UM valmis tukemaan tavara-avun lähettämistä Pakistaniin

Suomen Punainen Risti odottaa Pakistanista vahvistusta, lähetetäänkö katastrofialueelle kenttäsairaala. Tarpeen mukaan SPR voi lähettää myös muita avustustarvikkeita kuten talvitelttoja. Ulkoasiainministeriö on valmis tukemaan tavara-avun lähettämistä yhdellä miljoonalla eurolla.

YK:n humanitaarista apua koordinoivan OCHAn alustavien arvioiden mukaan kaksi ja puoli miljoonaa ihmistä Kashmirin maanjäristysalueella ja noin kaksi miljoonaa ihmistä Pakistanin luoteisosassa tarvitsevat suojaa talveksi. OCHAn mukaan YK julkistaa yksilöidyn apuvetoomuksen tiistaina 11. lokakuuta.

Useat YK-järjestöt ovat jo käynnistäneet avustustoimia järistysalueella:

• YK:n pakolaisasioiden päävaltuutetun toimisto UNHCR on avannut Peshawariin varaston ja auttaa logistiikan järjestelyissä.
• Lastenavun rahasto Unicef toimittaa myöskin apua Peshwarin varastostaan.
• Maailman elintarvikeohjelma WFP on käynnistänyt energiakeksien jakelun.
• Maailman terveysjärjestö WHO on lähettänyt asiantuntijoita Pakistanin viranomaisten avuksi järjestämään terveydenhuoltoa.

Euroopan unioni aikoo lähettää hätäapua 3,6 miljoonaa euroa. Yhdysvallat on luvannut noin 42 miljoonaa euroa Pakistanin hätäapuun. YK:n ja Punaisen Ristin ohella avustusväkeä ja -lähetyksiä on tullut Turkista, Kiinasta, Britanniasta ja Saksasta.

Suomen Lähetysseura tukee Pakistanissa kahden alueen sairaanhoitopalvelujen kehittämistä. Myös Fida International, Suomen adventtikirkko, Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskus tekevät kehitysyhteistyötä Pakistanissa.