keväällä tapahtuneet kloori-iskut vaativat perusteellisia selvityksiä ja niistä on raportoitava OPCW:n hallintoneuvostolle. Suomi on ilmaissut myös, että Syyrian OPCW:lle kemiallisen aseen ohjelmastaan tekemä ilmoitus vaatii lisäselvityksiä ja Syyrian kemiallisen aseen valmistukseen käytettyjen tuotantolaitosten hävittäminen tulisi saada päätökseen.

Suomi on OPCW:n hallintoneuvoston jäsen vuosina 2014–2016.