Kuva: Suomen suurlähetystö
Kuvassa vasemmalta: Brunela Baca (Tecnológico de Monterreyn maajohtaja), entinen tuotantoministeri ja Microsoftin maajohtaja Lieneke Schol, Saray Hernandez (Nokia), professori Ivan de la Vega (CENTRUM Católica), Maria Jesús Herrera (Ericsson), digitalisaatioasiantuntija Carlos Calderón ja edustuston neuvonantaja Maria Ruuskanen.

Teknologiateollisuus ry:n ja Women in Tech Finlandin vuonna 2013 lanseeraama formaatti saapui Latinalaiseen Amerikkaan 27.6. Liman pohjoismaisten edustustojen ja yritysten yhteistyönä. Paikalla oli 230 teknologia-alan asiantuntijaa ja yrittäjää ja puhujavieraina loistivat pohjoismaiset IT- ja energia-alan suuryritykset ja startupit sekä perulaiset, korkean profiilin mielipidevaikuttajat.

Ajatus koko päivän kestävästä ja erityisesti naisille suunnatusta korkean tason teknologiatapahtumasta lähti Suomen edustustosta, joka päätti olla yhteydessä Women in Tech Finland –järjestön perustajaan, Pia Erkinheimoon.

"Iloksemme Suomen päässä suhtauduttiin ideaamme suopeasti ja ohjelman ja konseptin saadessa muotonsa, meille myönnettiin lupa käyttää tapahtuman virallista logoa ja brändiä", kaupallisten asioiden neuvonantaja Maria Ruuskanen kertoo.

Mistä ajatus Women in Tech -tapahtuman järjestämiseen Perussa lähti?

"Perussa oli koko alkuvuoden uutisoitu näkyvästi naisiin kohdistuvasta väkivallasta, heikosta teollistumisen tasosta ja talouskasvun hidastumisesta. Tämän kaltainen tapahtuma tarjosi meille mahdollisuuden tuoda esiin niitä positiivisia viestejä, joita Pohjoismaat edustavat. Erityisesti naisten voimaannuttaminen, teknologinen kehitys ja start-upeille suotuisa ilmapiiri, olivat aiheita, joita halusimme tapahtuman kautta korostaa".

"Tapahtuman suunnittelun edetessä huomasimme kuitenkin, että pelkästään Suomen ja Ruotsin edustustojen ja pohjoismaisten yritysten viestit eivät riittäisi tapahtuman sisällöksi. Jotta vaikutus olisi todella voimaannuttava, oli paikallisia toimijoita saatava mukaan myös", Ruuskanen toteaa.

Hyvä konsepti houkutteli mukaan Perun tunnetuimmat mielipidevaikuttajat

Foorumin lopullinen ohjelma muotoutui yhteistyössä neljän paikallisen huippuyliopiston, pohjoismaisten suuryritysten (Nokia ja Ericsson), perulaisen sosiaalisen yrityksen (Laboratoria), koko alueella toimivan kansalaisjärjestön (Geek Girls Latam), sekä suomalais-bolivialaisen startupin (Tespack) yhteistyönä. Myös konsulttiyhtiö EY liittyi viime metreillä mukaan tapahtuman sponsoriksi.

Avainpuhujiksi saapuivat Perun menestynein liikemies, Roque Benavides, yksityisiä teknologiayliopistoja perustanut Mariana Rodriguez Risco, satoja tuhansia kirjoja myynyt imago- ja brändiasiantuntija Ines Temple, sekä entinen tuotantoministeri ja Microsoft Perún maajohtaja, Lieneke Schol.

Kuva: Suomen edustusto
Puhujavieraisiin lukeutui yksityisiä teknologiayliopistoja perustanut suunnannäyttäjä Mariana Rodriguez Risco

Tärkeässä mentorointiroolissa oli myös suomalais-bolivialainen, kymmeniä palkintoja voittanut energia-alan startup, Tespack. Yrityksen neljästä perustajasta kaksi ovat nuoria naisia, joiden tarinat yrityksen alkutaipaleesta aina nykyiseen menestykseen saakka herättivät ihastuneita reaktioita yleisössä.

"Tämän päivän tärkein viesti on ollut se, ettei teknologiaa kannata pelätä. Päinvastoin, teknologiseen murrokseen on sopeuduttava muun muassa kehittämällä niitä inhimillisiä ominaisuuksia, jotka erottavat meidät koneista", kommentoi tapahtumaan osallistunut Lorena León.

Kuva: Suomen edustusto
Tespackin Caritta Seppä ja Yesika A. Robles mentoroivat yli 200-henkistä yleisöä.

Trendi sosiaalisessa mediassa

Sosiaalisessa mediassa etukäteen rummutettu tapahtuma täytti 230 hengen salin jo neljä viikkoa ennen h-hetkeä ja hashtagista "WITlima2018" tuli Twitter-trendi Liman alueella.

"Eniten meitä on lämmittänyt puhujavieraiden ja yleisön antama sydämellinen palaute. Kaikki ovat olleet yhtä mieltä siitä, että päivän aikana saavutettiin ainutlaatuinen ilmapiiri ja keskustelun taso. Tapahtuman on toivottu toistuvan heti ensi vuonna ja ehdokkaita yhteistyökumppaneiksi on jo runsaasti. Pienelle edustustolle tämä oli iso ponnistus, mutta olemme onnellisia siitä, että uskalsimme tähdätä korkealle", Ruuskanen summaa.

Kuva: Suomen edustusto
Tapahtuma oli kaikille avoin ja paikalle saapui myös huomattavasti miesyleisöä. Kuvassa suurlähettiläs Mika Koskinen ja Perun menestynein liikemies, Roque Benavides.