Tiedote matkailijoille

Suomen Liman suurlähetystö on osallistunut tiiviisti koko viikonlopun ajan käytyyn EU-maiden väliseen koordinaatioon koskien Unionin kansalaisten kotiuttamista Perusta. Tehtävä on mittasuhteiltaan valtava. Nykyisen arvion mukaan täällä on väliaikaisesti läsnä yli 9.500 EU-maiden kansalaista, jotka haluavat palata kotimaihinsa.

Liman kansainvälinen lentokenttä on suljettu liikenteeltä ja kaupallisia lentoja ei tämän sunnuntain jälkeen järjestetä. Jotkut EU-maat suunnittelevat ensi viikolla kotiuttamislentoja Eurooppaan omille kansalaisilleen. Tämän hetken tiedon mukaan Perun hallitus myöntää kuitenkin yhden laskeutumisluvan päivässä Limaan niin, että käytössä on lentokentän sotilaskäyttöön varattu osa näitä lentoja varten. Yhtäkään näistä lennoista ei ole vielä vahvistettu, koska niille ei ole vielä saatu tulolupaa Perun hallitukselta.

Mikäli lennot toteutuvat, ovat ne kansallisia kotiuttamislentoja, joille on kuitenkin varattu jonkin verran paikkoja myös muiden EU-maiden kansalaisille. Kyse on kuitenkin yleensä 10 prosentista koneen paikkamäärästä, joka tulee jaettavaksi kaikkien EU-maiden kesken. Edustusto on lähettänyt ko. edustustoille listat suomalaisista, jotka ovat ilmaisseet suurlähetystölle halustaan palata Suomeen.

Suomen Liman suurlähetystö ei pysty vaikuttamaan siihen, kuinka monta suomalaista tai keitä kullekin lennolle valitaan, sillä valinnan tekee lennon lähettävän maan suurlähetystö. Valinnassa painottuvat terveydentilaan, lääkitykseen ja ikään sekä joissakin tapauksissa myös perheolosuhteisiin liittyvät seikat. Kotimaassaan välttämätön terveydenhuolto-henkilökunta voi saada valinnassa myös etusijan.

Tiedotamme toteutuvista lennoista verkkosivulla ja matkustusilmoituksen tehneille tekstiviesteillä. Lentolippujen hinnoista ja muista ehdoista tiedotamme erikseen.

Maan sisäiset lennot ja maakuljetukset ml. linja-autokuljetukset ovat toistaiseksi kielletty Perun hallituksen toimesta. Maakunnista ei ole mahdollista matkustaa Limaan tämän hetkisen tiedon mukaan. Edustusto tiedottaa, jos lentoja tai linja-autokuljetuksia maakunnista sallitaan järjestää.