Suomen ja Namibian välinen investointisuojasopimus allekirjoitettiin


Ulkomaankauppaministeri Jari Vilén allekirjoitti Suomen ja Namibian välisen sijoituksia edistävän ja suojaavan sopimuksen tänään Helsingissä. Namibian puolelta sopimuksen allekirjoitti maan kauppa- ja teollisuusministeri Jesaya Nyamu.

Sopimuksella pyritään turvaamaan elinkeinoelämän suotuisat toimintaedellytykset toteuttamalla sijoitusten syrjimätöntä kohtelua kohdemaassa. Sopimus takaa myös sijoitettujen varojen ja niiden tuottojen vapaan siirron maahan ja sieltä pois. Sopimus velvoittaa sopijapuolet korvaamaan pakkolunastuksesta, takavarikosta ja vahingon aiheuttamisesta syntyvät vahingot. Riitatapaukset voidaan ratkaista kansainvälisessä välimiesoikeudessa.

Suomi teki Namibialle vuoden 2000 alussa ehdotuksen investointisuojasopimusneuvottelujen aloittamiseksi maiden välillä. Neuvottelut käytiin joulukuussa 2000 ja lokakuussa 2001, jolloin sopimusluonnos saatiin valmiiksi ja se parafoitiin asianmukaisesti.

Suomella on tällä hetkellä voimassa sijoitusten edistämistä ja suojaamista koskevat sopimukset 39 maan kanssa. Afrikan maista sopimus on solmittu Egyptin, Etelä-Afrikan tasavallan, Tansanian, Marokon ja Tunisian kanssa.

Taloudellisesti Namibia on edelleen hyvin riippuvainen Etelä-Afrikasta. Maan taloutta rasittavat valmisteollisuuden vähäisyys sekä jalostusasteen mataluus. Kaivosteollisuus tuo suurimman osan ulkomaisista valuuttatuloista.

Namibia on yksi Suomen kehitysavun päävastaanottajamaista. Suomen tavoitteena on laajemman taloudellisen yhteistyön edistäminen Namibian kanssa kehittämällä yhteistyötä markkinaehtoisempaan suuntaan ja luomalla suotuisammat edellytykset kaupalle ja investointitoiminnalle. Tämän tavoitteen saavuttamista palvelee osaltaan myös nyt allekirjoitettu sopimus. Useat muut EU-maat ovat niinikään viime aikoina osoittaneet lisääntyvää kiinnostusta taloudellisen yhteistyön kehittämiseksi Namibian kanssa.

Lisätietoja: yksikön päällikkö Jukka Nystén, kauppapoliittinen osasto, ulkoasiainministeriö, sähköposti: [email protected], puh. 1605 5071












kestävä kehitys