Utrikesminister Tuomioja: EU stöder Ahtisaaris Kosovoförslag

FN:s särskilda sändebud Martti Ahtisaari besökte EU:s utrikesministermöte i Bryssel för att presentera sitt Kosovoförslag för unionens utrikesministrar, och EU gav som väntat förslaget sitt stöd, skriver utrikesminister Erkki Tuomioja på sin webbplats måndagen den 12 februari. Tuomioja, som deltog i mötet, anser att stödet är viktigt eftersom enighet inom EU är av särskild vikt i behandlingen av Kosovofrågan och genomförandet av planen.

Tysklands Frank-Walter Steinmeier, Österrikes Ursula Plassnik, Erkki Tuomioja och Sloveniens Dimitri Rupel i livlig diskussion under rådsmötet. Foto: Europeiska unionens råd "Många medlemsländer som geografiskt ligger närmare Serbien har som känt varit skeptiska till förslaget på grund av rädslan för Kosovoplanens de facto-självständighet och dess negativa inverkan på Serbiens EU-inriktning och den regionala stabiliteten. Enighet inom EU bidrar dock till att förebygga sådana följder", skriver Tuomioja.

Åsikterna har enligt Tuomioja alltid varit delade när det gäller processer som ändrar gränser och föder nya stater. "Men i dagens värld har nya gränser inte längre samma inverkan som förr. Den europeiska integrationen i vår världsdel och globaliseringen på världsnivå sänker gränser som inte längre utgör hinder för den fria rörligheten för mänskor, tankar, varor eller tjänster."

"Staternas suveränitet har inte heller längre samma innebörd som förr, lyckligtvis", tillägger Tuomioja. Det är därför klart att det nya Kosovo redan från början måste respektera alla lagar som är nödvändiga för att trygga dess minoriteters ställning och rättigheter och se till att lagarna verkställs fullt ut.

EU-ordföranden Tyskland ser två alternativa lösningar

Ordförandelandet Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier anser att det endast finns två sätt att lösa Kosovofrågan: genom förhandlingar mellan Kosovo och Serbien eller i FN:s säkerhetsråd.

"I det aktuella läget verkar det senare alternativet mer sannolikt", konstaterade Steinmeier i Bryssel med hänvisning till parternas skarpa åsiktsskillnader.

Enligt utrikesminister Tuomioja kan frågan om Kosovos status i princip lösas även utanför FN.

"Vi stöder nog en behandling i säkerhetsrådet, men det är inte ett uttryckligt villkor", sade Tuomioja om Ahtisaaris förslag till FNB.

Ett alternativ är enligt FNB att enskilda länder eller landgrupper på eget initiativ erkänner en begränsad självständighet för Kosovo i avsaknad av en FN-lösning, men det är dock ett alternativ man tills vidare försöker undvika.

www.tuomioja.org(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

EU:s utrikesministrar diskuterar situationen i Kosovo(Linkki toiselle web-sivustolle.)

EU