23.1.2024

Peru: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata tavanomaista varovaisuutta

Poikkeava turvallisuustaso

Junin: Vältä tarpeetonta matkustamista
Wankawelika: Vältä tarpeetonta matkustamista
Ayaquchu: Vältä tarpeetonta matkustamista

Muut turvallisuustason tiedot

Melko turvallinen matkailumaa. Vältä mielenosoituksia sekä matkustamista Huancavelican (Wankawelika), Ayacuchon (Ayaquchu) ja Juninin syrjäseuduille.

Ajankohtaista

Presidentti Castillon erottamisen jälkeen joulukuusta 2022 lähtien Perussa on ollut paljon väkivaltaisia mellakoita ja maanteiden sulkemisia, mutta nyt tilanne on enimmäkseen rauhallinen. Se voi kuitenkin muuttua hyvin nopeasti. Viime aikoina varkaudet ovat yleistyneet mm. Liman ja Cuscon turistialueilla. Ole varovainen kännykän ja arvoesineiden kanssa.

El Niño -ilmiö vahvistaa sateita, joihin voi liittyä voimakkaita tulvia. Dengue-kuume on yleistynyt.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Konsulisuojeludirektiivi https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32015L0637(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Laki matkapalveluyhdistelmistä http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170901(Linkki toiselle web-sivustolle.)

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yleinen turvallisuustilanne

Perussa, kuten muissakin Latinalaisen Amerikan maissa, esiintyy väkivaltaista rikollisuutta. Tyypillisempiä ovat kuitenkin taskuvarkaudet ja nopeat kännyköiden ja laukkujen nappaamiset.

Mielenosoitukset voivat kärjistyä väkivaltaisiksi, ja niistä kannattaa pysyä poissa. Perun lait myös kieltävät ulkomaalaisten osallistumisen mielenosoituksiin, ja osallistumisesta voi seurata maastakarkotus.

Matkailu on Perussa tärkeä elinkeino, ja viranomaiset pyrkivät huolehtimaan matkailijoiden turvallisuudesta. Peru on kuitenkin maantieteellisesti laaja maa, ja turvallisuusviranomaiset keskittyvät Limaan ja muihin suuriin kaupunkeihin. Syrjäseuduilla tapahtuviin rikoksiin viranomaisilla on heikot mahdollisuudet puuttua. Järjestäytynyt rikollisuus ja huumekartellit lisäävät väkivaltaa joissakin osissa Perua, mm. Huancavelican, Ayacuchon ja Juninin maakuntien syrjäisillä rajaseuduilla.

Perussa ei ole yleistä hätänumeroa. Poliisin hätänumero on 105 ja palokunnan 116. Turistipoliisi numerossa 980 122 335 vastaa puheluihin ympäri vuorokauden.

Rikollisuus

Tyypillisimpiä rikoksia ovat laukun ja kännykän nappaamiset sekä taskuvarkaudet. Älä jätä laukkua tai kännykkää valvomatta esim. ravintoloissa, älä kuljeta ylimääräisiä rahoja mukanasi ja mieti etukäteen, onko alueella turvallista liikkua pimeällä.

Myös takseja ryöstetään, ja kuljettaja voi olla mukana juonessa. Älä ota taksia kadulta vaan käytä sovelluksia tai esimerkiksi hotellin tai ravintolan suosittelemaa taksia. Tavaroita voidaan varastaa mm. bussimatkojen aikana. Älä jätä arvotavaroita ylähyllylle vahtimatta. Nukkuva matkustaja on varkaalle helppo uhri.
Joskus ravintoloissa ja yökerhoissa esiintyy tainnuttavien aineiden käyttöä, joten pidä silmällä juomia ja ruokia.

Väärennettyjä rahoja on liikkeellä paljon. Kannattaa aina tarkistaa varsinkin setelit. Yleensä väärennetyn setelin tunnistaa esimerkiksi vesileiman puuttumisesta valoa vasten katsottuna. Kolikot tunnistaa parhaiten painosta. Mikäli epäilee rahan aitoutta, kannattaa olla ottamatta sitä vastaan ja pyytää vaihdettavaksi toiseen. Myös vaihtorahojen kanssa kannattaa olla tarkkana. Luottokorttien tietoja kopioidaan usein, joten seuraa tilisi tapahtumia.

Mikäli joutuu ryöstön uhriksi, on hyvä muistaa, että vastustaminen voi saada ryöstäjän käyttämään suurempaa väkivaltaa. Yleensä uhrit, jotka eivät vastusta ryöstöä, kärsivät vähäisempiä fyysisiä vahinkoja.

Poliisin hätänumero on 105.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Perun liikenne on kiivastempoista, ja erityisesti pikkubussit ajavat lujaa. Jalankulkijaa ei huomioida, ja suojatie tai vihreä valo ei tarkoita, että katu on turvallista ylittää. Tiet ovat usein huonokuntoisia. Katuvaloja ei juurikaan ole muualla kuin pääteillä.

Yöbusseja kannattaa välttää. Rikokset ja liikenneonnettomuudet tapahtuvat usein yöaikaan. Kuskit voivat olla väsyneitä ja joskus jopa alkoholin vaikutuksen alaisia.

Teitä saatetaan ajoittain sulkea lakkojen tai mielenosoitusten vuoksi. Myös rankkasateiden aiheuttamat maanvyörymät katkaisevat usein teitä ja vaarantavat liikennettä.

Yksi tunnettu nähtävyys Perussa on ’Nazca -lines’, joita katsomaan lennätetään turisteja pienkoneilla. Ylilentoja tarjoavat monenlaiset yrittäjät. Edustusto kannustaa turisteja varovaisuuteen ylilentopalveluja tarjoavaa yhtiötä valittaessa, koska kaikki eivät välttämättä noudata turvatoimia.

Limassa on tuhansia erilaisia takseja, joista monet ovat laittomia. Lentokentällä on kentän turvallisuuspalvelun valtuuttamia taksipalveluja, jotka tilataan ja maksetaan sisällä heti tullin jälkeen. Taksin taksat ovat kiinteät kaupunginosien mukaan. Muutenkin on suositeltavaa käyttää vain virallisia takseja tai tilaustakseja. Virallisen taksin kuljettajan tulisi pystyä näyttämään taksilupansa. Pelkkään taksikylttiin ei kannata luottaa, sillä niitä pystyy hankkimaan katukaupoista autoon kuin autoon. Taksin ovet kannattaa lukita ja ikkunat sulkea matkan ajaksi. Tavarat kannattaa pitää poissa näkyvistä.

Luonnonolot

Peru sijaitsee mannerlaattojen yhtymäkohdassa, joten maanjäristykset ovat tavallisia. Maan eteläosissa on tulivuoria. Vuorilla sadekausi ajoittuu lokakuusta huhtikuulle, ja viidakossa voi sataa ympäri vuoden. Sateiden aiheuttamat maanvyörymät tai muut luonnononnettomuudet saattavat vaikeuttaa matkustamista varsinkin vuoristoseudulla. Machu Picchun kylään menevä juna on altis maanvyörymille, jotka saattavat katkaista radan pariksi päiväksi. Pääkaupungissa Limassa ei kuitenkaan juuri koskaan sada.

Sääolosuhteisiin liittyvää viranomaistiedotusta voi seurata Perun ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta (http://www.senamhi.gob.pe/(Linkki toiselle web-sivustolle.)) (espanjaksi). Maanjäristyksiä tarkkailee Perun geofyysinen instituutti (Instituto Geofísico del Perú, IGP) https://www.gob.pe/igp(Linkki toiselle web-sivustolle.) (espanjaksi).

Terveys

Perussa bakteerikanta on erilainen kuin Suomessa, ja ruokaa ei aina valmisteta kovin hygieenisissä olosuhteissa. Vatsataudit ovat siksi yleisiä. Denguekuumetta, zikavirusta ja A-hepatiittia esiintyy viidakossa ja rannikkoalueilla, erityisesti pohjoisosassa. Koleravaara on vähäinen. Viime aikoina Perussa on esiintynyt myös Guillain-Barrén oireyhtymää.

Yksityisten lääkäreiden ja sairaaloiden taso on hyvä, mutta ne ovat kalliita. Maaseudulla hyviä terveyspalveluja ei aina ole saatavilla. Sairaaloissa lääkärimaksu on varauduttava maksamaan ensin itse, sillä useimmat lääkärit eivät hyväksy ulkomaisten vakuutusyhtiöiden maksusitoumuksia. Tämän vuoksi on hyvä olla mukana kansainvälinen luottokortti.

Aurinkovoiteelle on Perussa käyttöä ympäri vuoden. Hyttyssuojaa tarvitaan maaseudulla ja erityisesti viidakossa.Monet matkailijoiden suosimat kohteet sijaitsevat korkealla, joten kannatta varautua vuoristotaudin (soroche) oireisiin. Niitä voi lievittää riittävällä nesteytyksellä, levolla sekä apteekeista (farmacia, botica) saatavilla soroche-tableteilla. Perun terveysministeriön sivut: https://www.gob.pe/minsa/(Linkki toiselle web-sivustolle.) (espanjaksi)

Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/matkailijan-terveysopas(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Maan lait ja käytännöt

Peru on yksi maailman suurimpia kokaiinin tuottajia, ja huumeita on helposti saatavalla. Pienenkin huumemäärän hallussapidosta saa vuosien vankilatuomion. Vankilaolot ovat erittäin huonot. Huumeratsiat ovat yleisiä sekä Perusta lähdettäessä että esimerkiksi Amsterdamiin saavuttaessa.

Perussa homoseksuaalisuus ei ole rikos, mutta kielteinen suhtautuminen on yleistä. Samaa sukupuolta olevien parien kannattaa välttää julkisia hellyydenosoituksia.

Maahantulosäännökset

Henkilöllisyystodistus, esimerkiksi kopio passista, pitää olla mukana koko ajan. Peruun saavuttaessa maarajojen kautta matkustajan passiin laitetaan maahantuloleima, joka tarkistetaan maasta poistuttaessa. Perun kansainvälisillä lentokentillä maahantulo ja maasta poistuminen rekisteröidään sähköisesti. Voit seurata omia maahantulotietojasi paikallisen viraston sivuilta: https://cel.migraciones.gob.pe/ConsultaTAMVirtual/VerificarTAM(Linkki toiselle web-sivustolle.) (espanjaksi).
Perun ja sen naapurimaiden välisillä maarajoilla on rajanylityspaikkoja, joissa ei varsinkaan yöaikaan ole helppoa saada maastapoistumis- ja maahantuloleimoja passiin. Näiden leimojen puuttuminen voi kuitenkin johtaa rangaistuksiin; sakkoihin tai jopa maastakarkotukseen ja tilapäiseen maahantulokieltoon. Passin on oltava voimassa vähintään kuusi kuukautta Peruun saavuttaessa. Alaikäisen lapsensa kanssa ilman toista vanhempaa matkustavien on hyvä huomioida, että Perun viranomaiset saattavat estää maahan saapumisen tai maasta poistumisen ilman tarvittavia todistuksia. Kirjallisen luvan tai yksinhuoltajuutta koskevan dokumentin tulisi olla notaarin ja/tai Perun suurlähetystön vahvistama ja espanjankieliseksi käännetty.

Tietoa Perun maahantulosäännöksistä antaa Perun suurlähetystö Helsingissä: http://www.consulado.pe/es/helsinki/Paginas/Inicio.aspx(Linkki toiselle web-sivustolle.) (espanjaksi)
Paikallisten viranomaisten tiedotusta voi seurata linkistä: https://www.gob.pe/superintendencia-nacional-de-migraciones(Linkki toiselle web-sivustolle.) (espanjaksi)

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat https://um.fi/passi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yhteystiedot


Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti [email protected].