Väyrynen: Peru och Finland i partnerskap för hållbar utveckling

Pressmeddelande 80/2011
8.3.2011

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen ser betydande möjligheter för en utvidgning av handelssamarbetet och det ekonomiska samarbetet mellan Finland och Peru. Den peruanska ekonomin i utveckling erbjuder möjligheter till samarbete för finska företag, i synnerhet inom naturresurs-, energi- och miljösektorerna.

Minister Väyrynen, Perus utrikeshandelsminister Eduardo Ferreyros och ambassadör Pekka Orpana. Foto: Päivi Nevala. Minister Väyrynen, Perus utrikeshandelsminister Eduardo Ferreyros och ambassadör Pekka Orpana. Foto: Päivi Nevala.

"Det är glädjande att Peru verkställer principerna för hållbar utveckling. En hållbar ekonomisk tillväxt minskar fattigdomen. Finska företag har mycket know-how och kunnande att erbjuda bl.a. på områdena för hållbart skogsbruk, energieffektivitet, förnybar energi och miljövänliga teknologier", konstaterade minister Väyrynen vid sitt möte med Perus utrikeshandelsminister Eduardo Ferreyros i Lima.

Väyrynen lyfte också fram de finsk-peruanska förbindelsernas långa historia, vilka uttryckligen grundar sig på utvecklingssamarbete. Enligt ministern skapar det långvariga samarbetet också en grund för nära ekonomiskt umgänge, eftersom Finland kan erbjuda kunnande precis inom de sektorer som är viktigast för utvecklingen i Peru.

Hållbart skogsbruk och energisamarbete spelade huvudrollen också när minister Väyrynen i samband med sitt besök lanserade två betydande utvecklingssamarbetsprogram med anknytning till det andiska regionala samarbetet. Utöver Väyrynen och Perus miljöminister Antonio Brack Egg deltog representanter från Bolivia, Ecuador och Colombia i lanseringstillfället.



Minister Väyrynens intervju med Gestion. Foto: Päivi Nevala. Minister Väyrynens intervju med Gestion. Foto: Päivi Nevala

"Minskning av fattigdomen, hållbar utveckling och ekonomisk tillväxt är nyckelord för utveckling för hela det andiska området. För Finland är det andiska området också ett av de viktigaste föremålen för regionalt samarbete", betonade Väyrynen.

Minister Väyrynen besöker Peru den 6 - 8 mars för att främja exporten. En företagsdelegation på över 20 personer följer med på resan. Från Peru fortsätter ministerns resa till Argentina den 8 mars.

Ytterligare uppgifter: ministerns tjänstemannasekreterare Päivi Nevala, tel. 040 753 4375



kestävä kehitys