Utrikesminister Tuomioja: Beskydda den arktiska naturen för miljögifter

Utvecklingsländerna måste stödas så att de kan minska användningen av miljögifter, anser utrikesminister Erkki Tuomioja. Han efterlyser ett intimare globalt samarbete för att få slut på utsläppen av kvicksilver- och miljögifter. Många av gifterna flyttar sig runt världen och slutar sin färd med havs- och luftströmmarna i nordkalottområdet, påpekade Tuomioja i ett tal på Arktiska rådets tredje utrikesministermöte. Mötet inleddes idag.

Tuomioja konstaterade att de arktiska länderna har olika åsikter om bl.a Kyoto-klimatavtalet. Detta gör samarbetet i Arktiska rådet viktigt och uppmuntrande. Inom rådet pågår ett klimatprojekt ACIA, vars slutrapport skall bli färdigt år 2004. Tuomioja påminde även om behovet att behandla kärnavfall sakenligt.

Utnyttjande av naturresurserna som olja och gas gör den nordliga näringsstrukturen mångsidigare och garanterar på ett betydande sätt människornas utkomst, sade Tuomioja. Vid sidan av ekonomisk aktivitet bör man samtidigt arbeta för att säkra ursprungsbefolkningens kultur och traditionella näringar samt för att bevara naturen. Föroreningarna drabbar inte bara människor utan även näringslivet. Till exempel så kan turismen inte ha framgång om man inte respekterar ursprungsfolkens traditionella kulturvärden. Välfärd innebär helt väsentligt jämställdhet mellan könen, god hälsovård och utbildning. Hur utveckla dess är föremål för en livlig debatt i Arktiska rådet, summerade Tuomioja.

Minister Tuomioja för ordet vid Arktiska rådets tredje ministermöte i Enare, som är slutetapp på Finlands tvååriga “arktiska ordförandeskap”. Drygt 230 gäster diskuterar idag och i morgon den arktiska miljöns situation och utvecklingsmöjligheter. Bland deltagarna finns bl.a Förenta staternas viceutrikesminister Paula Dobriansky, Kanadas utrikesminister William Graham, Sveriges utrikesminister Anna Lindh och Islands utrikesminister Halldor Asgrimsson. Det är meningen att ministrarna skall underteckna en proklamation, där de arktiska länderna tillsammans med ursprungsfolken förbinder sig att intensifiera sitt samarbete för att säkra en hållbar utveckling i regionen.

Under sina ordförandeperiod har Finland arbetat för att lyfta rådets profil i internationella samband och miljöförhandlingar.

Ytterligare information: specialrådgivare Tarja Kantola. tel. 040 545 1260. Ministerns öppningstal (på engelska)









Arktinen neuvosto
pohjoinen ulottuvuus
ympäristö