22.2.2024

Pakistan: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Vältä tarpeetonta matkustamista

Poikkeava turvallisuustaso

Khyber Pakhtunkhwa: Vältä kaikkea matkustamista
Balochistan: Vältä kaikkea matkustamista
Azad Kashmir: Vältä kaikkea matkustamista

Muut turvallisuustason tiedot

Turvallisuustilanne vaihtelee suuresti maan eri osien välillä ja saattaa muuttua nopeasti. Pakistanin hallituksella on pitkäkestoinen aseellinen konflikti Pakistanin Talibanin (Tehrik-i Taliban Pakistan, TTP) kanssa, mikä vaikuttaa erityisesti Khyber-Pakhtunkhwan ja Balutšistanin provinsseihin. Taliban on toteuttanut terrori-iskuja Pakistanin poliisivoimia vastaan myös muualla Pakistanissa. Turvatoimia on lisätty ja tilanne on pysynyt rauhallisena. Seuraa viranomaisten tiedotteita ja paikallisuutisia säännöllisesti.

Pakistan on johdonmukaisesti lisännyt ja tehostanut terrorismin vastaisia toimiaan, minkä seurauksena turvallisuustilanne maassa on kohentunut, mutta terrori-iskujen riski on edelleen olemassa. Turvallisuustilanne maan pääkaupungissa Islamabadissa on verrattain vakaa. Poliittisia mielenosoituksia on varsinkin suurkaupungeissa usein, liittyen sisäpoliittiseen jännitteeseen hallituksen ja opposition välillä samoin kuin erilaisiin yksittäisiin kysymyksiin. Toisinaan mielenosoitukset riistäytyvät väkivaltaisiksi, minkä vuoksi niitä on syytä välttää. Toisissa Euroopan maissa sattuneet Koraanin polttamistapaukset ovat aiheuttaneet Pakistanissa mielenosoituksia ja uhkauksia näitä maita vastaan.

Afganistanin ja Iranin rajoilla sijaitsevissa Khyber-Pakhtunkhwan ja Balutšistanin provinsseissa on viime vuosina ollut levotonta ja alueilla on tehty säännöllisesti terrori-iskuja erityisesti Pakistanin turvallisuusviranomaisia vastaan. Vältä kaikkea matkustamista näihin provinsseihin. Afganistanin tilanne Talibanin valtaantulon myötä heijastuu myös Pakistaniin, jonka oma Taliban-liike (TTP) on irtisanonut tulitaukonsa hallituksen kanssa sekä tehnyt useita iskuja Pakistanin joukkoja vastaan. Pakistanin ja Intian välit ovat tulehtuneita, liittyen vanhaan kiistaan Kashmirin alueesta, jonka nykyistä de facto jakoa kumpikaan maa ei hyväksy, vaan vaatii aluetta itselleen.

Ajankohtaista

Pakistanissa pidettiin parlamenttivaalit 8.2.2024. Oppositiopuolueiden mielenosoituksia tapahtuu päivittäin, isompia erityisesti perjantai-iltapäivisin. Vältä suuria väkijoukkoja. Yhteenotot Talibanin ja hallituksen välillä ovat jatkuneet, keskittyen Khyber-Pakhtunkhwan ja Balutšistanin provinsseihin. Useat hyökkäykset Pakistanin viranomaisjoukkoja vastaan ovat kiristäneet turvallisuustilannetta maassa.

Ex-pääministeri Imran Khanin pidätys 9.5.2023 johti opposition laajoihin väkivaltaisiin mielenosoituksiin useilla alueilla maassa. Hallitus on vastannut väkivaltaisuuksiin pidättämällä runsaasti oppositiopuolue PTI:n aktivisteja. Sisäpoliittiset levottomuudet voivat jatkua.

Ajankohtaista tietoa Pakistanin tilanteesta löydät edustuston verkkosivuilta.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Ulkoministeriö ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Matkatoimiston järjestämällä matkalla olevaa avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.

Konsulipalvelulaki
Konsulisuojeludirektiivi
Laki matkapalveluyhdistelmistä

Suosittelemme aina matkavakuutuksen ottamista. Tarkista ennen matkaasi matkavakuutuksesi kattavuus ja voimassaolo erityisesti jos sinulla on jokin sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, Sairastuneen tai vainajan kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Tee matkustusilmoitus osoitteessa https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yleinen turvallisuustilanne

Poliittinen vastakkainasettelu sekä ajoittaiset väkivaltaiset mielenosoitukset ovat jatkuneet sekä valtakunnallisella tasolla että provinsseissa ja tärkeimmissä kaupungeissa. Vältä ruuhkaisia paikkoja ja suuria väkijoukkoja tai kokoontumisia.

Maassa toimii useita ääriliikkeitä, mukaan lukien Pakistanin Taliban-liike (TTP), joka pyrkii horjuttamaan maan hallintoa tekemällä terrori-iskuja. Suurin osa terrori-iskuista suuntautuu Pakistanin viranomaisiin, mutta niitä on tehty myös siviilikohteisiin, kuten koulut, moskeijat, kirkot ja joukkotapahtumat.

Terroristit ja järjestäytynyt rikollisuus ovat ajoittain siepanneet ihmisiä panttivangeiksi. Talousahdingon lisääntyessä sekä pandemian, hinnannousujen ja tuhotulvien syöstyä ihmisiä köyhyyteen tavanomainen rikollisuus on lisääntynyt, varsinkin Karachissa ja jossain määrin muissa suurkaupungeissa. Aseelliset ryöstöt ovat selvästi lisääntyneet Karachissa.

Suurkaupungeissa voi olla suuria turvallisuuseroja ns. parempien alueiden ja heikompiosaisten asuttamien alueiden välillä. Noudata valppautta ja vältä pimeällä jalan liikkumista.

Länsimaalaisten kannattaa välttää oleskelua moskeijoiden lähistöllä perjantai-iltapäivän rukousten ja suurten uskonnollisten juhlapyhien aikaan. Osa moskeijoista on hyvin suojeltuja ja tunnettuja matkailunähtävyyksiä, kun taas joitain moskeijoja hallitsevat radikaalit liikkeet. Ota selvää paikallisesta turvallisuustilanteesta ennen vierailuja.

Seuraa paikallisuutisia ja noudata viranomaisten ohjeita. Pidä aina mukanasi voimassa oleva, valokuvallinen matkustusasiakirja (passi tai henkilöllisyystodistus), jotta voit todistaa tarvittaessa henkilöllisyytesi.

Suomi on avannut uudelleen suurlähetystönsä Pakistanissa 1. syyskuuta 2022 alkaen. Suomen Islamabadin-suurlähetystö avustaa tällä hetkellä hädänalaisia kansalaisiaan, mutta ei pysty vielä tarjoamaan viisumi- ja maahantulopalveluja.

Helsingissä: https://finlandabroad.fi/web/pak/edustusto.

Suomella on kunniakonsulaatit Lahoressa, Karachissa ja Peshawarissa: https://finlandabroad.fi/web/pak/kunniakonsulaatit.

Erityiset turvallisuusriskit

Ulkomaalaisiin kohdistuvia sieppauksia on sattunut jonkin verran erityisesti Afganistanin rajojen läheisillä alueilla. Pakistanissa oleskelevat ulkomaalaiset tai kansainväliset järjestöt eivät viime vuosina ole kuitenkaan olleet terrori-iskujen ensisijainen kohde.
Juhlapyhien aikana turvallisuusriskit saattavat kasvaa. Näitä ovat erityisesti Pakistan-päivä, itsenäisyyspäivä, eid al-fitr ja eid al-adha sekä šiialaisten ashura-pyhä.

Pakistanissa on alueita, jotka ovat suljettuja tai luvanvaraisia ulkomaalaisille. Pakistanin viranomaiset kieltävät ulkomaalaisten liikkumisen 15 kilometrin säteellä Intian- ja Iranin-vastaisilta rajoilta ja Kashmirin rajalinjalta (Line of Control) sekä 50 kilometrin säteellä Afganistanin rajalta. Näille alueille matkustavien on haettava lupa (No Objection Certificate, NOC) Pakistanin ulkoministeriöltä ja tarvittaessa vielä erillinen lupa poliisisaattuetta varten.

Rikollisuus

Terrorismin lisäksi Pakistanissa esiintyy tavanomaista rikollisuutta ja mahdollisuus tulla ryöstetyksi tai joutua väkivallan kohteeksi on olemassa. Yleinen hintojen nousu, Afganistanin tilanne ja tulvakatastrofi ovat ajaneet paljon ihmisiä köyhyyteen, mikä on lisännyt rikollisuutta erityisesti suurkaupungeissa.

Huolehdi matkatavaroistasi, noudata yleistä varovaisuutta ja säilytä passi, rahat sekä muut tärkeät tavarat turvallisessa paikassa. Ole huolellinen kun käytät luottokortteja. Erilaiset huijaukset ja verkkorikollisuus ovat Pakistanissa erittäin yleisiä.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Pakistanissa liikenne on vasemmanpuoleinen ja liikennekulttuuri poikkeaa huomattavasti suomalaisesta. Islamabadin ja Lahoren välinen 350 km pituinen moottoritie on hyvässä kunnossa, mutta suurin osa tieverkostosta on Suomen teihin verrattuna huonokuntoista. Liikenne voi olla vaarallista ja kaoottista. Monilla autoilijoilla ei ole ajokorttia eikä vakuutustakaan. Vältä ajoa pimeällä. Taksi kannattaa varata hotellista tai auto sekä kuljettaja autovuokraamosta

Maassa on melko laaja rautatieverkosto, mutta se on huonokuntoinen ja junat erittäin täysiä.

Luonnonolot

Monsuunin aiheuttamat rankkasateet ja niistä aiheutuneet tulvat ovat viime vuosina tuhonneet infrastruktuuria laajalti eri puolilla maata. Monsuunikausi on pahimmillaan heinä–lokakuussa. Punjabin osavaltiossa, erityisesti Lahoressa, ilmansaasteet ovat talviaikaan iso ongelma. Talvi saattaa yllättää rankkoine lumisateineen eikä aurauskalustoa ole käyttövalmiudessa.

Pakistan sijaitsee seismisesti aktiivisella alueella, jossa maanjäristykset ovat mahdollisia. Maanjäristyksen sattuessa tulee noudattaa paikallisten viranomaisten ohjeita. Seismologian laitoksen sivuilta löytyy tietoa, kuinka toimia maanjäristyksen sattuessa: https://www2.helsinki.fi/fi/seismologian-instituutti/maanjaristykset/maanjaristykset-maailmalla/ohjeita-matkailijoille(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Terveys

Maan alavissa osissa on esiintynyt malariaa, denguekuumetta ja koleraa. Pakistanissa esiintyy myös poliota ja viranomaiset vaativat satunnaisesti rokotustodistuksia myös ulkomaalaisilta esim. lentokentillä.

Pakistanissa saattaa olla äärimmäisiä sääilmiöitä: kesäisin lämpöaallot aiheuttavat huonon ilmanlaadun, metsäpaloja ja sähkökatkoja. Vältä tarpeetonta altistumista auringolle.

Kulkutaudit, erityisesti vesiripuli ja likaisen juomaveden levittämä kolera, ovat yleisiä ja voivat levitä esimerkiksi monsuunikauden tulvien mahdollisesti pilaamien pintavesien ja elintarvikkeiden kautta.

Pakistanin terveydenhoito-olot eivät ole eurooppalaista tasoa. Suurimmissa kaupungeissa on yksityissairaaloita. Julkisia sairaaloita ei suositella.

Hanki matkalle kaiken kattava matkavakuutus.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Löydät ne seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas"
Maailman terveysjärjestö WHO
Euroopan tartuntatautivirasto

Maan lait ja käytännöt

Pakistan on islaminuskoinen maa. Noudata ja kunnioita sen sääntöjä ja tapoja. Pakistanissa on voimassa ankara jumalanpilkkalaki, jonka rikkomisesta voi seurata jopa kuolemanrangaistus.

Alkoholin ja sianlihan tuonti maahan on kielletty. Alkoholin nauttiminen julkisilla paikoilla on kielletty.

Pienenkin huumemäärän salakuljetus ja hallussapito johtaa vankeuteen.

Samaa sukupuolta olevien sukupuolisuhteet ovat laittomia, kuten myös sellaisten henkilöiden yhteiselämä, jotka eivät ole keskenään naimisissa.

Naisten kannattaa suurkaupungeissakin pitää olkapäät ja sääret peitettyinä ja varautua tarvittaessa huivin käyttöön. Miesten ei tule käyttää shortseja.

Sotilaallisten kohteiden, lentokenttien, siltojen, patojen ja muun infrastruktuurin valokuvaamisesta saattaa koitua ankaria rangaistuksia.

Kopiot passin tietosivusta ja Pakistanin viisumista on hyvä pitää mukana kaikkialla.

Viranomaiset voivat rajoittaa internetin käyttöä. Esimerkiksi sosiaaliseen mediaan ei välttämättä aina pääse.

Virastot ovat avoinna maanantaista torstaihin sekä perjantaisin puoleen päivään asti.

Maahantulosäännökset

Koronapandemian aiheuttamista matkustusrajoituksista on luovuttu. Maahantulon edellytys on passi ja viisumi.

Lisätietoa: Pakistanin Tukholmassa sijaitseva suurlähetystö http://www.pakistanembassy.se/sek(Linkki toiselle web-sivustolle.)ä www.caapakistan.com.pk.

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Lue lisää Suomen kansalaisen matkustusasiakirjoista osoitteessa https://um.fi/passi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yhteystiedot

Islamabadin-suurlähetystö

Level 4, Central Wing
Serena Business Complex
Plot # 5, Khayaban-e-Suhrawardy
44000 ISLAMABAD
PAKISTAN